Hlavní obsah

Sikorski v Praze. Visegrád má i přes neshody dál smysl, shodl se s Lipavským

Foto: MSZ/Barbara Milkowska

Polský ministr zahraničních věc Radosław Sikorski je ve středu a ve čtvrtek na návštěvě v Praze.

Reklama

Nový polský ministr zahraničí Radosław Sikorski v předvečer schůzky V4 jednal v Černínském paláci. S Janem Lipavským se shodli na tom, že spolupráce se Slovenskem a Maďarskem má smysl tam, kde se čtveřice zemí shoduje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stejně to proběhlo i v únoru před pražským summitem premiérů států Visegrádské skupiny (V4), tedy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska. Těsně před ním se sešli premiéři Česka a Polska Petr Fiala a Donald Tusk, kteří ještě před tím na adresu V4 nešetřili silnými slovy.

Teď se den před pražskou schůzkou ministrů zahraničí V4 setkali v Černínském paláci šéfové české a polské diplomacie Jan Lipavský a Radosław Sikorski. A i když Sikorski nechodí pro ostré výroky daleko, tentokrát oba zůstali ve svých diplomatických rolích.

V2+V2?

Podle ministra Lipavského středeční schůzka se Sikorskim se stavem Visegrádské skupiny nesouvisí. Nejde prý ani o důkaz toho, že místo V4 existují dvě „vé dvojky“.

„Nedávejme tyto věci do politických souvislostí. Obě tyto události probíhají v plnohodnotném formátu a ani jedna není na okraj té druhé,“ řekl ministr na dotaz Seznam Zpráv. „Formát V4 má smysl,“ dodal Lipavský.

Ve čtvrtek čeká oba ministry jednání se slovenským ministrem Jurajem Blanárem a maďarským kolegou Péterem Szijjártóem. Čeští i polští vládní politici oba ministry nedávno kritizovali kvůli jejich schůzce se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.

Kvůli rozdílným pohledům na ruskou agresi na Ukrajině a jejího řešení se na úrovni vlád zhoršily vztahy Prahy s Bratislavou a došlo i na ostrá slova.

Česko-slovenská roztržka

Podle Sikorského má spolupráce ve V4 smysl v těch oblastech, na kterých je shoda. Jmenoval infrastrukturu, průmysl a zemědělství. „Respektujeme Slovensko i Maďarsko a jejich právo na vlastní stanovisko,“ komentoval téma Visegrádu polský ministr.

Sikorski také v Černínském paláci poděkoval českému prezidentovi a vládě za iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. „Může to mít vliv na celý osud Evropy,“ prohlásil staronový polský ministr.

Foto: X/Jan Lipavský

Ministři Radosław Sikorski a Jan Lipavský během středeční tiskové konference.

Polsko je podle Sikorského připraveno finančně i logisticky českou muniční iniciativu podpořit. Detaily politik prozradit nechtěl, protože „Putin má také uši“.

Lipavský už v úterý v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že má teď česká zahraniční politika blíž k Polsku než ke Slovensku. „Společně s Polskem máme podobný principiální pohled na ruský imperialismus, který ohrožuje bezpečnost celé Evropy,“ řekl v pořadu Ptám se já.

Sikorski dlouhodobě platí za politického jestřába. Od jeho návratu do ministerské funkce loni v prosinci jeho výroky plní světová média. Naposledy ve středu v rozhovoru pro německou agenturu DPA obvinil Berlín z váhavosti při dodávkách nové výzbroje Ukrajině.

Politik polské Občanské platformy Německo vyzval, aby poskytlo Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus.

Eurokomisař Sikorski?

V Polsku se o Sikorském spekuluje jako o uchazeči na post eurokomisaře pro obranu, který by měl vzniknout po letošních evropských volbách. Jeho nominaci podpořil i tamní premiér Donald Tusk. „Spekulace o personálních záležitostech jsou zbytečné,“ řekl nejdřív na dotaz Seznam Zpráv.

Dodal, že středoevropský region není na vysokých pozicích v OSN, NATO ani EU zastoupen dostatečně. „S panem ministrem jsme si dnes přislíbili spolupráci na změně tohoto stavu,“ uvedl polský politik.

Sikorski s Lipavským už minulý týden ve společném textu napsali, že Evropa stále nedělá dost pro to, aby čelila výzvě, jíž je ruská agrese. Západ se podle ministrů vydal správným směrem, ale příliš pozdě a pomalu.

V Praze je Sikorski na oficiální návštěvě poprvé od roku 2012, kdy tu byl jako ministr naposledy. V roce 2008 také Sikorski s tehdejším ministrem Karlem Schwarzenbergem stál u vzniku Česko-polského fóra. Schwarzenberga ve středu označil Sikorski za „velkého Čecha a Evropana“.

Ve středu se mezi ministry očekávala debata o V4, ale také rozhovor o dalším posílení protiruských sankcí nebo energetice. Důležitý je například projekt Stork II, který propojuje polskou a českou plynárenskou soustavu.

Z vážnějších česko-polských problémů zůstává nevyřešený územní dluh vůči Polsku. Česko sousedům od 50. let „dluží“ 368 hektarů půdy.

Reklama

Doporučované