Hlavní obsah

Volby v Severním Porýní-Vestfálsku vyhráli konzervativci, slaví i Zelení

Foto: Profimedia.cz

Křesťanskodemokratická unie (CDU) získala podle odhadů 35 procent. Na druhém místě skončila sociální demokracie (SPD).

Reklama

Pokud se odhady potvrdí, bude to znamenat oslabení spolkové vlády sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze. Konečné výsledky se očekávají pozdě v noci.

Článek

Dnešní volby v západoněmeckém Severním Porýní-Vestfálsku podle prognóz s 35 procenty vyhrála konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU) stávajícího premiéra Hendrika Wüsta, na druhém místě s odstupem zhruba sedmi procentních bodů skončila sociální demokracie (SPD).

V německém federálním systému mají zemští zákonodárci značnou moc a nedělní hlasování v Severním Porýní-Vestfálsku bylo považováno za důležitý ukazatel pro vládnoucí SPD kancléře Olafa Scholze, napsal web Deutsche Welle.

Veřejnoprávní televize ARD a ZDF se v odhadech shodují, že CDU získala 35 procent. To by bylo o dva procentní body více než v zemských volbách v roce 2017. Na druhém místě skončila SPD, kterou do voleb vedl Thomas Kutschaty. Podle ARD získali sociální demokraté 27,5 procenta hlasů, podle ZDF 28 procent. Před pěti lety měla SPD 31,2 procenta hlasů.

Určující silou pro vznik koaliční vlády se podle očekávání stali Zelení. Těm ZDF předpovídá 18 procent a ARD 18,5 procenta hlasů. Doposud vládní liberální svobodní demokraté (FDP) získali podle ARD pět procent a podle ZDF 5,5 procenta hlasů. Podle předpokladů je tak jasné, že vláda CDU a FDP nebude moci pokračovat.

Do zemského sněmu se ještě dostala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), které ZDF přisuzuje 5,5 procenta hlasů a ARD 6 procent. S AfD, která je označována jako populistická až krajně pravicová, ostatní strany spolupracovat odmítají, proto je její vstup do vlády vyloučen.

Severní Porýní-Vestfálsko je s 18 miliony obyvatel nejlidnatější německou spolkovou zemí. Hlasovat mohlo 13 milionů lidí, což je více než pětina všech německých voličů.

Reklama

Doporučované