Hlavní obsah

Rus si šel ulevit a už se nevrátil. Jak umírali okupanti v Chersonu

Foto: DZMITRY SCHAKACHYKHIN, Shutterstock.com

Podle výpovědí ukrajinských odbojářů umírali ruští vojáci v Chersonu každou noc.

Reklama

Ukrajinští partyzáni popisují, jak v Chersonu během okupace zasahovali proti Rusům. Ze sólo akcí se později stalo hnutí odboje, které spolupracovalo s ukrajinskou armádou. Ti, které ruští vojáci odhalili, skončili v mučírnách.

Článek

Když ruští vojáci krátce po začátku invaze obsadili Cherson, obyvatelé města je nevítali, tak jak jim Kreml sliboval. Svůj odpor k ruské okupaci dávali jasně najevo každým dnem, když se scházeli na hlavním náměstí a protestovali s modrožlutými vlajkami.

Rusko si ovšem projev nespokojenosti v prvním velkém městě, které se mu podařilo obsadit, nechtělo nechat líbit, a proti demonstrantům tvrdě zakročilo. Dav rozehnalo slzným plynem a výstřely, některé dokonce zajalo a mučilo.

Zkrotit obyvatele Chersonu se ovšem Rusům nepodařilo. Poté, co ruští vojáci potlačili pokojné protesty, začali Chersonští vymýšlet další způsoby, jak Rusům jejich pobyt ve městě znepříjemnit. To, co začalo jako partyzánské akce jednotlivců, se později přerodilo v systematický odboj.

Do něj se zapojil i dvacetiletý Archie, který je trénovaným bojovníkem smíšených bojových umění. Pro server CNN popsal, jak v době okupace Chersonu zasahoval proti ruským jednotkám.

Líčí například scénu jednoho březnového večera, kdy na ulici viděl kráčet dva ruské vojáky, kteří se po několika skleničkách vraceli na svou základnu. Když se jeden z nich zastavil, aby si ulevil na chodníku, přispěchal k němu Archie a bodl ho do krku. O chvíli později se postaral i o druhého vojáka, který mezitím popošel o kousek dál a nic netušil.

Putin se po Chersonu bojí o život, zní z Kyjeva

Osvobození Chersonu z ruského područí bylo pro prezidenta Vladimira Putina vážnou psychologickou ranou. Obává se proto o svůj život, tvrdí vojenský poradce z prezidentské kanceláře Volodymyra Zelenského.

„Putin má velký strach, protože Rusko neodpouští carům, kteří prohráli válku,“ uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč.

„Viděl jsem orky (hanlivé označení pro ruské vojáky, pozn. red.) v uniformách a řekl jsem si, proč ne?“ uvedl Archie. „Nebyli tam žádní lidé ani světlo a já využil příležitosti,“ dodal s tím, že v daný moment jednal zcela instinktivně.

Bylo to poprvé, co někoho zabil. „Svou roli sehrál adrenalin. Neměl jsem strach ani čas přemýšlet,“ vysvětluje. „Prvních pár dní jsem se cítil velmi špatně, ale pak jsem si uvědomil, že jsou to moji nepřátelé. Přišli do mého domova, aby mi ho vzali,“ dodává. Pravdivost jeho výpovědi potvrdily zdroje z ukrajinské armády i rozvědky, se kterými Archie spolupracoval.

Jedinečné centrum odboje

Obyvatel, kteří se k akcím proti ruským vojákům odhodlali, bylo v Chersonu během okupace mnoho. „Byla tu spousta chytrých partyzánů. Každou noc bylo zabito nejméně deset Rusů,“ tvrdí Archie.

Partyzáni se postupně začali shlukovat do skupin a své akce koordinovat s ukrajinskou armádou a rozvědkou. Deník The Washington Post upozorňuje, že Cherson, který byl okupován od začátku března, se stal jedinečným centrem odbojové činnosti.

Ve většině případů plnili civilisté nenásilné úkoly. Ukrývali například zbraně a výbušniny, identifikovali místa, kde se nacházejí ruští vojáci a jejich vojenská technika nebo hlásili, když odhalili kolaboranta.

Ukrajinská prokuratura našla v Chersonu čtyři ruské mučírny

Ukrajinská prokuratura informovala o nálezu čtyř míst, kde podle ní ruské jednotky za okupace Chersonu brutálně mučily nezákonně zadržované lidi. Mučírny zřídili v budovách vazebních věznic a policejních oddělení, uvedl ukrajinský úřad na svém webu. Moskva navzdory mnoha svědectvím dlouhodobě popírá, že by se její vojáci dopouštěli na Ukrajině zločinů.

„Pozorně se díváte a pak přijdete domů a všechno si zapíšete. A pak ty informace pošlete a schováte úplně všechno - telefony, doklady, oblečení, všechno,“ uvedl pro server France24 devatenáctiletý Volodymyr Timor, který sám sebe popisuje jako partyzána. Před válkou se chtěl stát muzikantem.

„Hlásili jsme všechno - kde mají vybavení a muniční stanoviště, kde spí a kam chodí pít,“ vysvětluje. Ukrajinské jednotky následně mohly souřadnice, které jim obyvatelé poskytli, použít k vytipování cílů během protiofenzivy. Někteří z bojovníků odboje pro The Post uvedli, že informace, které armádě poskytli, sehrály v určování cílů významnou roli.

Devětadvacetiletý Ihor například ukrajinským jednotkám v polovině září poskytl souřadnice skladu, v němž měla podle jeho slov „ruská armáda 20 až 30 vozidel, byly zde obrněné vozy, obrněné transportéry a žilo zde několik Rusů“. O den později byl sklad zasažen ukrajinským dělostřelectvem.

Partyzánům hrozily kruté tresty

Timor, jehož snem je stát se muzikantem, popisuje ve shodě s ostatními, jaký měl při vykonávání odbojové činnosti strach. „Bál jsem se. Věřte mi, hodně jsem se bál,“ líčí novinářům své pocity Timor. Ti, které ruští vojáci odhalili, čekalo mučení. Mnozí se z něj nevrátili živí.

Do místní vazební věznice, kterou ruská Federální bezpečnostní služba využívala během okupace k mučení ukrajinských vojáků i partyzánů, se nakonec dostal i dvacetiletý Archie. Dopadli ho poté, co se 9. května účastnil přehlídky ke Dni vítězství s modrožlutými pruhy na tričku.

Popisuje, jak ho ruské okupační jednotky mlátily obuškem, kopaly a dávaly mu elektrošoky. Z věznice byl naštěstí propuštěn po devíti dnech. Nejdříve ale musel nahrát video, ve kterém slibuje, že bude spolupracovat s ruskými okupanty.

Více o zvěrstvech páchaných v Chersonu

Kyjev obvinil ruské síly z páchání válečných zločinů a zvěrstev v Chersonské oblasti. Ukrajinská prokuratura informovala o nálezu mučíren, podle místních obyvatel Rusové využívali skládku k pálení těl zemřelých vojáků.

Jeho výpověď o tom, co se na místě dělo, potvrdily ukrajinské vojenské zdroje i další lidé, kteří si mučením prošli. Mezi nimi například Ihor, který měl jako Archie štěstí a z věznice po několik dnech vyvázl živý.

„Přijel jsem po době, kdy se tu lidé ubíjeli k smrti,“ vzpomíná Ihor, který během okupace ukrajinské armádě dodával informace. „Bodli mě taserem do nohy, používají ho na uvítanou. Jeden z nich se mě zeptal, proč mě přivezli, a další dva mě začali mlátit do žeber,“ dodává.

Ihor byl zajat během převážení zbraní. O tom, že je součástí chersonského odboje a má na svědomí mnohem více věcí, se naštěstí okupanti nedozvěděli.

O mučírnách ve vazebních věznicích či na policejních odděleních nedávno informovala i ukrajinská prokuratura. V Chersonu objevila čtyři taková místa. Prokuratura uvedla, že zde našla „části gumových obušků, dřevěnou pálku, zařízení, jímž okupanti týrali civilisty elektřinou, žárovku a náboje ze zdí“ a Rusko obvinila z páchání fyzického i psychického násilí.

Ruské jednotky obsadily Cherson krátce po začátku invaze a na podzim se ho Moskva pokusila anektovat. Nedávno se z něj ruská armáda pod tlakem ukrajinské protiofenzivy stáhla na levý břeh Dněpru.

Ukrajinská armáda osvobodila Cherson od ruské okupace kolem 11. listopadu, Kyjev poté opakovaně obvinil ruské síly z páchání válečných zločinů a zvěrstev v Chersonské oblasti, poznamenala agentura AFP. Ruské úřady - navzdory množícím se svědectvím - dlouhodobě popírají páchání zločinů na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Doporučované