Hlavní obsah

Ukrajina má na ofenzivu ještě 30 dní, říká americký generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Blátivé období na Ukrajině už se blíží.

Reklama

Ukrajinci mají na pokračování v ofenzivě asi 30 až 45 dní, než větší útočné akce zhatí počasí, řekl šéf americké armády generál Milley v rozhovoru BBC.

Článek

Letní ukrajinská ofenziva šla podle amerického generála Marka Milleye pomaleji, než se očekávalo. S koncem léta ale nepolevuje a má ještě „slušné“ množství času. Než se počasí zhorší a přijde bahno, které omezí ukrajinské možnosti pohybovat se, zbývá podle generála asi ještě měsíc nebo měsíc a půl.

„Pořád probíhají těžké boje a Ukrajinci pokračují v postupu,“ řekl Milley v nedělním vysílání BBC. Na prohlášení, že ofenziva selhala, je podle něj příliš brzy. Ukrajinský postup je podle něj stabilní. „Říkal jsem to už na začátku, že tahle válka bude dlouhá, pomalá, tvrdá a bude v ní hodně ztrát. Přesně to se teď děje,“ dodal.

Jak Seznam Zprávy popsaly v pravidelném seriálu Zprávy z bojiště, Ukrajincům se už na jihu země v hlavním směru ofenzivy podařilo dostat za první hlavní ruskou obrannou linii (tzv. Surovikinovy linie). Po neúspěšném pokusu o prolomení ruských obranných linií na začátku ofenzivy přešli k taktice postupné únavy nepřítele a následných útoků, která zejména v posledních týdnech začala přinášet dílčí úspěchy.

Jak už jsme mohli vidět loni, nepřízeň počasí válku sice úplně nezastaví, blátivé období ale omezí možnosti pohybu těžké techniky na zpevněné cesty a značně ztíží i pohyb pěchotě, což ofenzivním akcím nesvědčí. V zimě se situace může znovu otočit, pokud bude mrznout dost na to, aby rozmáčená půda ztuhla.

„Ukrajina vyhrává“

Britský náčelník štábu Tony Radakin ve studiu BBC k aktuální situaci řekl, že „Ukrajina vyhrává a Rusko prohrává“. „Cílem Ruska bylo podmanit si Ukrajinu a dostat ji pod svou kontrolu. To se nikdy nestalo a nikdy se to nestane, a proto říkám, že Ukrajina vyhrává,“ prohlásil.

V bitvě o znovuobsazení nově okupovaného území je podle Radakina Ukrajina zatím úspěšná z 50 procent. Rusko jen podle něj ukazuje, že je ve „stavu zoufalství“, když se snaží prohlubovat spolupráci s diktátorskou Severní Koreou.

Obě strany hlásí útoky dronů

Kromě bojů na frontě dále pokračují z obou směrů i dronové útoky.

Kyjev v neděli informoval, že se mu podařilo z velké části eliminovat ruský útok drony Šáhid-136/131. Ukrajinská armáda oznámila, že Rusko v noci vyslalo 32 bezpilotních letounů, z nichž 25 se podařilo sestřelit. Zasaženo bylo zejména hlavní město, kde došlo podle starosty ke zranění nejméně jednoho člověka.

Osm vzdušných dronů a tři čluny s posádkou mělo podle prohlášení úřadů zlikvidovat Rusko nad Černým mořem a v něm u Krymu, informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Reklama

Související témata:
Mark Milley

Doporučované