Hlavní obsah

Ukrajina v roce 2024 vyrobí milion dronů, slíbil v novoročním projevu Zelenskyj

Foto: Profimedia.cz

 Novoroční projev ukrajinského prezidenta.

Reklama

Zelenskyj slíbil, že v příštím roce dojde k výraznému navýšení množství zbraní, které Ukrajina vyrábí.

Článek

Ve svém novoročním poselství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zopakoval svůj slib, že Ukrajina v roce 2024 vyrobí nejméně milion bezpilotních letounů. „Příští rok nepřítel pocítí hněv domácí výroby,“ řekl Zelenskyj a dodal, že kromě bezpilotních dronů Ukrajině západní partneři dodají stíhačky F-16.

„Naši piloti již ovládají stíhačky F-16 a určitě je uvidíme na našem nebi. Aby naši nepřátelé určitě viděli, jaký je náš skutečný hněv,“ řekl podle britského webu BBC.

Novoroční poselství přišlo jen několik hodin před dalšími útoky. V Doněcku, který je okupován Ruskem, byli podle Denise Pušilina, Ruskem dosazeného šéfa oblasti, zabiti čtyři lidé a 13 jich bylo zraněno. Zelenskyj útok popsal jako „masivní ostřelování z raketových systémů“.

V Oděse na jihu Ukrajiny po útoku ruského dronu zemřel jeden člověk a tři další byli zraněni, uvedl místní gubernátor Oleg Kiper. Boje se v posledních dnech podle BBC vystupňovaly - to zejména poté, co Rusko v pátek provedlo údery po celé Ukrajině a zabilo 39 lidí při tom, co Kyjev označil za dosud největší ruské raketové bombardování. Zasaženo bylo několik měst včetně hlavního města Kyjeva.

Zelenskyj přiznal, že jarní ofenziva jeho země nebyla tak úspěšná, jak doufal. Ve svém poselství nicméně trval na tom, že se jeho země tváří v tvář ruské invazi v plném rozsahu stala silnější.

Ještě před Zelenským pronesl svůj novoroční projev i ruský prezident Vladimir Putin. Ten v poselství chválil ruskou armádu, ale válku výslovně nezmínil. „Všem, kteří jsou na bojovém stanovišti, v čele boje za pravdu a spravedlnost… Jste naši hrdinové, naše srdce jsou s vámi. Jsme na vás hrdí, obdivujeme vaši odvahu,“ řekl.

Reklama

Doporučované