Hlavní obsah

Ohrožuje to polskou suverenitu, řekl ministr k podvodům s ukrajinským obilím

Foto: Attila Husejnow / SOPA, Profimedia.cz

Účastník jednoho z protestů polských zemědělců z poslední doby.

Reklama

Obchod s ukrajinským obilím v Polsku ovládli spekulanti a úřady s nimi nedokážou držet krok. Kontrola selhala a podle polských médií import pšenice pokračuje i navzdory tvrzení státu.

Článek

Obilí, které se z Ukrajiny vyváželo jako „technické“, se polským firmám podvodně nabízelo jako tuzemské a potravinářské, určené ke konzumaci.

Z technického obilí zázrakem konzumní

Z ukrajinské pšenice se tudíž v Polsku „zázrakem“ (falšováním dokumentace překupníky) stávala polská, kterou nakoupili i velcí polští producenti, píše polský deník Rzeczpospolita (Rz).

V důsledku toho se ukrajinské obiloviny, které ovšem nepodléhají přísnějším unijním normám, mísily s polským obilím a mlela se z nich mouka. Měly se tak dostat například do těstovin.

Taková praktika je trestná a s jejím vyšetřováním už v Polsku začal šestičlenný tým prokurátorů, celníků, zástupců tajných služeb a protikorupční policie.

„Technické obilí“ se podle unijního i polského práva může používat k výrobě technického lihu nebo jako biosložka do paliv, ale nikoli v potravinářství.

Import ukrajinského obilí

Středoevropské státy začaly zakazovat dovoz ukrajinských potravin. Co tím sledují? Kdo krizi způsobil a čím ukrajinské obilí tolik vadí? Redakce Seznam Zpráv sestavila přehled otázek a odpovědí.

„Tento jev má závažný charakter a ohrožuje polskou suverenitu a bezpečnost v oblasti potravin,“ potvrdil ve čtvrtek zjištění listu „Rz“ polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro z vládní strany Solidární Polsko. Ziobro je zároveň i generálním prokurátorem.

Jedna z vícero firem, které ukrajinskou mouku míchají s polskou, má podle listu Rz sídlit v Hrubieszówě, přímo u hranic s Ukrajinou.

Obilí, které se do Polska dostalo jako „technické“, navíc neprošlo žádnou kontrolou zdravotní nezávadnosti.

„V rámci hraniční kontroly obchodní kvality zemědělsko-potravinářských produktů nemáme pravomoc testovat zdravotní a fytosanitární parametry, např. stanovení reziduí pesticidů, obsahu těžkých kovů a mykotoxinů v potravinách,“ uvedla mluvčí polské zemědělské a potravinářské inspekce Izabela Zdrojewská.

Slovenský zákaz

Evropští zemědělci přitom musí plnit výrazně přísnější podmínky pěstování než ti mimo země EU, včetně Ukrajiny. Splněné, podle svědectví v polských médiích, nebyly ani podmínky přepravy obilovin.

Například na Slovensku se v uskladněném obilí z Ukrajiny našel pesticid, který není v EU povolený a škodí lidskému zdraví. Bratislava proto zakázala ukrajinské obilí zpracovávat a mouka z něj se nesmí dostat na trh.

Testy ukrajinské pšenice sliboval od ledna polský ministr zemědělství, podle rolníků se ale žádné nekonaly, a v obilí tak můžou být kromě pesticidů i toxiny po působení hub a plísně.

„To tzv. technické obilí se po překročení polské hranice dostalo jako konzumní pšenice do mlýnů. Nikdo na to nedohlédl a navzdory slibu, který jsme dostali, s tím nikdo stále nic nedělá,“ cituje „Rz“ zemědělce Ryszarda Napierału z Velkopolského vojvodství na západě země.

Politický pád ministra

V Polsku navýsost politické téma importu ukrajinského obilí rezonuje už několik týdnů. Pšenice a další plodiny dovážené z Ukrajiny měly z Polska původně rychle pokračovat do afrických států a na Blízký východ. Evropská unie kvůli tomu na znamení solidarity s Kyjevem zrušila cla.

Místo rychlého reexportu ale část výrazně levnějších ukrajinských obilovin v Polsku zůstala a zaplavila tamní trh. Jde až o tři miliony tun.

Podobná situace je i v Rumunsku a dalších zemích, přes které se mělo obilí původně jen vyvážet dál. Od února 2022 do letošního ledna se do zemí EU dovezlo 3,526 milionu tun ukrajinské pšenice. To je meziročně desetkrát více.

Věc nedávno při své návštěvě Varšavy řešil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Polsko čekají na podzim parlamentní volby a ukrajinské obilí je pro současnou národně-konzervativní vládu nečekaně velkým politickým problémem.

Polští zemědělci si dokonce po protestních akcích vynutili demisi ministra zemědělství Henryka Kowalczyka, který situaci navzdory varováním rolníků i opozice dlouhodobě neřešil. Naplnění požadavku na znovuzavedení evropského cla ale polští zemědělci nedosáhli a zřejmě ani nedosáhnou, protože se v EU připravuje další prodloužení výjimky.

Alternativa k „technickému obilí“

Nový polský ministr zemědělství Robert Telus tvrdí, že se proces dovozu z Ukrajiny zastavil, podle zemědělců ale pokračuje dál. Místo „technického obilí“ teď ale spekulanti a podvodníci dovážejí pšenici a obiloviny jako surovinu pro čištění mlýnů, jak píše deník Rzeczpospolita.

Polská média se nezabývají jen dovozem ukrajinského obilí, ale také kuřecího masa. Polští drůbežáři, kteří dominují unijnímu trhu, upozorňují, že jim na Ukrajině kvůli zrušení unijních cel vyrostla konkurence.

Na vývozu masa do EU podle serveru Wirtualna Polska vydělává agrokoncern MHP miliardáře Jurije Kosiuka. Před začátkem války byl podle žebříčků pátým nejbohatším Ukrajincem.

EU zrušila cla na ukrajinský dovoz desítek typů zboží loni v červnu na výraz solidarity s válkou zasaženou ukrajinskou ekonomikou.

Ukrajina ztratila rozsáhlá území na jihu a východě země. Kyjev má nyní jen velmi omezený přístup do černomořských přístavů, které jsou důležité pro vývoz obilí a kovů, hlavních pilířů ukrajinské ekonomiky založené na exportu. Ministerstvo hospodářství začátkem letošního roku uvedlo, že vývoz loni meziročně klesl o 35 procent a jeho fyzický objem se snížil o 38,4 procenta.

Úroda obilí na Ukrajině se loni kvůli invazi snížila na 53 milionů tun z rekordních 86 milionů tun v roce předchozím. Pokles tak představuje více než 38 procent. Výroba oceli se loni propadla téměř o 71 procent, protože několik důležitých oceláren podle Ukrajinců zničili nebo obsadili ruští vojáci.

Reklama

Doporučované