Hlavní obsah

„Rusové zajistili, aby křik mučených slyšel každý.“ Svědectví z Balakliji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z města Balaklija v Charkovské oblasti, osvobozeného Ukrajinci, 8. září.

Reklama

Z osvobozených území v Charkovské oblasti přicházejí první svědectví o hrůzách, které tam ruští okupanti páchali. Lidé z města Balaklija v reportáži BBC vzpomínají na křik z cel i mučení elektrickými kabely.

Článek

Ve městech a vesnicích v Charkovské oblasti, odkud se nedávno ukrajinské armádě podařilo vyhnat ruské síly, se podle reportérky BBC Orly Guerinové v místních mísí pocity úlevy z osvobození se zármutkem. Ten se jich zmocňuje, když se reportérka ptá na ruskou okupaci.

Jedním z nich je i Artem z města Balaklija, který novinářům vyprávěl o svém 40denním pobytu v jedné z cel místní policejní stanice, kde si Rusové zřídili velitelství. Artem popisuje výslechy i mučení.

„Donutili mě držet dva kabely připojené ke generátoru. Čím rychleji se generátor točil, tím větší bylo napětí,“ řekl Artem. Rusové se prý stále dokola ptali, kdo z města byl nebo je v armádě.

Podezřelým se pro ně stal, protože u něj našli fotku jeho bratra ve vojenské uniformě. „Dalšího muže drželi 25 dní kvůli tomu, že měl ukrajinskou vlajku,“ dodal podle BBC.

Křik mučených se podle Artema ozýval i z ostatních cel, což byl podle něj evidentně záměr. Rusové totiž prý v budově vypnuli hlučný ventilační systém. „Vypnuli to, aby každý mohl slyšet křik lidí mučených elektřinou. Dělali to každý den a dělali to i ženám,“ uvedl.

Úprk ruských vojsk obrazem

Ukrajinské síly v Charkovské oblasti pronikly až k ukrajinsko-ruské hranici a osvobodily řadu měst a obcí. Kromě území získaly ovšem také spoustu ruského vybavení a munice, které tam Rusové ve spěchu zanechali.

+5

Sténání v cele podle BBC slyšela i ředitelka místní školy Tatiana, která na policejní stanici strávila tři dny.

Když se reportéři britské veřejnoprávní televize dostali na místo, natočili modlitby vyškrábané na stěnách cely i čárky patrně znázorňující počet uběhlých dní. Podle ukrajinských policistů Rusové drželi v celách pro dva lidi až osm osob. Místní z velitelství okupantů měli prý takový strach, že se báli chodit okolo, aby je Rusové nezajali a nezavřeli.

V centru města, kde znovu vlaje ukrajinská vlajka, se v době natáčení rozdávaly zásoby jídla. Nedaleko od shromaždiště, kde se mnozí lidé z různých částí města mohli setkat vůbec poprvé od začátku okupace, reportérka BBC narazila na dva provizorní hroby. Policisté je tam odkrývali a dávali těla do pytlů. Jedno z těl patřilo místnímu taxikáři Petrovi, druhé zřejmě jeho zákazníkovi, kterého se zatím nepodařilo identifikovat.

Irská novinářka na místě potkala Petrovu truchlící matku. „Chci se zeptat Putina, proč zabil mého syna. Za co? Kdo ho sem pozval, aby přišel s tak hrozivými zbraněmi. Nezabil jen naše děti, ale i nás matky. Já jsem už mrtvou ženou a chci vzkázat všem matkám na světě – povstaňte proti tomu vrahovi.“

Dvojice mužů byla podle místních úřadů zastřelena poblíž ruského checkpointu poslední den okupace. V nedaleké vesnici zase novinářka narazila na poničenou budovu školy, kterou podle ukrajinské správy Rusové zničili rovněž až těsně před odjezdem.

Podle gubernátora Charkovské oblasti Oleha Syněhubova bude nyní kritické do osvobozených oblastí znovu zavést vodu a elektřinu, což komplikují obavy, že elektrické vedení Rusové podminovali. Na otázku BBC, zda si myslí, že Rusové mohou znovu udeřit, Syněhubov odpověděl: „Jsme ve válce, nebezpečí hrozí pořád.“

Reklama

Doporučované