Hlavní obsah

Svatá s bazukou. Memy pomáhají nakupovat zbraně pro Ukrajinu

Foto: Roman Havelka, Ray Baseley, Seznam Zprávy

Snad nejčastějším motivem ukrajinských memů se stal teď už zničený křižník Moskva, na který na začátku invaze pokřikovali ukrajinští vojáci. Událost se dostala i na poštovní známky.

Reklama

Panna Maria s protitankovou střelou nebo dnes už legendární pokřik na ruskou válečnou loď. To jsou motivy z ukrajinských memů, které teď vydělávají peníze nejen pro charitativní organizace, ale i pro armádu.

Článek

Zbraně pro vojáky, zdravotní materiál do nemocnic, peníze prchajícím Ukrajincům nebo hračky pro traumatizované děti – krátký výčet typů pomoci, která putuje skrze státy, organizace či charity na Ukrajinu i za jejími obyvateli v okolních státech. Pozadu nezůstávají ani jednotlivci. Někteří sází na sílu internetových memů.

Jak se zapojit, řešil na konci února i Kanaďan s polsko-ukrajinskými kořeny Christian Borys. Začal proto s tiskem samolepek s motivem Panny Marie s protitankovou střelou.

Borys z Toronta popsal serveru The New York Times, že e-shop na jejich prodej vytvořil za necelou hodinu. Doufal tak, že s vybranými penězi bude moci podpořit charitu starající se o ukrajinské sirotky. Ještě stejný večer vydělal 88 kanadských dolarů (necelých 1 600 korun).

S postupujícím vývojem konfliktu přidal sortiment a zároveň zaznamenal větší poptávku. Tržby tak vystoupaly až na 170 tisíc kanadských dolarů za den a z původně dobrovolnického projektu tak vznikl byznys se čtyřmi zaměstnanci. Dodává, že zákazníky má především ze Spojených států.

Kromě triček, mikin či čepic s ozbrojenou světicí zájemci na e-shopu Saint Javelin pořídí produkty s motivem světce Carla Gustafa s plynovou maskou nebo s ukrajinskou patronkou svatou Olgou držící bazuku.

„Internet mluví v memech a stalo se to bláznivou a virální senzací,“ vysvětluje úspěch svého internetového obchodu Borys. „Myslím, že je to proto, že lidé hledají způsob jak Ukrajinu podpořit, protože viděli celou tu nespravedlnost všeho,“ dodává. Připouští nicméně, že zobrazování svatých některé lidi pobuřuje.

Kanadskému podnikateli se tak dosud podařilo vybrat v přepočtu asi 33,5 milionu korun. Veškeré peníze, jak sám uvádí na webu, posílá na ukrajinské charity i vojenské subjekty prostřednictvím organizace Help Us Help.

Využít internetových memů pro pomoc Ukrajině se rozhodl i marketingový ředitel obchodu s oblečením Taras Maselko. V e-shopu Aviatsiya Halychyny tak zájemci najdou sekci „Bojuj jako Ukrajinci“, kde mohou nákupem produktů ukrajinský odpor proti ruské agresi podpořit.

Jeho e-shop je mimo jiné největším prodejcem triček s motivem dnes již ikonického vzkazu ruské lodi od ukrajinského vojáka z Hadího ostrova.

„Víte, když máte na sobě tričko, když čtete něco ze sociálních sítí, přibližuje vám to realitu toho, co se děje na Ukrajině,“ tvrdí. Firma podle něj tímto způsobem vydělala již 70 tisíc dolarů. Ty posílá především ukrajinským leteckým silám. Maselko a jeho tým nadále pracují v ukrajinském Lvově.

Motiv ukrajinského vojáka se vztyčeným prostředníčkem namířeným proti ruské lodi zvolila i tamní pošta pro vydání první známky od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Vytiskla jich kolem milionu. Všechny se již vyprodaly. Na sociálních sítích se následně šířily snímky fronty lidí, kteří čekali na její nákup.

Podle ředitele pošty Igora Smelyanka symbolizuje poštovní známka vydaná v minulém týdnu „kuráž a nezdolného ducha ukrajinského lidu v boji proti Rusku“.

Sílu memů, které se od začátku války šíří internetovým prostorem, oceňují v těžkých časech i další běžní Ukrajinci, na které válka dopadá přímo.

„Když jsem seděla v protiatomovém krytu s dětmi, jediná věc, co mě dokázala rozesmát, byly memy, co mi moji přátelé posílali přes Viber,“ uvedla v polovině března pro server Al-Džazíra Olha Krutitsynová, 47letá matka tří děti. Ta se před ostřelováním ruských vojáků schovávala v krytu v Kyjevě.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované