Hlavní obsah

Tohle jsme nezažili desítky let, říká Duda o objektech nad Polskem

Foto: Przemysław Keler/KPRP

Polský prezident Andrzej Duda v sobotu sledoval vojenské cvičení Anakonda-23 v Ustce.

Reklama

V Polsku pokračuje pátrání po objektu, který v noci na sobotu narušil polský vzdušný prostor. Podle armády šlo o pozorovací balon, který přiletěl z Běloruska. Svědci ho popsali jako „padající hořící balon“.

Článek

Po objektu, který se ztratil z polských radarů v pátek v noci u města Rypin, pátrají od sobotního rána vojska územní obrany. V neděli v pátrání pokračovala zhruba stovka vojáků.

S hledáním pravděpodobně pozorovacího balonu pomáhá i dron a vrtulník.

Podle televize Polsat viděli „padající hořící balon“ v noci na sobotu obyvatelé vesnice Kipichy v Mazovském vojvodství.

„Slyšel jsem, že něco spadlo do našeho lesa. Soused v noci seděl na zastávce a viděl, jak padá hořící balon. Nejdřív si myslel, že je to meteorit,“ citovala televize pana Grzegorze z Kipichů.

V sobotu se pak v obci objevily bezpečnostní složky. Vládní bezpečnostní centrum kvůli pátrání po balonu zaslalo v SMS zprávě varování obyvatelům Pomořského, Západopomořanského a Kujavsko-pomořského vojvodství. Později se pátrání podle Polského rádia rozšířilo i na Mazovské vojvodství.

„Probíhá pátrání po vzdušném objektu připomínajícím balon. V případě jeho nálezu ho nezvedejte a uvědomte o něm policii,“ stojí ve zprávě.

Ruská raketa v Polsku?

Incidentu, ke kterému došlo u polské Bydhošti, jsme se podrobně věnovali v následujících textech:

Věc v sobotu komentoval náměstek ministra obrany Marcin Ociepa. „Doufáme, že tento objekt najdeme co nejdříve. Budeme chtít určit, co bylo navedeno do našeho vzdušného prostoru,“ řekl s tím, že pokud šlo o špionážní balon, považoval by to spíš za provokaci Běloruska než za pokus získat zpravodajské informace.

Objekt se podle informací polské strany dostal nad Polsko u obce Bělověž na hranicích s Běloruskem v pátek večer. Do vzduchu kvůli němu vystartovala dvě polská letadla Mig-29 a poté dva letouny F-16.

Radarový kontakt s balonem pak Poláci ztratili v sobotu půl hodiny po půlnoci blízko středopolského města Rypin. To se nachází asi 300 kilometrů od polsko-běloruských hranic.

Duda: Takové postupy se spouštějí poprvé

K věci se v sobotu vyjádřil i prezident Andrzej Duda, který se účastnil vojenského cvičení v Ustce na severu země. Duda prohlásil, že k takové události nedošlo nad Polskem několik desítek let.

Podle prezidenta se teď ověřuje, jak fungují nastavené procedury. „Objevují se situace, kdy se ty postupy spouštějí de facto poprvé,“ řekl Duda.

Polskem v posledních týdnech rezonuje kauza nálezu trosek rakety u třistatisícového města Bydhošť. Podle zatím nepotvrzených zpráv jde o ruskou raketu Ch-55 bez výbušné hlavice. Do lesa asi 15 kilometrů od města dopadla už loni v polovině prosince. Až po pěti měsících ji ale v lese našel náhodný kolemjdoucí.

K podobnému incidentu došlo loni v listopadu, když Polsko a na chvíli i celé NATO zalarmovala informace o dopadu rakety na vesnici Przewodów u polské hranice s Ukrajinou.

Zřejmě zbloudilá raketa ukrajinského systému protiletecké obrany umístěného ve Lvovské oblasti zasáhla zemědělský areál a na místě zabila dva Poláky.

Reklama

Doporučované