Hlavní obsah

Tři týdny si mysleli, že nežije. Dívka byla v Gaze a teď je na svobodě

Foto: Profimedia.cz

Emily Handová na starším snímku před únosem.

Reklama

aktualizováno •

Izraelce pobouřila slova irského premiéra Varadkara, že se unesená Emily „ztratila“ a nyní se „našla“. Ministr zahraničí si nechal předvolat irského velvyslance.

Článek

Je asi nejznámější ze druhé skupiny izraelských žen a dětí, které hnutí Hamás v sobotu večer propustilo z Gazy výměnou za palestinské vězně. Devítiletá Emily Handová totiž byla původně považována za mrtvou, jako jedna z obětí krvavého řádění palestinských teroristů 7. října. Po třech týdnech ale vyšlo najevo, že ji unesli do Pásma Gazy.

„Řekli nám, že ji zavraždili. Oplakávali jsme ji,“ popsala její sestra Natalie první reakci rodiny v rozhovoru pro stanici Chanel 12. Teprve na konci října dostala rodina informaci, že Emily pravděpodobně unesli.

Otec dívky Thomas Hand se dokonce v rozhovoru pro CNN 12. října vyjádřil ve smyslu, že smrt byla pro Emily tou nejlepší možností. „Buď byla v Gaze, nebo mrtvá, a jestli něco víte o tom, co dělají lidem v Gaze, je to horší než smrt… Takže smrt byla požehnáním,“ uvedl tehdy.

V noci ze 6. na 7. října Emily přespávala u své kamarádky v jihoizraelském kibucu Be’eri. Únosci odvlekli i kamarádku a její matku, také o nich se nejdřív mělo za to, že zemřely.

Emilyn otec pochází z Irska a dívka má díky tomu také irské občanství. Svoji dceru v minulosti Thomas Hand označil za andílka, byla podle něj velmi společenská a měla velmi ráda hudbu.

„Zpívala by doma celý den a moc ráda tancovala,“ řekl otec v říjnu pro deník The Irish Times. Matka školačky se narodila v Izraeli, před lety však zemřela na rakovinu.

Některé Izraelce pobouřila slova irského premiéra Lea Varadkara, který podle nich zlehčuje počínání palestinských teroristů. Politik v reakci na návrat Emily ze zajetí psal o „ztracené“ dívce, kterou znovu „našli“.

Pod vlivem nesouhlasných reakcí na Varadkarovo vyjádření umístila sociální platforma X (dříve Twitter) pod jeho příspěvek rámeček pro komentář, ve které mohli uživatelé označit vyjádření irského premiéra jako zavádějící.

Výroky mají dohru na diplomatické úrovni. Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen v neděli podle tamních médií oznámil, že nechal předvolat irského velvyslance, aby se vůči premiérovým slovům oficiálně ohradil.

Podle listu Jerusalem Post nicméně Varadkarův příspěvek koresponduje s jeho celkovým přístupem k Izraeli. Začátkem listopadu si v židovském státě vysloužil velkou kritiku, když označil izraelské akce v Gaze za „něco, co se blíží pomstě“.

Reklama

Doporučované