Hlavní obsah

Lídra německé zelené revoluce ohrožuje „rodinný podnik“ jeho pravé ruky

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr hospodářství Robert Habeck, v pozadí jeho státní tajemník Patrick Graichen.

Reklama

Spolkového ministra hospodářství a nejpopulárnějšího politika Zelených Roberta Habecka oslabuje personální aféra jeho pravé ruky z vedení úřadu.

Článek

Rozsáhlou přeměnu německé energetiky, která má za cíl dosažení klimatické neutrality do roku 2045, zosobňuje hlavně jeden člověk – vicekancléř a ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck ze strany Zelených. Právě on reprezentuje zásadní kroky, jako bylo nedávné odstavení posledních fungujících jaderných elektráren nebo faktický zákaz prodeje kotlů na fosilní paliva od roku 2024.

Charismaticky a zároveň mírně působící ministr zůstal populární i během energetické krize podnícené válkou na Ukrajině, kdy musel rychle shánět náhradu za chybějící ruský plyn a zároveň Němcům oznamovat růst cen a nabádat je k šetrnosti.

Až minulý týden se Habeck dostal do hluboké defenzivy jako nikdy předtím. Nezasloužil se o to on sám, ale jeho klíčový, podle některých dokonce nenahraditelný spolupracovník z ministerstva, státní tajemník Patrick Graichen.

Vyšlo najevo, že tento rozhodný zastánce „Energiewende“, jak se v němčině označuje rychlá transformace energetiky k výhradně bezemisním zdrojům, má v resortu několik příbuzných a známých, jejichž působení vybízí k úvahám o možném střetu zájmů. Například Graichenova sestra Verena pracuje ve dvou ekologických organizacích, které vypracovávají pro ministerstvo studie, a zároveň je manželkou jiného vysokého úředníka na ministerstvu hospodářství.

Pomyslný pohár přetekl s odhalením, že Graichen coby jeden ze tří členů výběrové komise prosadil svého dlouholetého přítele a svatebního svědka Michaela Schäfera do čela vládní energetické agentury Dena, jejímž úkolem je prosazování konkrétních kroků Energiewende. Agentura přitom dostává většinu zadání právě od Habeckova ministerstva.

Foto: Repro: ZDF, Seznam Zprávy

Schéma personálních vazeb státního tajemníka spolkového ministerstva hospodářství Patricka Graichena, jak je znázornila stanice ZDF v pořadu Berlin Direkt.

Ministr se nejprve bránil, že při výběru Schäfera nebyl porušen žádný zákon, později ale přiznal chybu a nechal výběrové řízení prověřit.

Lapsus vysokého úředníka, který je popisován jako Habeckova pravá ruka, podle očekávání využila opozice. Ministrovi vytkla, že dal svému spolupracovníkovi volný prostor k rodinkaření a popisovala poměry na ministerstvu hospodářství výrazy jako „zelené bahno“ nebo „zelené klanové struktury“.

Habecka si vychutnala také média, obzvlášť ta, která zpravidla kritizují dopady jeho energetické politiky. V komentářích ministrovi připomínala i aktuální spor o vládou přichystaném omezování topení plynem nebo topným olejem, které Němce nutí přejít hlavně na tepelná čerpadla.

Bez jádra i bez plynu

Transformace německé energetiky, neboli Energiewende, staví na krocích, které jsou z české perspektivy stěží představitelné.

„Podezření je velmi vážné: řídí kontroverzní energetickou transformaci pod rouškou spolkového ministerstva hospodářství rodinný klan?“ napsal nejčtenější deník Bild, podle kterého nemá Habeck jinou možnost než Graichenovu rodinu z ministerstva vyhodit.

Ministr však svého státního tajemníka odmítl obětovat. „Patrick Graichen je podle mého názoru člověk, který ochránil Německo před těžkou energetickou krizí,“ prohlásil Habeck. Graichen byl podle něj dostatečně potrestán tím, že se jeho chyba propírala na veřejnosti.

Zatím je předčasné hodnotit, jak aféra Habeckova spolupracovníka otřese postavením ministra do budoucna. Objevují se však náznaky, že jeho straně ubývají voliči. V posledním týdenním průzkumu agentury Insa Zelení klesli na nejnižší úroveň podpory od prosince 2021, kdy sestavili nynější koaliční vládu spolu se sociálními demokraty (SPD) kancléře Olafa Scholze a liberály (FDP).

Reklama

Doporučované