Hlavní obsah

Španělský premiér: Evropa je připravena uznat palestinský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Imaxe Press, Shutterstock.com

Španělský premiér Pedro Sánchez, ilustrační fotografie

Reklama

Španělský premiér Pedro Sánchez se v Oslu setkal se šéfem norské vlády Jonasem Gahrem Störem. Evropa je podle něj nakloněná myšlence samostatného palestinského státu.

Článek

V Evropě existují jasné známky toho, že země v regionu jsou připraveny uznat palestinský stát. Podle agentury Reuters to dnes při návštěvě Norska prohlásil španělský premiér Pedro Sánchez, kterého později čeká i návštěva Irska.

Sánchez se v Oslu setkal se šéfem norské vlády Jonasem Gahrem Störem, následně ho čeká návštěva Irska a jednání s novým irským premiérem Simonem Harrisem.

Sánchez před několika dny při neformální konverzaci prohlásil, že španělská vláda má v úmyslu nejpozději v červenci uznat samostatný palestinský stát. Již v březnu také uvedl, že jeho kabinet chce palestinský stát uznat během současného volebního období, které končí v roce 2027.

Samostatný palestinský stát po jeho vyhlášení v roce 1988 uznal bývalý sovětský blok, včetně tehdejšího Československa. Podle ministerstva zahraničí však Česká republika palestinský stát v současnosti neuznává. V roce 2014 uznalo palestinský stát Švédsko. Evropská unie se ale na listopadovém jednání ve Španělsku shodla, že řešením stávajícího konfliktu jsou dva státy.

Reklama

Doporučované