Hlavní obsah

Průlom ve slovenské vládní krizi. Matovič nabízí odchod z vlády

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr financí Igor Matovič (vpravo) s premiérem Eduardem Hegerem.

Reklama

aktualizováno •

Slovenský ministr financí Igor Matovič je ochotný splnit ultimátum menšího koaličního partnera a odejít z vlády. Klade si ale podmínky.

Článek

Co dlouho vylučoval, nyní připouští. Předseda nejsilnější vládní strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) a ministr financí Igor Matovič nabídl odchod z vlády, oznámil před středečním jednáním kabinetu jeho stranický kolega a premiér Eduard Heger.

Matovič by tak přistoupil na výzvu ministra hospodářství a šéfa menší koaliční strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka. Ten o víkendu oznámil, že všichni ministři SaS ve středu opustí kabinet, protože Matovič nepřistoupil na jejich požadavky.

Podmínkou odchodu Matoviče z vlády je podle Hegera souhlas SaS s návrhy OLaNO na řešení energetické krize. Návrh OLaNO zmiňuje konkrétně finanční příspěvky na děti, pomoc penzistům, zvýšení některých daní nebo zavedení nových daní, např. na ruskou ropu.

Sulík ve středu demisi skutečně podal, ostatní ministři za SaS zatím ne. O dalších požadavcích OLaNO je ale Sulík ochotný jednat až po rezignaci Matoviče.

Matovič na Facebooku při vysvětlování svého ústupku zdůraznil, že má dál podporu svých spolustraníků, ale prý nechce „návrat mafie k moci“, ke kterému by podle něj rozpad kabinetu vedl. Narážel tak na to, že v průzkumech aktuálně vedou opoziční strany Hlas a Smer expremiérů Petera Pellegriniho a Roberta Fica.

Rozhovor ke slovenské vládní krizi

Přečtěte si rozhovor Seznam Zpráv se slovenským politologem Grigorijem Mesežnikovem, který vznikl v počátcích současné slovenské vládní krize.

SaS na začátku července odstoupila od koaliční smlouvy a požadovala zejména, aby Matovič již dále nebyl členem kabinetu. Strana zároveň dala kolegům v koalici čas do dneška na nové uspořádání vztahů v koalici, v opačném případě by čtyři ministři podali demisi. Vláda by tak již neměla většinu ve sněmovně.

SaS je dlouhodobě ve sporu s Matovičem ohledně různých témat, rozpory vyústily až do osobních slovních výpadů mezi Sulíkem a Matovičem. Loni si SaS a nejmenší vládní strana Za lidi vymohly demisi Matoviče na funkci premiéra; SaS tehdy tvrdila, že Matovič není osobnostně, komunikačně ani manažersky schopen vést zemi. Matoviče pak ve funkci ministerského předsedy nahradil Heger, který byl v Matovičově vládě ministrem financí.

Reklama

Doporučované