Hlavní obsah

Tělo veslaře, jenž plul přes Atlantik, v člunu nebylo, uvedlo námořnictvo

Foto: Profimedia.cz

Francouzský mořeplavec Jean-Jacques Savin ve své lodi, s níž se vydal na cestu přes Atlantik.

Reklama

Portugalské námořnictvo popřelo informaci týmu Jeana-Jacquesa Savina, který chtěl na veslici překonat Atlantik, že tělo francouzského dobrodruha bylo nalezeno v převrácené lodi. Dobrodruh je podle úřadů pohřešován.

Článek

Rozporuplné zprávy přicházejí ohledně osudu pětasedmdesátiletého Francouze Jeana-Jacquesa Savina, který chtěl na veslici překonat Atlantik. Jeho podpůrný tým o víkendu informoval, že Savin během cesty zemřel a jeho tělo se našlo v kabině převráceného člunu poblíž Azorských ostrovů. Později ale portugalské námořnictvo oznámilo, že tělo nalezeno nebylo a Savin je stále pohřešován.

Savin v roce 2019 Atlantský oceán překonal v plavidle podobném sudu vydaném napospas pouze větru a mořským proudům. Tentokrát se vydal na moře na veslici Audacieux. „Pátrání bylo na sklonku dne (soboty) ukončeno, oběť se nepodařilo najít,“ napsalo portugalské námořnictvo v tiskovém prohlášení.

Mluvčí námořnictva v neděli večer agentuře AFP řekla, že záchranáři měli „pádné důvody se domnívat, že by tělo mohlo být uvnitř“ ztroskotaného plavidla. To se však nepotvrdilo.

„Jsou tady zmatky, které se v současné době snažíme vyjasnit. Víc nevíme. Čekáme na informace od portugalských úřadů,“ sdělil Savinův podpůrný tým agentuře AFP.

Savin vyplul 1. ledna z jihu Portugalska a blížil se k azorskému městu Ponta Delgada, když s ním jeho skupina ztratila v pátek kontakt. Podle ní Savin vyslal tísňový signál upozorňující, že je ve velkých potížích. Portugalská námořní hlídka spatřila převrácený Savinův člun u Azor a následně k němu byli vysláni potápěči.

Savin býval armádní výsadkář a později soukromý pilot, v roce 2015 vystoupil na Mont Blanc. Své 75. narozeniny oslavil minulý týden a dal si na lodi husí játra a šampaňské. Ve středu na Facebooku napsal, že se potýká se silným větrem, kvůli němuž se trasa prodlouží o 900 kilometrů. Měl také potíže se solárním zařízením, ale chtěl ho opravit po zakotvení v přístavu města Ponta Delgada.

V osmimetrovém člunu měl strávit tři měsíce a své veslařské dobrodružství označil za způsob, jak „se vysmát stáří“.

Reklama

Doporučované