Hlavní obsah

Ukrajina vybrala miliony od lidí i firem. Koupí za ně britské transportéry

Foto: Profimedia.cz

Šedesátka obrněných transportérů FV103 Spartan dorazí kolem Vánoc na Ukrajinu. Peníze na ně získala země v crowdfundingové kampani.

Reklama

Netradiční dárek k Vánocům letos čeká ukrajinskou armádu: padesát málo používaných britských obrněných transportérů. Peníze na ně se vybraly v crowdfundingové kampani: darovali jednotlivci i firmy z celého světa.

Článek

„Kupujeme padesát obrněných transportérů Spartan, které už na nás čekají ve skladech ve Velké Británii. Potřebujeme 200 milionů ukrajinských hřiven (cca 137 milionů Kč, pozn. red.), času je málo,“ napsala ve středu na twitter Charitativní nadace Sergije Prituly.

Právě touto zprávou odstartovala crowdfundingová kampaň (skupinové financování, pozn. red.), která měla za úkol vybrat peníze na obrněné transportéry FV103 Spartan. Ty byly ještě donedávna majetkem britské armády, v současnosti jsou skryté ve skladech na tajných místech po celé Velké Británii.

Nadace doufala, že 5,5 milionu dolarů (cca 135 milionů Kč, pozn. red.), které byly nezbytné pro hlavní nákup, dokáže zajistit do týdne. Už během prvních devíti hodin se ale povedlo vybrat celou polovinu finančních prostředků. Peníze poskytly soukromé osoby, velké ukrajinské korporace i menší firmy z celého světa.

Do čtvrtečního oběda pak už nebylo potřeba pokračovat ve sbírce. Nadaci se povedlo vybrat celkem 236 milionů ukrajinských hřiven (cca 153 milionů Kč, pozn. red.) a namísto padesáti obrněných transportérů, které byly v původním plánu, jich odkoupí šedesát.

Česko pomáhá Ukrajině

Ostřelování ukrajinských měst nepolevuje. Rovnováhu sil mezi Ruskem a Ukrajinou nově začínají ovlivňovat dodávky zbraní z Íránu. Prvně to byly drony, teď možná balistické rakety. Jak mohou proměnit boje?

Pásová vozidla se tak postupně dávají do pohybu a z britských skladů teď cestují na frontu rusko-ukrajinské války. Dorazit by měla kolem Vánoc – právě včas do těch nejtvrdších zimních podmínek.

„Brzy začne sněžit a ‚Sparťané‘ budou velmi dobří v první linii na jihu země. Zejména na Donbase, kde právě probíhají ty nejtěžší boje,“ myslí si koordinátor směru dopravy z Nadace Pritula Maksym Kostetsky. „Jsme první organizací, která je skutečně obstará. Ne jako stát, ne jako země, ale jako nezisková organizace, která je věnuje ukrajinskému ministerstvu obrany,“ dodává pro britský list The Guardian.

Obrněné transportéry FV103 Spartan používá britská armáda od roku 1978. Jak se ale objevují novější konstrukce a designy, jsou tato vozidla postupně vyřazována a nahrazována novými. Sparťané, kteří poputují na Ukrajinu, mají údajně najeto méně než 10 tisíc mil (cca 16 tisíc km, pozn. red.).

Pomoc pro Ukrajinu přichází z celého světa

Renovaci devadesáti českých tanků T-72 pro Ukrajinu zaplatí společně Spojené státy a Nizozemsko. První stroje by se do země měly dostat ještě před koncem roku.

Britská vláda už dříve Ukrajině darovala 35 obrněných transportérů: na bitevním poli slavily velké úspěchy. Když se tedy teď Nadace Pritula znovu obrátila na Spojené království, aby vozidel získala více, generálové prý byli nadšení.

Mediální manažerka Nadace Pritula Marija Pysarenko vysvětluje, že ačkoli crowdfundingová kampaň není nic nového – první zmínky o crowdfundingu najdeme už v roce 1940 – ukrajinské úsilí přichází v digitálním věku. „Je snazší darovat a dárci mohou vidět, jak jejich peníze fungují v terénu. Všechno vidíme online. Můžeme oslovit lidi sedící v zákopech přes Messenger, Twitter nebo Whatsapp,“ říká.

Dobrovolnické organizace se podle Pysarenko nesnaží převzít vládní úsilí, pouze jej rozšířit. Dokážou, podle jejích slov, jednat hbitěji a upustit od diplomatických jemností.

Kromě dobrovolnických organizací se však na výběru potřebných peněz podílela právě i ukrajinská vláda: prostřednictvím své platformy United24 pro charitativní dary.

Reklama

Doporučované