Hlavní obsah

Turečtí policisté zabavili přes půl tuny kokainu, který měl mířit do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Leon Rafael, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Turecko by mohlo být novým centrem pro převoz kokainu do Evropy, tvrdí řada expertů na mezinárodní zločin. Množství drogy na tureckém území se množí, jeho spotřeba ale nestoupá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Turecká policie zabavila během operace 608 kilogramů tekutého kokainu. Dále bylo zabaveno 830 kilogramů látek, pomocí kterých se tekutý kokain převede zpět do pevného skupenství. Množství zabaveného kokainu bylo třetím největším zabaveným během jedné operace v historii země. Informoval o tom The Guardian.

Podle tureckých úřadů byla policejní operace cíleně vedena na mezinárodní zločineckou skupinu, v jejímž čele stojí osoba s libanonsko-venezuelskými kořeny. Ta byla během operace zadržena společně s dalšími čtyřmi zahraničními členy a devíti Turky.

Podle odborníků na organizovaný zločin se z Turecka stává nové tranzitní centrum pro převážení kokainu, zejména z Jižní Ameriky, do Evropy. Důvodem jsou stále přísnější bezpečnostní podmínky v evropských přístavech, jako např. Rotterdam, kudy dříve velké množství kokainu do Evropy proudilo.

Navíc se v Turecku v letech 2021 a 2022 zvýšilo množství zbaveného kokainu o 44 %, domácí spotřeba ale tomuto nárůstu neodpovídá, uvedla Světová iniciativa proti mezinárodnímu organizovanému zločinu. To také napovídá, že je Turecko novým koridorem pro převoz drog do Evropy.

Turecké úřady bojují s organizovaným zločinem dlouhodobě. Snaží se tak zbavit zemi titulu ráje pro zahraniční gangstery, kterým je často označována.

Reklama

Doporučované