Hlavní obsah

„Jsme v bodu zlomu.“ Korčok mobilizuje voliče i v Česku

Foto: FB/Ivan Korčok

Slovenský prezidentský kandidát Ivan Korčok při předvolebním setkání v Praze.

Reklama

Zatímco Peter Pellegrini odmítá televizní debaty a na voliče působí hlavně z titulu předsedy parlamentu, jeho rival Ivan Korčok byl „lovit“ voliče i v Česku – hlavně mezi studenty. Seznam Zprávy mluvily s účastníky akce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Fotky z cesty do irského Dublinu, záběry s jednotkou slovenských vojáků na Kypru nebo otevření nového mostu přes slovensko-maďarskou hraniční řeku Ipeľ. A také billboardy, ve kterých chce pro Slovensko „klid“ nebo v nové verzi také hrdost a důstojnost. Tak zatím vypadá kampaň favorita slovenských prezidentských voleb Petra Pellegriniho.

Pellegrini se debatám vyhýbá

Lídr koaliční strany Hlas zatím nepořádá veřejné předvolební mítinky a zároveň odmítá všechny debaty s protikandidáty. Místo nich ho strana Směr propagovala ve spotu, který na svých oslavách MDŽ adresovala publiku plnému starších dam. Sám se zúčastnil i oslavy MDŽ, kterou v Žilině organizovala Jednota důchodců Slovenska.

Předseda koaliční strany Hlas byl nedávno i v Praze na summitu předsedů parlamentů států Visegrádské skupiny, na které, jak už je zvykem, dával ostré rétorice vlády Roberta Fica vůči Ukrajině „lidštější tvář“.

Foto: FB/Peter Pellegrini

Peter Pellegrini při své cestě na Kypr.

V české metropoli ale dělá politiku i Pellegriniho největší rival Ivan Korčok. Diplomat a exministr zahraničí už na konci února v pražských Jinonicích diskutoval se studenty. Večer ho pak v centru čekala moderovaná debata s více než čtyřmi stovkami Slováků žijících v Praze.

„Slovensko se nachází ve zlomové situaci. V prezidentských volbách se rozhodne o tom, jestli v tom jednom mocenském proudu bude i post hlavy státu a jestli tu vznikne taková nerovnováha,“ řekl na mítinku Korčok, který o den později opakoval setkání s voliči v Brně.

Kritizoval Ficovu vládu i svého protikandidáta. „Je to klid od lidí, klid na to, co dělají s trestním zákoníkem,“ tepal Korčok do Pellegriniho hesla o „klidu“.

Označil se také za konzervativce, který je ovšem příznivcem pokroku a chápe měnící se společnost. V té souvislosti Korčok deklaroval, že pokud by jako prezident dostal na stůl zákon o registrovaném partnerství, podepsal by ho.

Svého angažmá na pozici šéfa diplomacie ve vládě premiéra Igora Matoviče prý nelituje, jedním dechem ale mluví o „nevyužité příležitosti“.

Reportáž z mítinku kandidáta Harabina

Seznam Zprávy na začátku března navštívily v západoslovenském městečku Vrbové předvolební akci Štefana Harabina. Bývalý předseda nejvyššího soudu se v průzkumech pro první kolo pohybuje na třetím místě.

Korčok reflektoval i to, že ze Slovenska odcházejí mladí lidé do zahraničí a do vlasti se pak už nevrací. „Slovenský talent buduje Českou republiku, modernizuje tuhle krajinu. Z hlediska Slováka je mi to líto,“ řekl kandidát.

Vlakem jen na druhé kolo

Právě mladí Slováci a Slovenky v Korčokově publiku dominovali. Vidět to bylo už před akcí, když v pasáži Divadla v Dlouhé půl hodiny před začátkem stála na vstup dlouhá fronta.

„Pražské Slovenky“, studentka Verona z Bratislavy a IT specialistka Karin z Martina, čekaly na vstup dokonce už hodinu předem a přišly jako první. I když jsou už rozhodnuté, že budou volit Korčoka, na debatu přišly ze zvědavosti. Chválí si i jeho volební heslo „Slušně, ale rázně“.

Pellegriniho naopak označují za „Ficovu podržtašku“. Oběma prý přijde aktuální dění na Slovensku jako návrat v čase do roku 2018, kdy zemí otřásla vražda novináře Jána Kuciaka. „Jsou tu zpět ti stejní lidé,“ říká Karin.

„Mám už koupené lístky na vlak, ale jen na 2. kolo, protože mi to přijde dost drahé,“ říká k volbám její čtyřiadvacetiletá kamarádka Verona. V prezidentských volbách se totiž dá odvolit pouze fyzicky na území Slovenska.

Foto: FB/Ivan Korčok

Ivan Korčok při setkání s voliči v Brně.

Do Bratislavy se chystá na volby vyrazit i jednadvacetiletý Michal. Rodák z Košic studuje v Praze na Univerzitě Karlově. Na Korčokovu debatu přišel nerozhodnutý, a ani po ní ještě neví, koho bude volit.

„Mně se líbí, že nějaký prezidentský kandidát dorazil do Prahy, protože já na Slovensko budu muset jet dvakrát,“ kvituje ale mítink. „Vyvažování moci se mi určitě líbí víc než struna klidu, na kterou hraje Pellegrini,“ jeden ze 20 tisíc slovenských studentů na českých univerzitách.

Volby prezidenta na Slovensku 2024

V sobotu 6. dubna 2024 proběhlo 2. kolo prezidentských voleb. Slováci si vybrali novou hlavu státu, kterou se s 53 % hlasů stal Peter Pellegrini.

Druhé místo obsadil Ivan Korčok, který měl nejvyšší počet hlasů v prvním kole 23. března. Pellegrini naváže na mandát Zuzany Čaputové, která v úřadu končí 15. června 2024. Prezident je na Slovensku volen přímou volbou na 5 let.

Cestování zpátky na Slovensko i pro něj znamená komplikaci. Mezi termínem 1. a 2. kola jsou navíc Velikonoce, které pro řadu lidí znamenají tradiční cestu za rodinou. Pokud tak Slováci například z Prahy vyrazí na volby i na Velikonoce, pojedou na Slovensko v krátkém čase hned třikrát.

Před loňskými parlamentními volbami vyrazil z Prahy na Slovensko zvláštní „volební vlak“, který voliče zadarmo dovezl do Bratislavy. Taková doprava ale zatím není v plánu, říká Seznam Zprávám Marek Mach z občanského sdružení Mladí, které loni vlak organizovalo.

„Zatím zjišťujeme naše možnosti,“ říká Mach. Potvrdil, že se chystá další kampaň s výzvou k účasti v prezidentských volbách. Loni si sdružení koupilo i reklamní bannery v pražském metru.

I Mach mluví o „komplikovaném termínu voleb“. „Pro studenty je to cesta nákladná finančně i časově,“ dodává. Sám se snaží politiku přibližovat mladé generaci ve videích na sociálních sítích.

„Jeden z pěti mladých lidí se rozhodne k odchodu ze Slovenska do zahraničí. Současný způsob vládnutí situaci vůbec nepomáhá,“ popisuje Marek Mach, jak vnímá náladu slovenské mladé generace.

Odchod ze Slovenska?

O odstěhování ze Slovenska uvažuje téměř čtvrtina populace. Hlavními důvody jsou životní úroveň (68 procent) a politická situace (60 procent). Nejčastěji si přitom s myšlenkou odchodu do zahraničí pohrávají mladí lidé do 24 let věku.

O odchodu ze Slovenska za poslední rok přemýšlely víc než dvě třetiny mladých lidí. U 42 procent z nich je tahle myšlenka dál aktuální. U mladých dominuje jako hlavní důvod stav politiky. Data na konci ledna přinesl výzkum agentury NMS Market Research Slovakia. On-line průzkum probíhal od 10. do 14. ledna 2024 a zúčastnilo se ho 1030 respondentů.

„Vnímám, že narůstající frustrace z politiky může být pro mladé lidi poslední impuls při rozhodování, zda ze Slovenska odejít,“ myslí si Mach. Sám studoval v Brně a na Slovensko se vrátil. V dalším studiu bude pokračovat ve Švédsku, ale i po něm plánuje návrat domů.

Návrat z Česka však neplánuje IT specialistka Karin, se kterou Seznam Zprávy hovořily při čekání na Ivana Korčoka v Divadle v Dlouhé.

„Já se určitě nevrátím. Za Slovensko chci ale vždy bojovat, protože tam žije moje rodina. Stále mi na něm záleží, i když tam nechci žít,“ uvádí. V zahraničí hodlá zůstat hlavně kvůli práci a jejímu ohodnocení.

  • Ivan Korčok – někdejší ministr zahraničních věcí
  • Peter Pellegrini – předseda slovenské Národní rady a šéf koaliční strany Hlas
  • Igor Matovič – předseda hnutí Slovensko (dříve OĽaNO)
  • Ján Kubiš – diplomat a bývalý ministr zahraničí
  • Marian Kotleba – lídr Lidové strany Naše Slovensko, kandidoval již v roce 2019
  • Patrik Dubovský – vědecký pracovník Ústavu paměti národa
  • Krisztián Forró – od roku 2021 předsedá straně Aliancia-Szövetség, předtím předsedal Straně maďarskej komunity (SMK)
  • Štefan Harabin – politik a někdejší soudce Nejvyššího soudu na Slovensku
  • Milan Náhlik – občanský kandidát, v minulosti působil v policejním sboru, ve volbách do parlamentu 2020 reprezentoval stranu HLAS ĽUDU
  • Róbert Švec (odstoupil) – je předsedou nacionalistické strany Slovenské Hnutie Obrody, kandidatury se vzdal a podpořil Harabina
  • Andrej Danko (odstoupil) – je šéfem Slovenské národní strany (SNS) a zastává také funkci místopředsedy sněmovny, kandidatury se vzdal a podpořil Harabina

Reklama

Doporučované