Hlavní obsah

Ukrajina plánuje evakuovat řidiče, kteří uvázli na polských hranicích

Foto: Profimedia.cz

Polští zemědělci blokují hraniční přechod s Ukrajinou.

Reklama

Kvůli blokádám polských autodopravců stojí ukrajinští řidiči v kolonách stovek kamionů na polsko-ukrajinské hranici řádově několik dnů. Ukrajinské úřady proto chtějí ty, kteří o to projeví zájem, od hranice odvážet.

Článek

Ukrajina plánuje evakuaci řidičů nákladních aut, kteří uvázli před některým z přechodů na polsko-ukrajinské hranici. Čtyři velké hraniční přechody blokují polští autodopravci požadující omezení konkurence z Ukrajiny. Řidiči stojí v kolonách několik dnů a kolem silnic pro ně chybí zázemí. Dva ukrajinští šoféři zemřeli.

Náměstek ukrajinského ministra infrastruktury Serhij Derkač na facebooku napsal, že Ukrajina začala se sběrem informací od řidičů, kteří by si přáli být evakuováni. „Čas na vyjednávání o kompromisech vypršel. Naši řidiči v teplotách pod bodem mrazu trpí kvůli jednání několika lidí, kteří se souhlasem (polských) úřadů zablokovali hranice,“ napsal Derkač.

Dodal, že ukrajinská strana se na Poláky několikrát obrátila kvůli zásobování řidičů kamionů jídlem, kvůli hygienickým podmínkám nebo možnosti příjezdu záchranářů, protože to všechno chybí. Ukrajinské úřady proto chtějí od hranice odvážet řidiče, kteří o to projeví zájem, ministerstvo infrastruktury pro ně připravilo elektronickou žádost o evakuaci.

Ukrajina také podle Derkače navrhuje, aby Evropská unie vytvořila skupinu, která by situaci na hraničních přechodech monitorovala.

Polským dopravcům se nelíbí, že jejich ukrajinští konkurenti stále využívají výjimku, která jim od ruské invaze umožňuje bez povolení vjezd na území EU. Podle nich to škodí konkurenceschopnosti. Kyjev dal ve čtvrtek najevo, že dříve, než začnou jakákoli jednání o změnách ohledně povolení ke vjezdu kamionů na území Unie, musí blokády na polských hranicích skončit.

Reklama

Doporučované