Hlavní obsah

V Sasku mají jasno. Za požár v Českosaském Švýcarsku může klimatická krize

Foto: Robert Michael/dpa, Profimedia.cz

Požár se z české strany rozšířil i do Saského Švýcarska.

Reklama

Saští ekologové kvůli požárům na česko-německých hranicích vyzývají zemskou vládu ke změně klimatické politiky. O projevech klimatických změn mluví i tamní politici.

Článek

Ekologická organizace BUND Sachsen chce od zemské vlády v Drážďanech „rychlou změnu kurzu“ politiky ochrany klimatu. Ve středu to podle agentury DPA řekl předseda sdružení Felix Ekardt.

Požár kvůli pomalé ochraně klimatu

„Deprimující snímky požárů ze Saského Švýcarska ukazují, jak vysoké jsou náklady na pomalou ochranu klimatu – a že nás to zasáhlo plnou silou,“ uvedl Ekardt. „Opatření na přizpůsobení se klimatu jsou jistě důležitým prvkem odpovědnosti, ale síly se musí soustředit na zamezení klimatických změn, pokud je to ještě možné,“ dodal vedoucí lipského Výzkumného centra udržitelnosti a klimatické politiky.

Z Česka, kde požár už třetí den decimuje Národní park České Švýcarsko, se oheň v pondělí rozšířil i do Saska. V Saském Švýcarsku hoří několik ohnisek nad údolím Labe, u vyhlídky u obce Schmilka i jinde. Nové ohnisko se objevilo u města Sebnitz. Rozsah škod zatím nelze odhadnout.

Kvůli požárům platí v celém saském zemském okrese Saské Švýcarsko-Východní Krušné hory celodenní zákaz vstupu do lesa včetně lesních cest.

„Klimatická krize nezná hranice“

Saský zemský ministr životního prostředí a energetiky Wolfram Günther nazval požár „tragédií“ s dopady na turismus. „Zažíváme zde následky klimatické krize. Sucho, horko a vysušené lesy. Klimatická krize nezná státní hranice,“ cituje zeleného politika server Sächsische.de. I proto je podle Günthera potřeba rozšířit spolupráci s Českem.

V Sasku vládne koalice křesťanskodemokratické CDU, Zelených a sociálních demokratů.

Podle saské ekologické organizace BUND jsou požáry důkazem, že obcím a spolkovým zemím nebudou na zvládání dopadů klimatické krize stačit tepelné mapy a koncepce nakládání s vodou, kterými samosprávy na extrémy počasí reagují. V úvahu se prý musí brát, že bez fungujících ekosystémů nemohou lidé změnám vzdorovat.

Národní park potřebuje „maximální ochranu“

Podle Felixe Ekardta se nelze adaptovat na největší rizika klimatických změn, jako jsou přírodní katastrofy, nedostatek potravin a vody a s tím spojené války a migraci.

Pro jediný saský národní park Saské Švýcarsko je teď podle saských ekologů nutná „maximální ochrana“.

Důležité je teď podle nich dodržovat přísný zákaz rozdělávání ohňů nebo zákazu vstupu v noci a zákazu pohybu mimo stezky. „Jen tak lze v době klimatické krize sladit regeneraci národního parku s rostoucím turistickým ruchem,“ dodal Ekardt s tím, že Saské Švýcarsko je důležité i jako rekreační oblast.

Baerbocková v Praze: CO2 hranice nezastaví

O požáru na česko-saských hranicích mluvila při své úterní návštěvě Prahy německá spolková ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

Požár dokazuje, jak důležitá je přeshraniční spolupráce a také to, že klimatická změna je pro Evropu jednou z nejdůležitějších výzev, uvedla politička Zelených na tiskové konferenci v Černínském paláci.

„CO2 se nezastaví před hranicí, ani požár se nezastaví před hranicí,“ uvedla ministryně. S šéfem české diplomacie Janem Lipavským situaci v Hřensku krátce probrala.

Reklama

Doporučované