Hlavní obsah

Velký útok Ruska. Ukrajinci mají scénáře, co chystá Putin na výročí invaze

Foto: Profimedia.cz

Požár v Kyjevě po prosincovém útoku. Tehdy Rusové poslali sebevražedný dron.

Reklama

Loni touto dobou se Rusové snažili napálit svět tvrzením, že stahují své vojáky od hranic s Ukrajinou. Teď, po roce ruské války, se skloňují scénáře, co na první výročí invaze od agresorů čekat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dá se říct, že od loňska nezačíná nový rok na Ukrajině 1. ledna, ale 24. února. A právě během ruské invaze se už několikrát potvrdilo, že si Kreml potrpí na výročí a symboliku a také krutou odvetu na civilním obyvatelstvu za ukrajinskou protiofenzivu.

Na předvečer výročí ruské invaze navíc připadá v Rusku Den obránců vlasti, neoficiálně označovaný za „den ruských mužů“.

Na Ukrajině se teď tudíž spekuluje o tom, že právě v tento den – tedy 23. února – Rusové zaútočí „všemi dostupnými prostředky“. Objevují se varování před hrozbou raketových útoků, ofenzivou, sabotážemi a teroristickými útoky i před intenzivním bombardováním.

Fixace na výročí

Podle serveru TSN.ua potřebuje ruský prezident Vladimir Putin dosáhnout určitého úspěchu, aby zakryl fiaska ve válce, jež byla původně zamýšlená jen jako několikadenní.

„První výročí velké ofenzivy je pro Putina velkým politickým problémem. Hledá teď způsob, jak se s výročím vypořádat,“ cituje server bývalého amerického velvyslance na Ukrajině Johna Herbsta.

Mlha kolem Putina

Poměry v ruské vládnoucí elitě jsou velmi neprůhledné. Seriózní informace chybí, nezbývá než se probírat spekulacemi.

Před rozsáhlým raketovým útokem proti cílům na Ukrajině na výročí invaze varoval například šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

„Připravují se provést velký útok 23. až 24. února. Musíme s tím počítat. Jsme na to připraveni. Ovlivní to průběh války? Ne. Určitě vyhrajeme,“ uvedl Danilov.

O stejném datu a riziku „vlny raketových útoků“ mluvil v pondělí i mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Danilov zároveň očekává další zintenzivnění ruského útoku u Bachmutu v Doněcké oblasti.

Změna taktiky

O ruských hrozbách spojených s výročím promluvil nově i poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Rusové teď podle něj kvůli tomu šetří s raketami a mění taktiku vzdušných útoků.

Ukrajinskou protivzdušnou obranu chtějí Rusové vyčerpat použitím střel bez výbušných hlavic a balonů, čímž sami ušetří munici.

Balony byly v předchozích dnech pozorovány v různých ukrajinských regionech. Dva se objevily i nad Kyjevem s cílem pozorování protivzdušné obrany, tvrdí ukrajinská rozvědka.

Střely slouží podle Podoljaka jako návnady, které mají zahltit ukrajinský systém protivzdušné obrany tím, že představují velké množství cílů. Moskva tím zároveň pravděpodobně řeší nedostatek munice a snaží se zahltit ukrajinský systém protivzdušné obrany.

Biden v Kyjevě

Den před plánovanou cestou do Polska navštívil americký prezident Joea Biden nečekaně Kyjev. V ukrajinské metropoli jednal s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Častější noční útoky

Další ruskou novinkou má být podle mluvčího ukrajinského letectva Jurije Uhnata vypouštění střel podél koryt řek, hlavně Jižního Bugu a Dněstru. Letět mají co nejníž, aby oklamaly systémy protivzdušné obrany. Uhnat také upozornil, že na síle nabývají noční útoky.

Minulý čtvrtek Rusové na Ukrajinu odpálili 41 raket různých typů a mířili na cíle po celé zemi. Pět ze střel letělo na Charkov. Šlo o původně protiletadlové střely pro systém S-300.

Ukrajinští analytici oslovení serverem TSN.ua nyní neočekávají tak velkou ofenzivu jako před rokem. Například Mychajlo Samus z analytického centra CACDS má za to, že Rusko stojí o rychlý postup na Donbase. Nasvědčuje tomu podle něj koncentrace sil u Bachmutu, Vuhledaru a Lymanu.

Vojenský expert Oleh Ždanov upozorňuje na zprávy o ruském shromažďování letadel a vrtulníků u hranic s Ukrajinou, což podle něj svědčí o riziku vlny leteckých úderů. Podle amerického listu The Financial Times je důvodem letecká podpora pozemní invaze.

Server Politico zas s odvoláním na zdroje z Bílého domu píše, že může jít o přípravu leteckého úderu.

Na letectvo chce Rusko vsadit víc i podle ruského investigativního serveru Važnyje istorii. Odkazuje se na nejmenovaný zdroj blízký ruskému ministerstvu obrany.

Oslovení armádní analytici se ovšem domnívají, že Rusko má sice k dispozici dostatek letadel, nedostává se mu ale zkušených a kvalifikovaných letců.

Ruské letectvo u hranic

Západní tajné služby naznačují, že Rusko shromažďuje letectvo v blízkosti hranic s Ukrajinou. To má svědčit o tom, že se Moskva chystá nasadit do války další stíhačky a vrtulníky, aby podpořila zadrhávající se pozemní ofenzivu.

Putinův i Bidenův projev

Na 21. února, tedy tři dny před výročím ruské invaze, plánuje Vladimir Putin projev o stavu země. Dopoledne ho má přednést před poslanci a dalšími členy vládnoucí elity.

Ve stejný den v podvečer vystoupí s projevem ve Varšavě americký prezident Joe Biden, který bude v té době na návštěvě Polska.

Putina navíc šéf Bílého domu symbolicky „pokořil“ už v pondělí, když dorazil za Volodymyrem Zelenským do Kyjeva a demonstroval tam západní podporu Ukrajině.

Ještě před nečekanou Bidenovou návštěvou Kyjeva zaznělo varování ukrajinské rozvědky. Ta předpokládá, že Rusko kvůli Bidenově východoevropské cestě „zesílí jaderné vydírání“, aby ji narušilo.

„V Ruské federaci začínají rozsáhlá cvičení strategických jaderných sil (…). Potvrdilo se, že v současné době probíhá příprava složek strategických jaderných sil pro odpaly námořních a pozemních balistických raket i raket s plochou dráhou letu,“ uvedla rozvědka v neděli. V té době se veřejně vědělo jen o cestě do Polska.

Moskva o víkendu bez důkazů obvinila Kyjev z přípravy provokace, v níž by na Moskvu svalila obvinění za „hrubé narušení“ jaderné bezpečnosti.

Reklama

Doporučované