Hlavní obsah

Stupnice už nestačí, říkají vědci. Hurikány jsou pořád silnější

Foto: lavizzara, Shutterstock.com

Hurikán Ian nad Floridou a Kubou v roce 2022.

Reklama

Hurikány podle nové studie v důsledku klimatické krize tak zesílily, že by jejich klasifikace měla být rozšířena o šestou kategorii. V současnosti stupnice končí u pětky.

Článek

Hned pět bouří z posledních deseti let by si podle nové studie časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences zasloužilo zařazení do nové kategorie hurikánů. Vědci proto navrhují rozšíření pětistupňové škály o šestý stupeň pro všechny hurikány s větrem o rychlosti zhruba 309 kilometrů za hodinu a více.

Jak píše britský deník The Guardian, studie zjistily, že takovéto megahurikány jsou v důsledku klimatických změn stále pravděpodobnější, protože se oteplují oceány i atmosféra.

Jeden z autorů studie Michael Wehner z Lawrence Berkeley National Laboratory v USA poukazuje na to, že navrhovaná rychlost větru pro novou kategorii je „pravděpodobně vyšší než většina ferrari“ a „je těžké si to vůbec představit“.

Novou kategorii 6 Saffirovy-Simpsonovy hurikánové stupnice navrhl spolu s dalším vědcem Jamesem Kossinem z Wisconsinské univerzity v Madisonu. Do nové kategorie by patřily například tajfun Haiyan, který v roce 2013 zabil na Filipínách více než 6000 lidí, a hurikán Patricia, který v roce 2015 dosáhl maximální rychlosti asi 346 km/h, když se zformoval poblíž Mexika.

„V Atlantiku ani v Mexickém zálivu se zatím žádná bouře kategorie 6 nevyskytla, ale jsou tam pro ni příznivé podmínky. Je to jen štěstí, že tam zatím žádná nebyla,“ řekl Wehner. „Doufám, že k tomu nedojde, ale je to jen hod kostkou. Víme, že tyto bouře už zesílily a budou zesilovat i nadále.“

Saffirova-Simpsonova stupnice

Saffirovu-Simpsonovu stupnici pro klasifikaci bouří na západní polokouli vyvinuli na počátku 70. let stavební inženýr Herbert Saffir a meteorolog Robert Simpson, který byl ředitelem amerického Národního centra pro hurikány.

Stupnice rozděluje hurikány do pěti různých kategorií, založených na síle větru, atmosférického tlaku a prudkosti bouře. Nebere v potaz dešťové srážky nebo lokalitu, kam bouře míří. To v praxi znamená, že hurikán nižšího stupně může způsobit větší škody než bouře zařazená do vyšší kategorie.

Do kategorie 1 spadají hurikány o rychlosti větru 119-153 km/h, kategorie 2 končí u hranice 177 km/h, kategorie 3 u 208 km/h a kategorie 4 u 251 km/h. Nejvyšší pátá kategorie už nijak omezená není.

Bouře kategorie 5 způsobily v posledních letech rozsáhlé škody - například hurikán Katrina zpustošil New Orleans v roce 2005 a hurikán Maria měl ničivý dopad na Portoriko v roce 2017.

Zatímco celkový počet hurikánů se v éře globálního oteplování nezvyšuje, vědci zjistili, že intenzita velkých bouří se během čtyř desetiletí satelitního záznamu hurikánů nápadně zvýšila. Přehřátý oceán poskytuje dodatečnou energii k rychlému zesílení hurikánů, čemuž napomáhá i teplejší atmosféra plná vlhkosti.

Wehner zároveň připomněl, že Saffirova-Simpsonova stupnice je nedokonalým měřítkem nebezpečí, které hurikán představuje pro lidi. Větší hrozbu než silný vítr totiž představuje mohutný déšť a následné pobřežní záplavy. Vznik nové kategorie by ale zdůraznil zvýšená rizika spojená s klimatickou krizí.

Reklama

Doporučované