Hlavní obsah

Putinův hlas v Německu. Saský premiér chce válku „zmrazit“

Foto: Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS, Profimedia.cz

Saský premiér Michael Kretschmer s Vladimirem Putinem na snímku z roku 2019.

Reklama

Německo by mělo být prostředníkem v mírových jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou, domnívá se saský premiér Michael Kretschmer z CDU. Chce přesvědčit Ukrajinu, že je třeba „zmrazit“ válku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Politik křesťanskodemokratické CDU před svým odjezdem na dovolenou vyzval, aby co nejrychleji začala jednání o příměří. „Pro Ukrajinu bude hořké, pokud k takovým rozhovorům dojde, ale neznamená to, že se vzdá nebo že se vzdá svého území,“ řekl Kretschmer.

Roli prostředníka mezi Kyjevem a Moskvou má podle saského premiéra hrát díky své velikosti a historii právě Německo s dalšími zeměmi – Francií a USA. „Musíme pracovat na tom, aby se tahle válka zmrazila,“ řekl politik.

Zdůvodňuje to nutností získat čas k investicím do vlastní obrany a zajištění energetické bezpečnosti. V opačném případě podle něj hrozí v Německu sociální nepokoje, ekonomické škody a ztráta konkurenceschopnosti. Ruská ropa a plyn budou potřeba nejméně dalších pět let.

„Konflikt musíme zmrazit“

Válku vedenou Ruskem sice označil Kretschmer za nespravedlivou a zločinnou, zároveň je ale podle něj nutné uvědomit si, že vrhá Evropu i svět do chaosu.

„Pevně věřím, že tyto zásoby surovin (z Ruska, pozn. red.) potřebujeme. Zadruhé zastávám názor, že se musíme společně snažit (…) ovlivnit ruského prezidenta a také přesvědčit Ukrajinu, že tento konflikt musíme zmrazit všichni společně. To se liší od toho, co se aktuálně děje,“ podotkl Kretschmer.

Politik za své výroky schytal ostrou kritiku. „Vaše neustálé podbízení se válečnému zločinci Putinovi je nechutné,“ napsal na Twitteru končící ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk.

„Díky bohu, že tento muž není zodpovědný za naši zahraniční politiku,“ komentoval pak Kretschmerovy výroky generální tajemník koaliční FDP Bijan Djir-Sarai.

Komentář Reinharda Müllera v deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung jízlivě poznamenává, že „zmrazení“ války by bylo pro Putina ideální příležitostí pro přeskupení vojsk a upevnění své diktatury.

Podle Müllera je pro Kretschmera případná ukrajinská územní ztráta méně důležitá než získání pár politických příznivců.

Deník Bild poukazuje na to, že Kretschmer svým postojem odporuje linii vlastní strany CDU. Předseda opozičních křesťanských demokratů Friedrich Merz totiž uvedl, že si přeje vítězství Ukrajiny a vládu sociálnědemokratického kancléře kritizuje za nedostatečnou podporu Ukrajiny. Kretschmer ale nemluví o ukrajinském vítězství, ale o „zmrazení“ války.

Na to, že Kretschmerovy názory neodrážejí stranickou linii CDU, upozornil jeho spolustraník a poslanec Spolkového sněmu Matthias Hauer.

Sasko jako „most na Východ“

Saský premiér je dlouhodobě známý svou vstřícnou politikou vůči putinovskému Rusku. Kretschmerovy postoje se projevily už loni v dubnu během pandemie koronaviru, kdy odjel jednat do Moskvy o dodávkách ruské vakcíny Sputnik V.

Svou spolkovou zemi tehdy Kretschmer označil za „most na Východ“. „Rusko je naším přirozeným partnerem,“ uvedl saský premiér s tím, že je potřeba oživit dialog na všech úrovních.

Už tehdy za to Kretschmer sklidil kritiku. Do Ruska totiž odjel v době, kdy v Česku vyšla najevo ruská odpovědnost za exploze v muničních skladech ve Vrběticích. V ulicích ruských měst se také demonstrovalo na podporu vězněného opozičníka Alexeje Navalného.

Ve stejné době navíc Rusové u hranic s Ukrajinou koncentrovali vojenskou techniku. I když na zemi zaútočili „až“ bezmála o rok později, využili k tomu mimo jiné právě už přepravenou techniku, kterou uskladnili na polygonech v příhraničních oblastech.

Kretschmer v minulosti opakovaně žádal zrušení protiruských sankcí. S ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednal saský premiér v roce 2019 během ekonomického fóra v Petrohradu a pozval ho na návštěvu Drážďan.

Už po ruské invazi kritizoval unijní plány na embargo na dovoz ruské ropy a také stranickou linii CDU. Server Spiegel Online letos v květnu napsal, že Kretschmerovy postoje zneklidňují i část spolustraníků v Sasku.

Reklama

Doporučované