Hlavní obsah

Polsko začalo stavět u hranic s Kaliningradem plot, obavy z hybridní války sílí

Foto: Kristina Zarzh, Shutterstock.com

Kaliningradské letiště Chrabrovo. Podle Varšavy právě odtud bude Kreml řídit migraci do Evropy.

Reklama

Bariéra z žiletkového drátu, kterou Poláci začali „okamžitě“ stavět, vyroste podél hranice s ruskou Kaliningradskou oblastí. Varšava věří, že právě sem budou Rusové stahovat migranty z Asie a Afriky.

Článek

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak ve středu oznámil, že země začíná na své hranici s ruskou Kaliningradskou oblastí stavět plot z žiletkového drátu. Důvodem jsou sílící obavy z toho, že se enkláva stane epicentrem nelegální migrace do Evropy.

„Stavba dočasné bariéry, vysoké 2,5 metru a hluboké tři metry, začne okamžitě,“ řekl Blaszczak na tiskové konferenci. Plot staví polská armáda, na místě jsou ženisté. „Bude se skládat ze tří řad ostnatého drátu, který používají armády po celém světě,“ dodal ministr.

Varšava stavbou plotu reaguje na politiku „otevřeného nebe“, které od října platí pro kaliningradské letiště Chrabrovo. Přistávací dráha je otevřená pro přímé lety z Turecka, Běloruska a „spřátelených zemí“.

Polští politici mají za to, že Chrabrovo poslouží Kremlu k organizovanému dovozu uprchlíků a migrantů z Blízkého východu a Afriky, kteří pak potáhnou dál do zemí Evropské unie.

Stejnou taktiku hybridní války si Moskva vyzkoušela loni na podzim přes běloruský režim Alexandra Lukašenka. Ten navážel běžence do Minsku a pak je nuceně transportoval k běloruským hranicím s Litvou a Polskem. Během tuhé zimy při pokusu překonat hranici, kterou tvoří bažinatý terén a hluboké lesy Bělověžského pralesa, umírali lidé (více třeba zde).

Reportáž

Ruský útok na Ukrajinu oživil debaty o funkci přírody jako přirozené obranné bariéry před invazními vojsky. Týká se to také východní hranice Polska, které sousedí s Běloruskem.

Poláci tehdy na krizi reagovali výstavbou plotu. I proto nyní Blaszczak zmínil, že stavba proběhne rychle: Vojáci už mají s vytvořením takové bariéry zkušenost.

O možnosti, že se scénář hybridní války bude opakovat i v Kaliningradské oblasti, psal v posledních dnech například německý Bild a řada polských médií.

Bulvární Bild zmiňoval údajný Putinův plán na zimu: bombardování cílů na Ukrajině, včetně těch civilních, což přinutí další vlnu Ukrajinců hledat bezpečí a teplo v Evropě. Na tu pak půjde tlak i z druhé strany formou další organizované migrační vlny z Blízkého východu a Afriky.

Reklama

Související témata:

Doporučované