Hlavní obsah

U zemského jádra leží pozůstatky gigantické vesmírné srážky, tvrdí vědci

Foto: Profimedia.cz

Protoplaneta Theia byla nejspíše další planetou naší rané sluneční soustavy, než zanikla po nárazu do země.

Reklama

Podle vědecké studie se horniny do spodních pater zemského pláště dostaly po srážce Země s protoplanetou Theiou, jež byla součástí rané podoby naší sluneční soustavy. Po srážce zanikla a z jejích zbytků nejspíš vznikl Měsíc.

Článek

Vědci v časopisu Nature publikovali studii, která zkoumá původ ložisek pohřbených více než tisíc mil pod zemským povrchem v oblasti zemského pláště. Domnívají se, že může jít o pozůstatky protoplanety Theia, jež narazila do Země před více jak 4,5 miliardy let, díky čemuž později vznikl Měsíc. Vědci se snažili teorii o původu Měsíce výzkumem ložisek podpořit.

Kolize dvou planet pravděpodobně způsobila, že se jejich značná část roztavila a větší Země zbytky protoplanety do sebe následně integrovala, čímž se vytvořila nová a objemnější planeta, informoval Guardian.

Většina menší planety se však rozletěla do prostoru kolem Země, kde se částice začaly postupně shlukovat a vytvořily Měsíc.

Ložiska se nacházejí hluboko pod Afrikou a Pacifickým oceánem. Jejich přesný název zní velké nízkorychlostní provincie neboli LLVP. Na jejich přítomnost poprvé upozornili seismologové, avšak jejich původ byl po dlouhou dobu záhadou.

Výzkumný tým měl výrazné mezinárodní zastoupení. Jeho součástí byli například vědci ze Spojených států nebo Číny.

Během výzkumu použili pokročilé počítačové simulace, podle nichž se snažili určit co nejpřesnější sled událostí. Podle nich kolize a následné roztavení zemského pláště umožnilo, že se kolem 10 % objemu protoplanety dostalo do blízkosti zemského jádra.

Je možné, že hornina z protoplanety se mohla zpočátku díky proudění magmatu v plášti přesouvat, až došlo ke zformování ložisek. Vědci se domnívají, že jsou o něco hustší než zbytek zemského pláště.

K potvrzení domněnky, že jde o pozůstatky zaniklé protoplanety, je podle vědců potřebné analyzovat velké množství vzorků měsíční horniny, aby je porovnali se vzorky ložisek.

Většina vědecké komunity závěry výzkumu vítá. Avšak podle některých je zapotřebí se zaměřit na výzkum procesů, které vedly k uchování podobností mezi Zemí a Měsícem a unikátního složení zemského pláště.

Reklama

Související témata:

Doporučované