Hlavní obsah

Súdánské vražedné milice dostaly špehovací software. I díky Čechům

Foto: Profimedia.cz

Druhý muž súdánské přechodné vlády Muhammad Hamdan Dagalo (vpravo).

Reklama

Měsíce trvající rozsáhlá investigace odhalila síť firem spojených s izraelským milionářem Talem Dilianem, který prodává špionážní software komukoliv, kdo zaplatí. Tedy i diktaturám.

Článek

Súdánské milice RSF (Rychlé podpůrné síly, pozn. red.) nemají vůbec dobrou pověst. Jde o de facto soukromou armádu nejbohatšího muže v zemi a čísla dvě v hierarchii vojenské diktatury, Muhammada Hamdana Dagala. RSF vzešly z nechvalně proslulých milicí Džandžavíd, které podle mezinárodních organizací páchaly zločiny proti lidskosti v západosúdánském Dárfúru.

V současnosti bojují Dagalovi muži jako žoldnéři v okolních státech a mají blízké vztahy s ruskými vagnerovci. Lidskoprávní organizace je také viní z unášení a zabíjení protivládních demonstrantů; protesty v zemi probíhají od loňského vojenského puče.

Nyní mají milice RSF důležitý nástroj, který by mohl zvrátit boj o moc v zemi na jejich stranu. Investigace, kterou společně provedla organizace Lighthouse Reporters, řecký server Inside Story a izraelský deník Haarec, odhalila, že v květnu dorazil do Chartúmu soukromý tryskáč Cessna, na jehož palubě byla vyspělá špionážní technologie firmy Intellexa.

Pomocí ní by se mohli členové RSF dostat k obsahu telefonů svých konkurentů.

Kontext

O pražském špionážním veletrhu se mluví i v Bruselu. K čemu dospělo vyšetřování Evropského parlamentu, si přečtěte zde:

Článek v listu Haarec cituje i jednoho z velitelů RSF, podle něhož byl software propašován z Chartúmu do Dárfúru, aby se nedostal do rukou súdánské armády.

Investigativci se dlouhé měsíce snažili rozplétat řetězec společností napojených na kyberbezpečnostní firmu Intellexa, již vede bývalý izraelský agent Tal Dilian. Právě jemu by mělo patřit výše zmíněné privátní letadlo, které na 45 minut přistálo v Chartúmu.

Dilian ani jeho společník Merom Harpaz s novináři nekomunikují, stejně tak ani súdánské milice. Vyjádření ke zjištěním tedy neposkytli.

Predator už způsobil skandál v Řecku

Sledování pohybů Dilianova tryskáče ukázalo, že se v posledních měsících pohyboval jak po Evropě, tak i v zemích Blízkého východu nebo Afriky. Extrémně nebezpečnou technologii tak podle těchto náznaků vyváží do mnoha nedemokratických zemí, například do Angoly, Mosambiku, Keni nebo Rovníkové Guiney.

„Vybavení RSF sofistikovanou sledovací technologií nejen podnítí brutální represe a zabíjení odvážných súdánských protestujících, ale dusí i naděje na demokracii v regionu,“ řekla Annette Hoffmannová, analytička z organizace Clingendael Institute.

Špehovací software se – podobně jako známější Pegasus – používá ke sledování novinářů, lidskoprávních aktivistů i politických oponentů. Software vyráběný v Evropě pod názvem Predator se dostane do telefonů tak, že uživatel klikne na odkaz, který se tváří jako běžný článek ze zpravodajského webu.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma fungování spywaru Pegasus.

Podobným způsobem byl infikován i telefon řeckého byznysového novináře Thanasise Kukakise. Odhalení vyvolalo v Řecku skandál – zvláště poté, co se ukázalo, že tamní tajná služba špehovala stejným softwarem i opozičního lídra Nikose Andrulakise.

Český spolupracovník

Z českého pohledu je zajímavé, že mnoho z oněch fiktivních domén, které se tváří jako zpravodajské weby, bylo zaregistrováno v Česku. Dokládají to dokumenty, do nichž měli investigativci příležitost nahlédnout.

Haarec v této souvislosti zmiňuje, že izraelský milionář Dilian má v Česku „známého spolupracovníka“.

Osmimístná Cessna, která přivezla špehovací software súdánských milicionářům, přistála loni i v Praze. Tam nešlo o žádnou utajovanou cestu, ale o mezinárodní akci ISS World Conference, o níž píše Haarec jako o hlavním evropském veletrhu se špionážní technologií. Při nedávné tiskové konferenci v Evropské parlamentu ho zmínila i europoslankyně Sophie Int’Veldtová, jež stojí v čele europarlamentního vyšetřování izraelského softwaru Pegasus.

Haarec píše o veletrhu jako o opulentní akci pořádané v pražském hotelu Clarion Congress, která je určena jen pro zaměstnance vládních agentur a dodavatele technologií. Obyčejní Pražané na ni možnost vstupu nemají.

Veletrhu v Praze se podle izraelského listu zúčastnila i izraelská firma NSO Group, výrobce softwaru Pegasus. Zatímco v Evropském parlamentu ji vyšetřují a Spojené státy ji zařadily na svůj sankční seznam, v Praze byla vřele uvítána jako „velmi slavná NSO Group“ a stala se také hlavním sponzorem veletrhu.

Připomeňte si

Španělská vláda přiznala, že premiér Pedro Sánchez a ministryně obrany Margarita Roblesová byli špehováni pomocí izraelského spywaru Pegasus. Španělsko se teď ptá, kdo za sledováním jejich mobilních telefonů stojí.

Dilianova firma Intellexa a její software Predator představují podle investigativců ještě větší nebezpečí než Pegasus. NSO totiž byla stále pod kontrolou izraelských úřadů, a i když jednala zřejmě na hraně zákonů, stále podléhala jisté regulaci. To prý pro Intellexu neplatí. Dilian využívá ke svým obchodům složitý a nepřehledný systém offshorových firem, společnosti s názvem Intellexa jsou registrované i v Řecku, Irsku a na Britských panenských ostrovech.

Mezi sponzory a vystavovateli pražského veletrhu byla i Intellexa. Po přečtení následujících řádků zní její vlastní představení až jako satira: „Věříme, že každý má právo cítit se ve svém životě bezpečně. To je důvod, proč integrujeme technologie, čímž umožňujeme orgánům činným v trestním řízení a zpravodajským agenturám shromažďovat a analyzovat data nejpokročilejšími a nejzabezpečenějšími metodami, což jim umožňuje vytvářet poznatky k vítězství v digitálním závodě.“

Reklama

Doporučované