Hlavní obsah

Střelba v Coloradu má své hrdiny. Útočníka srazili k zemi a vzali mu zbraň

Foto: Profimedia.cz

V Colorado Springs již vyrostlo pietní místo, kam lidé chodí obětem tragédie pokládat květiny či zapálit svíčky.

Reklama

Aby zabránili většímu masakru, vrhli se na útočníka z LGBT+ klubu v Colorado Springs nejméně dva jeho návštěvníci. Ještě před tím ale pachatel stihl zabít pět lidí a 25 jich zranil.

Článek

„Když se začalo střílet, byl jsem zrovna na tanečním parketu. Slyšel jsem výstřely, ale myslel jsem si, že jsou součástí hudby, takže jsem pokračoval v tanci. Pak jsem ale slyšel další dávku výstřelů a uviděl jsem záblesky vycházející z hlavně zbraně,“ vzpomínal pro list The New York Times na události sobotního večera 34letý Joshua Thurman.

Muž byl svědkem střelby v podniku Club Q v americkém městě Colorado Springs, který byl oblíbeným cílem především pro LGBT+ osoby. Dosud bezpečné místo se však o víkendu změnilo v dějiště masakru, když zde ozbrojený útočník zabil pět lidí a pětadvacet jich zranil.

Agresora již policie identifikovala jako dvaadvacetiletého Andersona Lee Aldricha, muže po tragédii museli ošetřit lékaři, ale podrobnosti o jeho stavu nejsou známé.

Oběti střelby v Colorado Springs

Mezi pěti zavražděnými osobami byl podle informací dostupných v médiích a na sociálních sítích Derrick Rump a Daniel Aston, dva barmani, kteří v podniku pracovali. Jména dalších obětí zatím zůstávají neznámá.

„Dařilo se mu, bavil se a měl kamarády. Je to prostě neuvěřitelné,“ citoval coloradský veřejnoprávní rozhlas (CPR) Sabrinu Astonovou, matku Daniela, která v rozhovoru apelovala na zákonodárce, aby se postavili za queer komunitu v USA. „Měl ještě tolik života, který mohl dát nám, všem svým přátelům i sobě.“

První volání o pomoc zaznamenala tísňová linka krátce před sobotní půlnocí a policejní jednotky na místo dorazily těsně po dvanácté. Joshua, který v klubu slavil narozeniny, mezitím spolu s dalším člověkem utekl do šatny, kde se již nacházel jeden z drag performerů Del Lusional. V místnosti zamkli dveře, zhasli světla a lehli si na zem.

V bezpečí místnosti trojice slyšela všechno, co se dělo za zavřenými dveřmi - zmatek, další výstřely i příjezd policie. Neunikla jim ovšem ani potyčka, ke které v klubu došlo ještě před příjezdem policistů. Jeden z jeho návštěvníků se totiž vrhl na útočníka, sebral mu pistoli, udeřil ho a držel ho přišpendleného k zemi, dokud nepřijely policejní jednotky.

„Kdyby ten člověk nezasáhl, mohlo to být ještě tragičtější,“ okomentoval situaci pro agenturu AP starosta města John Suthers. S Aldrichem prý v klubu bojovali nejméně dva lidé, kteří podle policie a představitelů města střelce zastavili, a zabránili tím ještě většímu krveprolití.

Útočník tak byl i díky odvážnému jednání návštěvníků zadržen a odvezen do nemocnice kvůli utrženým zraněním. Do podniku, který je popisován jako „noční klub pro dospělé gaye a lesby, který pořádá tematické večery s karaoke, drag show a DJi“, přišel vyzbrojen poloautomatickou puškou AR-15, pistolí a zásobníky s náboji.

Podle prokurátora okresu El Paso Michaela Allena vyšetřovatelé stále zjišťují útočníkův motiv a to, zda bude čin stíhán jako zločin z nenávisti vůči LGBT+ lidem. Pachatel s nimi ale momentálně nespolupracuje a podrobnosti toho, co ho k činu přivedlo, tak prozatím neznají. Podle Allena však Aldrich bude nejspíše obviněn z vraždy prvního stupně.

Homofobní násilí v Česku a na Slovensku

„Bil do mě tolikrát, že to nedovedu spočítat,“ popsal dvacetiletý Matěj útok, kterému předcházely homofobní urážky. Tématem předsudečného násilí vůči LGBT+ lidem se zabývá nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Od teroristického útoku v centru Bratislavy uplynul měsíc. Přeživší útoku na bratislavský LGBT+ podnik, Radka Trokšiarová, se znovu učí chodit. „Než to vstřebám, bude to ještě proces,“ říká během exkluzivního rozhovoru, který poskytla redakci Seznam Zpráv.

Ohledně útočníka již vyvstávají i další důležité otázky. Dva zdroje z orgánů činných v trestním řízení totiž potvrdily, že datum narození a jméno střelce se shodují s osobou, která byla v loňském roce zatčena kvůli výhrůžkám na adresu své matky. Té měl chtít ublížit třeba podomácku vyrobenou bombou.

Není bezprostředně jasné, jak byl případ vyřešen. Deník Colorado Springs Gazette uvedl, že podle okresního státního zastupitelství nebylo v případu vzneseno žádné formální obvinění, úřad však událost prozatím nekomentoval. Zastánci kontroly zbraní se nicméně ptají, proč Aldrichovi nebyly zabaveny zbraně, které podle tehdejších tvrzení matky měl.

Z celkem 25 zraněných bylo nejméně sedm lidí bezprostředně po útoku v kritickém stavu. Střelná zranění však mělo pouze devatenáct ošetřovaných, což nasvědčuje tomu, že někteří z návštěvníků nejspíše utrpěli zranění až při pokusu o útěk.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v neděli za oběti masakru v podniku Club Q drželi vigilii na vzniklém pietním místě.

„Naše komunita je zdrcená. Tohle bylo jediné LGBTQIA+ místo, které jsme v Colorado Springs měli. Kam teď půjdeme? Můžeme ho vybudovat znovu, můžeme pokračovat. Ale nezmění to nic na tom, že pět lidí zemřelo a další byli zraněni,“ uvedl již zmiňovaný svědek útoku Joshua. „Jak teď můžeme cokoliv dělat, když víme, že se může odehrát něco takového?“

Útok přišel jen pár minut před 20. listopadem, na který připadá Mezinárodní den vzpomínek na transgender osoby, které byly zavražděné v důsledku transfobie, a poblíž klubu v neděli vznikl provizorní památník s květinami, plyšáky a svíčkami.

Jeden z těch, kdo na místo přinesl květiny, byl i Seth Stang, čtyřiatřicetiletý transsexuál, kterému během tragédie zemřeli dva přátelé. „Jsem unavený z toho, že nám docházejí místa, kde můžeme bezpečně existovat,“ cituje Setha agentura AP.

Rozhovor s Romanem Samotným

Seznam Zprávy v Bratislavě mluvily s majitelem napadeného podniku Tepláreň Romanem Samotným. V rozhovoru mimo jiné varoval českou společnost: Zastavte rostoucí homofobii a transfobii, dokud to ještě jde.

Střelba oživila vzpomínky na masakr v nočním gay klubu Pulse v Orlandu na Floridě, ke kterému došlo v roce 2016 a zahynulo při něm 49 lidí. Samo Colorado však masových střeleb zažilo několik - mimo jiné třeba útok na střední škole Columbine v roce 1999, který je historicky jedním z největších masakrů na amerických školách.

Útok pak připomíná i tragickou událost, která se v říjnu odehrála na Slovensku. Devatenáctiletý pachatel tehdy před LGBT+ podnikem Tepláreň ukončil život dvou mladých lidí - Juraje Vankuliče a Matúše Horvátha - a jednu osobu postřelil. Policie později útočníka našla mrtvého, nechal po sobě však manifest plný antisemitských i homofobních výroků.

Reklama

Doporučované