Hlavní obsah

Ukrajinci již využívají v boji první systémy Patriot dodané ze Západu

Foto: Profimedia.cz

Americký protivzdušný systém Patriot. Snímek je ilustrační.

Reklama

Americké systémy protivzdušné obrany dodané z USA, Německa a Nizozemska, by měly pomoci Ukrajincům zejména proti ruským letadlům.

Článek

Na Ukrajině je už v pohotovostním režimu jedna baterie systému protivzdušné obrany Patriot. Podle serveru Ukrajinskaja pravda to dnes řekl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Doplnil, že další divize už jsou přepravovány na zamýšlené pozice.

„Jednu z divizí nasadili již před několika dny, už funguje,“ sdělil Ihnat v televizním vysílání. „Budeme doufat, že to bude mít výsledky, hlavně v (obraně proti) ruským letadlům,“ uvedl také mluvčí.

Na otázku, zda systémy poslouží také k sestřelování raket S-300, které Rusko často používá k útokům na Ukrajinu, odpověděl, že je to sice možné, ale že ruské síly mají těchto raket velmi mnoho.

„Nejde o to, že by to bylo drahé, ale o to, že těchto raket je hodně. Před několika měsíci jich (Rusové) měli šest až sedm tisíc… Budou je pálit, jako vysílají šáhedy, aby naši protivzdušnou obranu vyčerpali,“ uvedl. Zmínil přitom útoky, které Rusko provádí drony Šáhed íránské výroby.

Ve středu náměstek ukrajinského ministra obrany Oleksandr Pavljuk oznámil, že na Ukrajinu dorazily systémy Patriot ze Spojených států, Německa a Nizozemska. Jejich počet nepřiblížil. Ukrajinskaja pravda ale v úterý psala, že Německo slíbilo Ukrajině předat jednu baterii, která obvykle čítá od čtyř do osmi odpalovacích zařízení. Z každého lze odpálit čtyři rakety.

Americké systémy Patriot jsou podle dřívějšího vyjádření mluvčího ukrajinského letectva schopné ničit cíle do vzdálenosti až 150 kilometrů. V případě varianty Patriot PAC-3 jsou dokonce schopné sestřelovat balistické rakety, jako jsou ruské rakety Iskander-M, do vzdálenosti 40 kilometrů, napsala agentura Unian.

Reklama

Doporučované