Hlavní obsah

Důležitý muž německé energetické reformy končí

Foto: Profimedia.cz

Ministr hospodářství Robert Habeck a odvolaný státní tajemník Patrick Graichen byli blízcí přátelé.

Reklama

Blízký spolupracovník ministra hospodářství Roberta Habecka musel odejít kvůli novému podezření ze střetu zájmů.

Článek

Německý ministr Robert Habeck se musel zbavit blízkého a důležitého spolupracovníka, který mu pomáhal prosazovat rychlý přechod na obnovitelné zdroje energie. Kvůli řadě pochybení odvolal státního tajemníka ministerstva Patricka Graichena.

O možném odchodu tohoto vysokého úředníka se spekulovalo už několik týdnů. Vyšlo totiž najevo, že se Graichen zasloužil o jmenování svého známého do vedení vládní energetické agentury. Německá média poukazovala také na další spřízněné osoby a rodinné příslušníky, které mohou mít z Graichenova působení v resortu prospěch.

Ministr Habeck svého přítele několik týdnů bránil a zdůrazňoval jeho zásluhy na energetické reformě. Pomyslný pohár však podle něj přetekl s novým zjištěním, že Graichen loni v listopadu schválil dotace pro berlínské sdružení, jehož zemskou předsedkyní byla až do května 2022 jeho sestra.

„Tento návrh neměl být předložen Patricku Graichenovi a neměl být od něj podepsán,“ řekl Habeck v krátkém prohlášení pro média. Zdůraznil, že nejde o ojedinělou chybu.

Graichen byl považován za Habeckovu pravou ruku, uvnitř vládní koalice urputně bojoval za rychlou transformaci německé energetiky pod taktovkou Zelených. Tyto změny zahrnují i kroky, jež jsou v Česku stěží představitelné, především odstavení posledních fungujících jaderných elektráren nebo faktický zákaz prodeje kotlů na fosilní paliva od roku 2024.

Rodinkaření Habeckovy pravé ruky

Podezření kolem personálních vazeb státního tajemníka Patricka Graichena jsme popsali zde:

Sám Graichen v prohlášení připustil, že se při prosazování tzv. Energiewende „dopustil také chyb“. „Výzvy, kterým čelíme, jsou příliš velké na to, aby je zastínily debaty o mně a mé rodině,“ uvedl na twitteru.

Pro Habecka je vynucené propuštění vlivného státního tajemníka bezpochyby velmi nepříjemné. Ministr se dlouho držel na předních místech žebříčků popularity mezi německými politiky, a to i v dobách, kdy musel oznamovat občanům zvyšování cen energií. Propírání pracovních vztahů jeho spolupracovníka ale Habeckově pozici podle komentátorů nebývale uškodilo.

Reklama

Doporučované