Hlavní obsah

Teroristé zaskočili izraelské zpravodajce. Násilí je horší a začalo dřív

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb Jaakova Šaloma, jedné z obětí útoku v ultraortodoxním městě Bnei Brak.

Reklama

Úterní teroristický útok v izraelském městě Bnei Brak se stal nejsmrtelnějším od roku 2006. V posledním týdnu zemřelo při útocích stoupenců Islámského státu už 11 lidí.

Článek

Izraelské bezpečnostní složky se už týdny připravují na násilí a etnické střety mezi Židy a Araby na začátku postního měsíce Ramadánu. Bezpečnostní experti očekávali násilí zejména ve městech se smíšenou populací, jako je Lod nebo Ramle, kde už loni v květnu létalo kamení a hořely obchody a synagogy.

Násilí ale nakonec přišlo dříve, než se očekávalo, a v mnohem horší podobě. Teroristické útoky proti Izraelcům podnikli stoupenci hnutí Islámský stát. Ve dvou případech šlo o arabské občany Izraele, kteří se hlásili k hnutí Islámský stát. Poslední útok spáchal Palestinec, jenž pracoval v Izraeli bez povolení. V minulosti byl členem nejdříve vládního hnutí Fatah, později radikální organizace Islámský džihád.

Teroristé unikli z dohledu zpravodajců

V případě dvou stoupenců džihádistické ideologie Islámského státu ale nejspíš šlo tragédii předejít – muži byli v hledáčku tajných služeb kvůli svým vazbám na teroristické hnutí delší dobu, přesto se ale dokázali masivně vyzbrojit a provést útok.

Izraelský ministr pro regionální spolupráci Esawi Frej listu The Times of Israel řekl, že teroristické útoky mají zvrátit pokrok, k němuž nyní v zemi dochází. „Většina (lidí) chce žít společně. Milujeme život. Nenechejme tyto extremisty a vrahy zvítězit,“ vyzval politik, který ve vládě Naftaliho Bennetta zastupuje malou liberální stranu Merec.

Ministr, který v New Yorku jedná s tamní židovskou komunitou, s poukazem na existenci široké vládní koalice v zemi soudí, že se v Izraeli mění atmosféra. A to jak ve společnosti, tak i ve vládě. „V atmosféře v zemi se něco změnilo. Tohle (útoky, pozn. red.) se pokouší změny zastavit,“ myslí si.

Důkazem výše zmíněných změn je i to, že v izraelské vládě vůbec poprvé za 73 let existence státu zasedli představitelé arabské strany Ra’am. Ministr Frej vzdal také poctu policistovi Amiru Chúrímu, který v úterý zastřelil teroristu, jenž předtím stihl zavraždit čtyři lidi. Izraelský Arab Chúrí byl ale při zásahu postřelen a svým zraněním posléze v nemocnici podlehl.

Úterní útok odsoudili nejen izraelští politici, ale i šéf strany Ra’am Mansúr Abbás, stejně jako představitelé Palestinské samosprávy. K nim se přidal i vůdce opozičního arabského bloku v Knesetu Ajmán Odeh, jenž přirovnal zabité Izraelce k 51 Palestincům, kteří byli zabiti letos při srážkách s izraelskými vojáky a policisty. „Je čas ukončit zdroj nenávisti, kterým je ta zatracená okupace, a uzavřít mír, který oběma národům přinese bezpečnost a normální život,“ řekl.

Merec: zabránili jsme vládě s extremisty

Nenávist ale po úterním útoku vyvřela na obou stranách – v Bnei Braku se shromáždilo několik desítek lidí, kteří provolávali hesla jako „Smrt Arabům“ a „Pomstu“, někteří Palestinci zase oslavovali teror u jeruzalémské Damašské brány. Izraelské úřady oznámily, že uzavřely na několika místech staveniště, aby předešly příjezdům palestinských dělníků a možnému dalšímu násilí.

Ministr Frej také vysvětlil, proč jeho strana, která okupaci pravidelně kritizuje, sedí ve vládě vedené Bennettem, dlouhodobým zastáncem židovských osadníků. „Naším cílem je chránit demokracii,“ vysvětlil s tím, že díky angažmá umírněného Merecu nesedí v izraelské vládě kahanisté, tedy židovští extremisté hlásící se k učení amerického rabína Meira Kahaneho. Pokud by byl premiérem z korupce souzený Benjamin Netanjahu, měli tito extremisté slíbené vládní posty.

„Je složité být v Bennettově vládě spolu s Ajalet Šakedovou,“ poukázal ministr na nacionalistickou kolegyni na resortu spravedlnosti. „Je to pro mě těžké. Co je ale alternativou? Mít tady Smotriče a Ben Gvira?“ zmínil dva nejradikálnější rasisty sedící v Knesetu.

Izraelské bezpečnostní složky se nyní soustředí na to, aby se už další útoky neopakovaly. Udělaly proto zátah proti stoupencům Islámského státu na Západním břehu, při němž zadržely nejméně 21 lidí.

Zatímco premiér Bennett ve svém krátkém prohlášení mluvil o „nové vlně terorismu“, ministr zahraničí Jair Lapid řekl, že teroristé chtějí dosáhnout toho, aby ulice izraelských měst opanovaly násilné protesty. „Mír a přátelství jsou alternativou vůči násilí a chaosu,“ citoval Lapida deník The Jerusalem Post. Lapid to řekl při společné tiskové konferenci s rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem. „Naše dnešní schůzka, stejně jako Negevský summit… je nejlepší odpovědí na teror,“ prohlásil šéf izraelské diplomacie s odkazem na setkání s ministry zahraničí čtyř spřátelených arabských států.

Reklama

Doporučované