Hlavní obsah

Zelenskyj ukázal, kde od začátku ruské invaze bydlí

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve své kanceláři v Kyjevě.

Reklama

Spartánská místnost s jedním lůžkem, televizí a umyvadlem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal nahlédnout do zázemí své kanceláře, kde už rok žije. Vše ukazuje nový dokument o prvním roku obrany před ruskou invazí.

Článek

„Mám tu malou, no, jak to nazvat, šatnu,“ říká v dokumentu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Novinář Dmytro Komarov ho v dokumentu „Rok“ zpovídá přímo v prezidentské kanceláři, ale také ve vlaku.

V osobním rozhovoru došlo i na zlomovou noc z 23. na 24. února 2022, kdy Rusko odstartovalo invazi proti Ukrajině. Komarov se proto Zelenského ptal i na jeho první selfie video z brzkého rána.

„Ano, to bylo tady. Nic se tu od té doby nezměnilo,“ ukazuje Zelenskyj na svůj stůl, za kterým se natočil na mobilní telefon. Ukrajincům tehdy v prvních hodinách invaze vzkázal, ať nepanikaří a zůstanou ve svých domovech a že armáda i vláda pracují.

Zelenského změna vizáže

Tehdy ráno měl na sobě ještě sako a bílou košili, o něco později už ale prezident image změnil na válečnou, a to včetně šatníku. „Pamatuju si, že v ten moment byl oblek nepohodlný. V tu chvíli jsme se změnili my, naše životy a nebylo možné vrátit se zpět,“ vysvětluje Zelenskyj.

Na sebe si vzal khaki věci, ve kterých normálně navštěvoval vojáky na donbaské frontě. Oblek od té doby zůstává zabalený v šatně v prezidentské kanceláři, kterou Zelenskyj Komarovovi v dokumentu ukázal. Šatníku dominuje zelená a černá barva.

„Je to symbol. Znamená to, že válka brzy skončí, my brzy vyhrajeme a budeme zase nosit obleky,“ říká Zelenskyj, když ukazuje oblek, který měl naposledy 24. února 2022.

„Už vás tady asi ničím nepřekvapím,“ pokračuje prezident v prohlídce kanceláře a zhasíná za sebou světla. „Pardon, ale jsem zvyklý za sebou zhasínat, protože šetříme tolik, kolik můžeme,“ vysvětluje.

Zhoršil se mi zrak, přiznává prezident

S tím souvisí i Zelenského přiznání, že se mu za poslední rok mírně zhoršil zrak. Za vinu to dává slabému osvětlení, které se v kanceláři utlumovalo z bezpečnostních důvodů. Okna prezidenského úřadu jsou také zatemněná.

V kanceláři Zelenskyj i přespává. „Tady žiju,“ rozsvěcuje prezident v menším pokoji, kde je jednolůžková postel „Ano, tady jsem byl 24. i 25., ale uchýlili jsme se také do bunkru. Ale obecně řečeno, žiju tady. (…) Tohle je můj domov. Žiju tu rok,“ dodává ukrajinská hlava státu.

V dokumentu Zelenskyj vzpomíná i na to, že první den invaze dostal varování, že je pro Rusy prvořadým cílem. Navzdory tomu se ale rozhodl z kanceláře neodjet, protože by to sám považoval za zradu.

V hodinovém filmu „Rok“ vystupuje kromě Zelenského i řada dalších důležitých postav ukrajinského vzdoru ruské invazi, včetně velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného, náčelníka ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanova nebo ministra obrany Oleksije Reznikova.

Dokument odvysílal večer na první výročí ruské invaze ukrajinský kanál 1+1 Ukrajina a je dostupný i on-line s anglickými titulky.

Reklama

Doporučované