Hlavní obsah

„Putin není ochotný se bavit.“ Prestižní konference bude bez Rusů i AfD

Foto: MSC/Kuhlmann

Německý kancléř Olaf Scholz z SPD během loňské bezpečnostní konference v Mnichově.

Reklama

Mnichovská bezpečnostní konference se letos obejde bez německé krajní pravice a také bez putinovského Ruska. Na akci se očekává účast 50 hlav států a vlád z celého světa.

Článek

Třídenní prestižní bezpečnostní konferenci v mnichovském hotelu Bayerischer Hof zahájí 16. února generální tajemník OSN António Guterres a hlavními tématy budou válka na Ukrajině a konflikt na Blízkém východě.

„Politika pozvánek“

Na konferenci, která spojuje svět politiků a bezpečnostních expertů, budou opět chybět zástupci Íránu a kvůli invazi na Ukrajině také Ruska.

„Před pár dny ruský prezident (Vladimir Putin) řekl, že by rád vyjednával, ale ne s touto ukrajinskou vládou. To znamená, že nemá skutečnou ochotu se bavit,“ zdůvodnil rozhodnutí šéf konference Christoph Heusgen.

Místo zástupců ruské vlády dostali pozvánku exiloví politici a nevládní organizace.

„Politika pozvánek“ se dotkla i německé domácí scény. Na akci jsou obvykle zvané všechny parlamentní kluby, ředitel Heusgen ovšem informoval, že se na konferenci neobjeví ani politici opoziční Alternativy pro Německo (AfD). Pozvánku už nedostali loni.

Analýza

Německou politickou scénu mohou čekat velké změny. Naznačují to zásadní posuny voličských preferencí, „špatná nálada“ i vznik nových stran.

„Tehdy jsem řekl, že nechci extrémní pravici natahovat červený koberec,“ prohlásil Heusgen. Jeho krok podle něj letos ospravedlňuje nedávná investigace o schůzce německých krajně pravicových kruhů ve vile Adlon v Postupimi. Na ní se měl řešit plán tzv. remigrace, tedy deportací cizinců i lidí s přistěhovaleckými kořeny.

Proti krajní pravici už v ulicích německých měst několik týdnů protestují statisíce lidí.

Heusgen byl řadu let poradcem někdejší kancléřky Angely Merkelové pro zahraniční politiku. V letech 2017 až 2021 byl stálým představitelem Německa při OSN.

Do Mnichova od Heusgena nemá pozvánku ani nová německá politická strana Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW), která v lednu vznikla odštěpením od Levice (Die Linke).

Nová partaj populární političky Wagenknechtové zastává levicové postoje v hospodářské politice a konzervativní ve společenských otázkách, včetně odporu proti migraci.

Heusgen vynechal i sdružení Werteunion (Unie hodnot) bývalého politika CDU Hanse-Georga Maassena, které se má brzy transformovat v novou politickou stranu.

Konference v Mnichově se bude letos konat už pošedesáté, a i díky kulatému výročí se spekuluje o osobní účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ale i šéfa Bílého domu Joea Bidena.

Zelenskyj zahájil loňský ročník konference na dálku.

Spojené státy loni v Mnichově zastupovala viceprezidentka Kamala Harrisová a šéf diplomacie Antony Blinken. Česko loni zastupoval ministr zahraničí Jan Lipavský a také tehdy čerstvě zvolený prezident Petr Pavel. Jednal tehdy s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a polským protějškem Andrzejem Dudou.

Účast na mnichovské konferenci přislíbil už vysoce postavený představitel Izraele. Očekávají se i šéfové vlád z Libanonu, Kataru, Iráku či Kuvajtu. Zástupce má vyslat i Egypt, Saúdská Arábie, Omán a Jemen.

Reklama

Doporučované