Hlavní obsah

Svět pumpuje do zbrojení nejvíc peněz od studené války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Karolis Kavolelis, Shutterstock.com

Německý tank Leopard 2A6 na cvičení v Litvě.

Reklama

Nárůst armádních výdajů Ruska ukazuje, že se invaze na Ukrajinu nevyvíjí podle plánů Kremlu.

Článek

Stockholmský Institut pro výzkum mezinárodního míru, think-tank, který se věnuje armádě, konfliktům a zbrojení, ve své poslední zprávě upozornil, že země za uplynulý rok daly na obranu globálně nejvíce peněz od konce studené války. Na zprávu upozornila agentura Reuters.

Globální výdaje na obranu vzrostly za rok 2022 v reálných číslech o 3,7 procenta na celkovou částku 2,24 bilionu dolarů. Podle nich byl nárůst motivován především ruskou agresí na Ukrajině.

Ruská invaze na Ukrajinu donutila především státy západní a střední Evropy, aby navýšily financování svých armád. V těchto zemích byl rozpočet na obranu často přehlížen a podfinancován. Začátek války to však změnil. Většina evropských zemí začala vnímat Rusko jako bezprostřední ohrožení jejich bezpečnosti a podnikat kroky, aby posílily svou obranyschopnost. To se projevilo v modernizaci jejich armád a nákupu nového vybavení.

Výdaje na obranu se v Evropě za uplynulý rok zvýšily o 13 procent. Některé evropské země mají víceleté plány, jak výdaje na obranu dále meziročně navyšovat. Mezi nejaktivnější země v tomto případě patří Polsko. To ruské ohrožení pociťuje z bezprostřední blízkosti. Země chce být připravena na potenciální konflikt s Ruskem. Vláda plánuje ze svých jednotek udělat největší a nejvíce bojeschopnou armádu na kontinentu.

„V důsledku války na Ukrajině a rostoucímu napětí můžeme předpokládat, že se v příštích letech výdaje na obranu v západní a střední Evropě budou dále zvyšovat,“ řekl v rozhovoru pro Reuters člen stockholmského think-tanku Diego Lopes da Silva.

Kolik procent HDP dávají evropské země na obranu

ZeměHodnota (v %)Rok
Česko1,42022
Dánsko1,42022
Estonsko2,12022
Finsko1,72022
Maďarsko1,52022
Německo1,42022
Rakousko0,82022
Polsko2,42022
Slovensko1,82022

Polsko své meziroční výdaje na obranu zvýšilo o 11 procent, Švédsko o 12 procent, Litva o 27 procent a Finsko dokonce o 36 procent. Celková částka v Evropě za rok 2022 přesáhla 345 miliard dolarů. Dřívější rekord z roku 2013 evropské země překonaly o 30 procent.

Ukrajina za rok 2022 navýšila svůj rozpočet o rekordních 640 procent na 44 miliard dolarů. Podle dat, která think-tank shromažďuje už od roku 1949, se jedná o největší meziroční nárůst v historii měření. Výdaje na ukrajinskou obranu do sebe nezapočítávají zahraniční pomoc, která je zemi od začátku invaze ve velké míře poskytována. Reálný nárůst obranného rozpočtu je tedy mnohem větší.

Podle odhadů think-tanku Spojené státy Ukrajině poskytly pomoc v hodnotě 2,3 procent svého ročního rozpočtu na obranu. Ve výdajích na obranu se už mnoho let USA drží na první příčce.

V otázce Ruska a jeho obraného rozpočtu se vědci domnívají, že meziročně vzrostl za minulý rok o 9,2 procenta na částku něco málo přes 86 miliard dolarů, což znázorňuje 4,1 procenta HDP Ruska. V roce 2021 Rusko dávalo na obranu 3,7 procenta HDP. Upozorňují však na to, že reálné číslo může být jiné, a to kvůli tomu, že Rusko ohledně stavu své armády od začátku invaze vytvořilo informační vakuum, ze kterého odborníci jen těžko získávají přesné informace.

Předpokládají, že nárůst ruského obranného rozpočtu oproti předpokladům Kremlu znamená, že válka na Ukrajině stojí režim ruského prezidenta Vladimira Putina více, než před začátkem invaze předpokládali.

Reklama

Doporučované