Hlavní obsah

Díra v sankcích. Čipy ze slovenských ledniček mířily do ruských zbraní

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská města čelí v posledních týdnech útokům dronů íránské výroby. Jejich součástky se mohly vyvézt ze Slovenska.

Reklama

Slovensku hrozí mezinárodní ostuda, píší tamní média. Podle informací Denníku N vyvezly tamní firmy do Ruska a Íránu desítky tisíc kusů zboží na výrobu zbraní.

Článek

Jde například o motory, kuličková ložiska, speciální pneumatiky nebo ocel, které Rusko následně použilo anebo mohlo použít v těžké vojenské technice nasazené při agresi na Ukrajině.

Mezi březnem a červnem šlo například o nejméně 20 dodávek do Kaliningradské oblasti.

Denník N napsal, že slovenští celníci zřejmě neověřili, zda zmíněné zboží lze použít také k výrobě vojenské techniky. Pokud by o takové zboží šlo, mohl by jeho vývoz porušovat sankce EU.

Slovenská finanční správa v reakci uvedla, že u listem uvedených příkladů exportu nejde o zboží, které by podléhalo restriktivním opatřením, a nemůže tak zasahovat.

„Je velká poptávka po chladničkách, protože v Rusku se z nich demontují čipy, které se následně používají na výrobu zbraní. To samo o sobě ale neznamená, že je vývoz ledniček zakázaný,“ uvedl v pátek prezident slovenské finanční správy Jiří Žežulka.

Úspěšná sbírka na transportéry

Ukrajinské nadaci se povedlo během krátké doby vybrat celkem 236 milionů ukrajinských hřiven, tedy asi 153 milionů korun. Namísto padesáti obrněných transportérů, které byly v původním plánu, jich odkoupí šedesát.

Situaci musel v pátek vysvětlovat i ministr obrany Jaroslav Naď z hnutí OLaNO, který jinak v průběhu roku před opozicí obhajoval, že Slovensko poskytlo Ukrajině pro obranu svůj protiletecký systém S-300.

Podle Nadě je teď potřeba najít „komplexní řešení na mezinárodní úrovni“. Slovensko podle ministra unijní protiruské sankce neporušuje.

Rakouský motor pro íránský dron

Premiér Eduard Heger dal v reakci na informace v médiích věc prověřit. „Dnes je předčasné to nějak uzavřít. Uděláme všechny kroky k nápravě, které budou nevyhnutelné. Sankce určitě porušovat nechceme a věřím, že ani neporušujeme,“ uvedl politik z OLaNO. Zároveň uvedl, že Bratislava bude dál Ukrajinu podporovat.

Politici opoziční SaS v souvislosti s kauzou mluví o „zásadních chybách“ finanční správy a úmyslu nebo nekompetentnosti ministerstva financí a selhání zpravodajských služeb.

Denník N v pátek například napsal, že slovenské úřady umožnily firmě z Prievidze dodat do Íránu stavebnici ultralehkého letadla s leteckým motorem od rakouského výrobce. Tento typ motoru byl podle novin nalezen v íránském dronu, které používá ruská armáda při útocích na civilní cíle na Ukrajině. Výrobce motorů odmítl, že by je dodával do Íránu.

Foto: AP/Defense Express/Národní institut strategických studií Ukrajiny, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Rusko používá k útokům na Ukrajině drony íránské výroby.

Reklama

Doporučované