Hlavní obsah

Ukrajina obvinila ruské snipery ze zneužívání dítěte a hromadného znásilnění

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Případ znásilnění spáchaného dvěma ruskými odstřelovači je součástí jednoho z vůbec nejrozsáhlejších obvinění ze sexuálního zneužívání od začátku invaze.

Článek

Ukrajina obvinila dva ruské vojáky ze sexuálního napadení čtyřleté dívky a hromadného znásilnění její matky. To vše se zbraní v ruce a před očima jejího otce, uvádí agentura Reuters. Podle spisů ukrajinské prokuratury patří tyto incidenty k sérii sexuálních zločinů, kterých se dopustili ruští vojáci 15. samostatné motostřelecké brigády ve městě Brovary v březnu 2022. Jedná se o součást rozsáhlých obvinění ze sexuálního zneužívání, které se datují už k začátku více než rok trvající invaze.

Vojáci se do města dostali několik dní po začátku dobývání Kyjeva. Zde pak měli rabovat a zastrašováním donutit obyvatele k pohlavnímu styku, uvedla ukrajinská prokuratura.

Ruské ministerstvo obrany na obvinění nijak nereagovalo.

Většina údajných zvěrstev se odehrála 13. března 2022, kdy vojáci „ve stavu alkoholového opojení vnikli na dvůr domu, kde žila mladá rodina“, tvrdí prokurátoři. „Ženy si předem vytipovali, koordinovali své akce a své role,“ uvedli prokurátoři s odkazem na výslechy svědků a přeživších.

Svědectví o zločinech ruských vojáků

Otce zbili kovovým hrncem a poté ho donutili klečet, zatímco jeho ženu hromadně znásilnili. Jeden z vojáků čtyřleté dívce před zneužitím řekl, že „z ní udělá ženu“, uvádí se dále v dokumentech.

Zmiňovaná rodina přežila. Prokurátoři ale vyšetřují další zločiny v oblasti včetně vražd, které se měly odehrát ve přibližně stejné době.

Zbili a znásilnili i těhotnou ženu

Oba vojáci byli odstřelovači ve věku 32 a 28 let, uvádí spisy. První z nich by měl být po smrti, zatímco mladší, jmenovaný jako Jevgenij Černokněžnij, se vrátil do Ruska. Agentura Reuters pomocí internetové databáze osob kontaktovala bratra Černokněžného. Ten ale reportérům sdělil, že jeho bratr „zemřel. V žádném případě ho nemůžete sehnat,“ řekl plačící muž. „To je všechno, co vám můžu říct.“

Jeho tvrzení se agentuře Reuters nepodařilo nezávisle potvrdit.

Oba snipeři byli mezi šesti dalšími podezřelými obviněnými z útoků ve městě Brovary. Ty jsou podle prokuratury jedním z nejrozsáhlejších zaznamenaných případů sexuálního zneužívání od začátku invaze.

Po údajném útoku na dívku a její rodiče vstoupili vojáci do sousedního domu staršího páru, kde podle prokuratury zbili a znásilnili také 41letou těhotnou ženu a 17letou dívku. V dalším domě vojáci nahnali všechny obyvatel do kuchyně a hromadně znásilnili patnáctiletou dívku a její matku, uvedla prokuratura.

Všechny oběti přežily, uvedli prokurátoři, a byla jim poskytnuta psychologická a lékařská pomoc.

Prokurátoři uvedli, že v případu probíhá i předsoudní vyšetřování možné role nadřízených úředníků v útocích v Brovarech. Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že vyšetřuje více než 71 000 oznámení o válečných zločinech.

Podle ukrajinských vyšetřovatelů je pravděpodobnost dopadení a potrestání podezřelých nízká a případné soudní procesy by probíhaly převážně v nepřítomnosti. I tak existují mezinárodní snahy o stíhání válečných zločinů, včetně Mezinárodního trestního soudu.

Mezinárodní trestní soud pracuje i s variantou, že na Ukrajině dochází ke genocidě

Ačkoli je nepravděpodobné, že by Moskva podezřelé vydala, každý, kdo bude odsouzen v nepřítomnosti, může být zařazen na mezinárodní seznamy osob. To by ztížilo jeho vycestování. Mise OSN pro monitorování lidských práv na Ukrajině uvedla, že většina z desítek obvinění ze sexuálního násilí ukazuje na ruskou armádu.

Ukrajinští prokurátoři dosud odsoudili 26 Rusů za válečné zločiny – některé z nich jako válečné zajatce, některé v nepřítomnosti – z toho jednoho za znásilnění.

Reklama

Doporučované