Hlavní obsah

Srí Lanka má nového prezidenta. „Tohle jsme nechtěli,“ volají demonstranti

Foto: Ruwan Walpola, Shutterstock.com

Ranil Vikremesinge na tiskové konferenci v Kolombu na snímku z jara 2019.

Reklama

aktualizováno •

Novou hlavou Srí Lanky je premiér a dočasně úřadující prezident Ranil Vikremesinge. „Budeme bojovat, dokud Vikremesinge neodstoupí,“ vzkazují demonstranti.

Článek

Ve srílanském parlamentu od rána probíhalo tajné hlasování o nástupci uprchlého prezidenta Gotabaji Radžapaksy.

Politické strany do klání nakonec vyslaly tři kandidáty – úřadujícího prezidenta a premiéra Ranila Vikremesingeho, bývalého novináře, zákonodárce vládnoucí strany a favorita opozice Dullase Alahapperuma a lídra levicové strany JVP Anuru Kumaru Dissanayakeho.

Ačkoli se odborníci obávali, že by vítězství Vikremesingeho mohlo vést k dalším demonstracím, poslanci nakonec do čela země zvolili právě jeho. Stojí před úkolem vytáhnout zemi z největší ekonomické a politické krize od roku 1948, kdy Srí Lanka získala nezávislost.

Prezidenta na Srí Lance obvykle volí veřejnost. Odpovědnost připadá parlamentu pouze v případě, že se úřad uvolní před oficiálním ukončením funkčního období. Tak jako tomu bylo v tomto případě.

Z 225 poslanců jich hlasovalo 223 – dva se hlasování zdrželi, čtyři hlasy byly neplatné. Vikremesinge získal 134 hlasů, znamená to tedy, že se na jeho stranu přiklonilo i přibližně 30 opozičníků. Na druhém místě s 82 hlasy skončil Dullas Alahapperuma. Anura Kumara Dissanayake, jehož strana má v parlamentu tři křesla, získal podporu pouze svých lidí.

Dosavadního premiéra Vikremesingeho nominovala do prezidentského úřadu vládnoucí strana a byl považován za favorita. A to navzdory tomu, že jeho rezignace patřila k zásadním požadavkům protestujících Srílančanů. Vikremesingeho v květnu jmenoval do funkce premiéra bývalý prezident Gotabaja Radžapaksa.

Ministerský předseda jim svůj odchod přislíbil, avšak s tím, že skončí až ve chvíli, kdy se podaří vytvořit širší koalici a domluví se hladké předání moci. Místo toho je z něj úřadující prezident.

„Především bych chtěl vyjádřit gratulaci nově zvolenému prezidentovi a přání, aby to v této nelehké době zvládl, protože ten úřad přebírá ve velmi nelehké situaci. Je nutno mít na paměti, že jeho úřad bude končit v listopadu roku 2024 a byl zvolen demokraticky podle ústavy. To je první pozitivní signál nejen pro Srí Lanku, ale i pro zbytek světa,“ řekl pro Seznam Zprávy honorární konzul Srí Lanky pro Českou republiku, Marek Němec.

Otázkou však zůstává, jaká bude reakce lidí. „Momentálně jsem v oblasti Trincomalee, kde lidé tu volbu přijali jako nejlepší možnou. Život tady běží dál,“ popisuje Němec náladu ve východní části ostrova.

„Teď je potřeba se zkonsolidovat k vyřešení těch nejbližších problémů, což je momentálně sestavení funkční vlády. A myslím, že jediná šance je dát prezidentovi tu možnost ukázat, co v něm je. Jaká bude ale nálada demonstrantů v Kolombu, těžko říct. Já bych si jen přál, aby prezident dostal šanci od politiků i lidí naplnit svůj mandát. Jde o velice zkušeného politika, který byl navíc šestkrát ministerským předsedou a má dobré mezinárodní vazby na USA i Evropu,“ dodává Němec pro SZ.

Jaká je nálada mezi demonstranty, zjišťovali novináři Al-Džazíry. Protestující prý momentálně zvažují „další postup“.

„V současné době diskutujeme o naší strategii. Rozhodně budeme pokračovat v našem boji i v GotaGoGama kempech, a to dokud Ranil Vikremesinge neodstoupí. To rozhodně není to, co jsme chtěli,“ uvedla jedna z vůdkyň protestů Melani Gunathilakeová krátce po zvolení Ranila Vikremesingeho.

„Moc dobře víme, že Ranil Vikremesinge není stejný jako Gotabaja Radžapaksa. Je mazanější. A v poslední době se dokonce snaží protesty potlačit vyhlášením výjimečného stavu a vysláním vrtulníků nad GotaGoGama. Ale nemyslím si, že se lidé těmito akcemi nechají zastrašit,“ dodala Gunathilakeová s tím, že si „Srí Lanka zaslouží vůdce, který se o své lidi skutečně stará, ne někoho, koho zajímá jen jeho politická budoucnost“.

+19

Ranil Vikremesinge bude ve funkci do listopadu 2024, do doby, kdy by skončil mandát uprchlého prezidenta Gotabaji Radžapaksy. Přísahu by měla nová hlava státu složit 21. července ráno.

Nově zvolený prezident v parlamentu strávil 45 let svého života a je podle svých slov rád, že se mu dostalo cti obsadit nejvyšší funkci. „Nemusím vám říkat, v jakém stavu se naše země nachází. Teď, když je po volbách, musíme zase zemi sjednotit a jsem připraven vést s vámi dialog,“ řekl a požádal ostatní politické strany o spolupráci.

Třiasedmdesátiletý Vikremesinge je zkušený politik s bohatou diplomatickou praxí. Vedl klíčová jednání o záchranném balíčku pro ekonomiku s Mezinárodním měnovým fondem a byl podporován členy roztříštěné vládnoucí koalice.

V červnovém rozhovoru pro stanici Al-Džazíra uvedl, že „dokáže zlepšit ekonomiku“ země přibližně za 18 měsíců. „Rok 2023 bude obtížný, ale do roku 2024 by se věci měly zlepšit,“ řekl tehdy Vikremesinge.

Jako prezident má nyní možnost také jmenovat nového premiéra podle vlastního uvážení. Srílanský server Daily Mirror píše, že by se premiérem mohl stát dosavadní předseda sněmovny Dinesh Gunawardena. Toho v dubnu letošního roku dosadil Gotabaja Radžapaksa také do čela ministerstva vnitra.

Více o požadavcích demonstrantů jsme psali v reportáži zde:

Země akutně potřebuje stabilní vládu, aby mohla pokračovat v pozastavených jednáních s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o záchranném balíčku.

Srí Lanka je fakticky v bankrotu a čelí akutnímu nedostatku paliva a dalších základních surovin. Z krize je mimo jiné obviňován rodinný klan Radžapaksů, který zemi vládl téměř dvě desetiletí.

Gotabaja Radžapaksa minulý týden po útoku na jeho rezidenci uprchl na Maledivy. Následně odjel do Singapuru, kde oficiálně oznámil rezignaci.

Srílanský prezident je hlavou státu, vlády a armády. Sdílí ale také mnoho výkonných povinností s premiérem, jenž stojí v čele vládnoucí strany v parlamentu.

Reklama

Doporučované