Hlavní obsah

Zelenského čistky upevnily moc mužů v prezidentově stínu

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Odvolaná generální prokurátorka Iryna Venediktová. Snímek z její návštěvy osvobozené Buči u Kyjeva.

Reklama

Překvapivé a možná i zarážející. Odvolání šéfa ukrajinské tajné služby (SBU) a také ukrajinské generální prokurátorky za válečného stavu vzbudilo na Ukrajině pozdvižení.

Článek

Za poslední tři měsíce zřejmě neměla den, kdy by nepodnikla nějakou návštěvu, cestu do terénu nebo se nesetkala s mezinárodní delegací. Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová vsadila po začátku války na maximální mediální publicitu.

Byla na místě exhumací hromadných hrobů v Buči, mluvila se zahraničními médii a slíbila potrestání každého válečného zločince. Ostatně vyšetřování válečných zločinů spadá přímo pod její kontrolu.

Když s ní v polovině dubna strávili jeden pracovní den reportéři agentury AP, psali o ní jako o „ženě, která přiměje Putina zaplatit“.

V neděli ji ovšem prezident Volodymyr Zelenskyj dekretem odvolal z funkce. Stejně tak i šéfa tajné služby SBU Ivana Bakanova. Oba byli přitom vnímaní jako Zelenského spojenci.

I když bylo rozhodnutí náhlé a uprostřed války ho někteří komentátoři označují za zarážející, už dříve leccos naznačovalo, že se konec Bakanova i Venediktové blíží.

Foto: Profimedia.cz

Šéf SBU Ivan Bakanov a generální prokurátorka Iryna Venediktová na společné tiskové konferenci loni v květnu.

Podle listu Ukrajinska pravda (UP) to šlo nejlépe vyčíst právě z veřejného vystupování aktivní prokurátorky. Chodila na ambasády a usilovala o mezinárodní podporu – to je za Zelenského úřadování ukazatelem „beznaděje před blížícím se propuštěním“, píše UP.

„Zrádci v našich řadách“

Rozhodnutí o personálních změnách se objevilo v neděli večer na webu prezidenta. Zelenskyj odvolání šéfa SBU a generální prokurátorky odůvodnil vysokými počty zrádců v prokuratuře a tajné službě.

„K dnešnímu dni evidujeme 651 trestních řízení ve věci velezrady a kolaborace zaměstnanců prokuratury, vyšetřovacích orgánů a dalších orgánů činných v trestním řízení,“ řekl prezident v nedělním večerním projevu.

To podle něj vyvolalo otázky ohledně vedení státního zastupitelství i tajné služby – úřady náchylné ke korupci se zrádci ve vlastních řadách nezabývají dostatečně, neočistily se od nich a navíc se stále odhalují další.

Během pondělí prezidentská kancelář svá vyjádření korigovala. Prý nejde o odvolání, ale o suspendování, které souvisí se začátkem vyšetřování. „Zatím nejde o odvolání těchto dvou funkcionářů, ale o to, že generální prokurátorka byla postavena mimo službu a šéf SBU dočasně zbaven plnění svých povinnosti,“ vysvětlil zástupce šéfa prezidentské kanceláře Andrij Smyrnov.

V úterý byla personální výměna zas o kus dál. Prezident totiž do parlamentu během pondělí poslal oficiální návrhy na odvolání dvojice a o jejich konci poslanci rozhodli hned v úterý dopoledne.

Právní cestu k rychlým personálním změnám za válečného stavu umetli prezidentovi poslanci změnou zákona letos v květnu. Venediktovou a Bakanova ale jmenoval parlament, který je proto také musel odvolat.

Sebepropagace prokurátorky

Podle serveru The Kyiv Independent vadila Zelenskému na Venediktové její „sebepropagace“, která prý v očích prezidentské kanceláře nahrazovala neúspěchy v důležitých případech.

Generální prokurátorka také měla v některých záležitostech prezidentovi odporovat.

Deník UP píše, že o odvolání Venediktové usiloval prezidentský „vicekancléř“ Andrij Smyrnov. Kancelář prý popuzovalo, že ruské válečné zajatce prokuratura stavěla před soudy, což znemožňuje jejich rychlou výměnu za zajaté ukrajinské vojáky.

Venediktová je v úřadu od března 2020. Opakovaně čelila kritice protikorupčních aktivistů a médií kvůli pochybení při ostře sledovaných případech korupce a kvůli sabotování vyšetřování lidí blízkých Zelenskému, včetně pracovníků jeho úřadu a spolustraníků.

Zelenského přítel z dětství

O konci šéfa SBU Ivana Bakanova se spekulovalo už od června. Server Politico tehdy s odvoláním na své zdroje uvedl, že se Zelenskyj chystá odvolat Bakanova z čela SBU kvůli sérii neúspěšných operací a rovněž kvůli rychlé ztrátě jihoukrajinského města Cherson hned v prvních dnech ruské invaze.

Bakanov také měl být v prvních dnech ruské invaze mimo Kyjev, což prý nesla prezidentská kancelář značně nelibě. Ukrajinska pravda ale píše, že nejméně první dva dny války byl šéf SBU v Kyjevě a účastnil se jednání bezpečnostní rady.

Foto: Profimedia.cz

Andrij Jermak (vlevo), Volodymyr Zelenskyj a Ivan Bakanov na snímku z prosince 2021.

Ivan Bakanov je přítelem Zelenského od dětství, kdy vyrůstali ve stejné ulici. Do funkce byl jmenován v roce 2019 s cílem provést reformy v SBU a očistit ji od ruského vlivu. V době předvolební kampaně Bakanov řídil Zelenského štáb a dříve stál v čele prezidentovy strany Sluha národa a také Zelenského produkční společnosti Kvartal 95.

Sám Bakanov svůj konec ve funkci komentoval jen krátce – vyzdvihl úspěchy SBU v posledních letech, zároveň ovšem připustil i jistá pochybení.

Jeho okolí si odvolání vysvětluje špatnými vztahy Bakanova s klíčovými postavami prezidentské kanceláře, píše UP. Architektem „vyhazovů“ je podle novin šéf Zelenského kanceláře Andrij Jermak a jeho zástupce Oleh Tatarov, který byl podezřelý z korupce.

S Tatarovem jsou podle ukrajinských médií spojení nástupci Venediktové i Bakanova. Prokuraturu povede (zatím dočasně) státní zástupce Oleksij Symonenko a SBU náměstek Vasyl Maljuk. Oba byli loni mezi hosty na Tatarově oslavě narozenin.

Symonenko na sebe upozornil loni v prosinci, kdy se jako zástupce Venediktové podepsal pod obvinění exprezidenta Petro Porošenka z vlastizrady, z financování terorismu a z vytvoření teroristické organizace. Generální prokurátorka ho podepsat nechtěla, a proto si vzala na pár hodin volno. Během té doby podpis připojil její zástupce.

O případu se tehdy psalo jako o Zelenského politické „vendetě“. Se zadržením opozičního politika Porošenka soud nesouhlasil a od začátku války se případ dál neřešil.

O Maljukovi, který povede ukrajinskou bezpečnostní službu se mnoho neví. Loni ho ale Zelenskyj propustil kvůli tomu, že dostatečně nebojoval s pašeráctvím. Nakonec se do SBU vrátil do funkce zástupce ředitele.

SBU je s 27 000 zaměstnanci největší civilní kontrarozvědka v Evropě a spadá pod prezidenta. Ten v úterý v personálních změnách pokračoval a odvolal zástupce šéfa SBU Volodymyra Gorbenka a vyměnil regionální šéfy SBU.

Podle The Kyiv Indepedent změny z neděle nedávají naděje na zásadní reformy a protikorupční opatření.

Server Politico navíc píše, že zásadní personální výměny mohou narušit vnitřní politický smír, který na Ukrajině nastolilo ruské ohrožení.

List Ukrajinska pravda dodává, že po personální rošádě se mocenské bloky, kterými jsou tajná služba a prokuratura, dostaly pod přímou kontrolu prezidentské kanceláře.

Reklama

Doporučované