Hlavní obsah

Tragickou smrt Izraelce označila jeho rodina za „popravu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Na videu je vidět, jak Castleman a oba vojáci teroristům opětují palbu, i jak došlo k zastřelení bezbranného Castlemana. Video: twitter/manniefabian, StringersHub, AP

 

Reklama

K tragické události došlo během čtvrtečního útoku v Jeruzalémě, kde dvojice teroristů z Hamásu zaútočila na zastávku plnou lidí. Jeden ze zasahujících vojáků si civilistu zřejmě zaměnil za teroristu a zastřelil ho.

Článek

Rodina zastřeleného Izraelce Juvala Dorona Castlemana označila jeho tragickou smrt za „popravu“. Zastřelil ho izraelský voják, který si ho zřejmě zaměnil za teroristu během útoku na okraji Jeruzaléma. Castleman přitom pomáhal střelce z hnutí Hamás zneškodnit. Po zásahu byl muž v kritickém stavu odvezen do nemocnice, kde svým zraněním krátce před půlnocí podlehl.

Nešťastná nehoda

Castleman si teroristického útoku všiml, když byl na cestě do práce. Neváhal zastavit a útočníkům se se zbraní v ruce postavit. Rodina jeho rozhodnutí chápala. Podle nich byl vždy „hrdina“. Zároveň s ním si útoku všimli i dva izraelští vojáci, kteří se vraceli ke své jednotce do Pásma Gazy, a stejně jako on se rozhodli mu zabránit.

Na videu z bezpečnostních kamer je vidět, jak vojáci míří i na Castlemana v domnění, že jde o dalšího teroristu. Několikrát na něj vystřelí. Po prvním zásahu muž padá na kolena, odhazuje zbraň a volá na vojáky, ať po něm nestřílí. Poté je na záběrech vidět, jak ke klečícímu a bezbrannému Castlemanovi přistupuje jeden z vojáků a znovu po něm vystřelí. Tragickou scénu popsal i web Channel 13.

Rodina v pátek požádala úřady a bezpečnostní složky, aby incident důkladně prošetřily. Vyšetřování zahájila jako první izraelská policie a Šin bet, izraelská Všeobecná bezpečnostní služba.

Armáda zprvu neviděla důvod se vyšetřování účastnit. Jakmile se však ukázalo, že se nejspíš jednalo o pochybení vojáka, změnila svůj přístup a oznámila, že se její tým připojí k ostatním vyšetřovatelům. Zároveň vydala prohlášení, v němž vyjádřila „lítost nad smrtí nevinného civilisty“.

Více o čtvrtečním teroristickém útoku

Nejde o výjimečný případ. Izraelské ozbrojené složky byly v minulosti už několikrát kritizované za to, že střílí a zabíjí podezřelé z teroristických útoků i poté, co jsou již odzbrojení a nepředstavují žádnou hrozbu.

Reklama

Doporučované