Hlavní obsah

Ukrajinským koridorem proplula první civilní loď. Výhrůžkám Ruska navzdory

Foto: Profimedia.cz

Kontejnerová loď Joseph Schulte jako první proplula novým ukrajinským humanitárním koridorem.

Reklama

Ukrajina o humanitárním koridoru informovala Mezinárodní námořní organizaci. Ta vyzvala Rusko, aby přestalo s hrozbami a začalo dodržovat mezinárodní úmluvy.

Článek

První civilní loď proplula novým ukrajinským humanitárním koridorem v Černém moři. Na sociální síti X (dříve twitter) to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Německá kontejnerová loď vyplula z Oděsy a pod vlajkou Hongkongu se plaví k Bosporu, upřesnil deník The Guardian.

Plavidlo s názvem Joseph Schulte se vydalo na cestu navzdory varováním Moskvy ohledně toho, že by ruské námořnictvo mohlo útočit na lodě plující v ukrajinských vodách.

Minulý měsíc totiž Rusko odstoupilo od dohody umožňující vývoz obilí z ukrajinských přístavů do Černého moře, v neděli pak ruská loď skutečně střílela na cizí plavidlo, aby jej přiměla zastavit kvůli inspekci.

„Ukrajina právě udělala důležitý krok k obnovení svobody plavby v Černém moři. První civilní loď, která vyplula z přístavu v Oděse, proplula novým ukrajinským humanitárním koridorem. Teď pluje k Bosporu,“ napsal Zelenskyj.

Černé moře

  • Černé moře, které omývá břehy dvou zemí Evropské unie – Bulharska a Rumunska – a dále Ukrajiny, Gruzie, Moldavska, Ruska a Turecka, má pro Moskvu strategický a hospodářský význam, zejména kvůli tranzitním trasám, které poskytuje.
  • V Černém moři leží významné energetické zdroje, včetně zásob ropy a zemního plynu. Země jako Rusko, Ukrajina a Turecko mají na těchto zdrojích zájem a aktivně je rozvíjejí, aby uspokojily své energetické potřeby.
  • Černé moře bylo dějištěm mnoha historických bitev a konfliktů a po staletí bylo hlavním ohniskem politických a vojenských aktivit. V současné době jsou v regionu významně vojensky přítomny země jako Rusko, Turecko a NATO, které aktivně usilují o udržení svých strategických zájmů v této oblasti.

O fungování koridoru Kyjev podle prezidenta informoval Mezinárodní námořní organizaci, která potvrdila ukrajinské právo na svobodu plavby a vyzvala Rusko, aby přestalo s hrozbami a začalo dodržovat mezinárodní úmluvy, podotýká ČTK. Kyjev také přislíbil, že lodím poskytne záruky náhrady škod.

„Bezpečné moře pro všechny. To je principiální pozice Ukrajiny a našich přátel. Svoboda a bezpečnost plavby jsou základní mezinárodní principy,“ zdůraznil Zelenskyj.

Ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov pak informoval, že loď přepravuje víc než 30 tisíc tun nákladu, celkem má na palubě přes 2100 kontejnerů.

Plavidlo zakotvilo v Oděse 23. února 2022, o den později však Rusko napadlo Ukrajinu a zablokovalo její přístavy. Od té doby zůstalo v tamějších vodách uvězněno přes šedesát lodí z mnoha zemí.

Podle vysokého manažera pro životní prostředí a obchod Mezinárodní komory lodní dopravy Johna Stawperta je ale nepravděpodobné, že by německou loď v dalších dnech následovaly i ostatní: Ať už kvůli jejich umístění na Ukrajině, nebo kvůli tomu, pod jakou vlajkou plují.

Více o konci obilné dohody

ANALÝZA. Obilná dohoda s Ruskem skončila, ale nemusí to znamenat konec cest pro lodě s ukrajinskou úrodou. Naopak, analytici říkají, že se Ukrajina - obilnice světa - konečně vrací na volný trh s pšenicí či kukuřicí.

Loď Joseph Schulte, která má na palubě pouze ukrajinské námořníky, má proplout vodami Ukrajiny, Rumunska a Turecka. Vyplutí zřejmě předcházely dohody s mnoha stranami, informuje ČTK s odkazem na agenturu DPA.

Reklama

Doporučované