Hlavní obsah

USA zůstanou pilířem NATO, pokud budou ostatní férově platit, řekl Trump

Foto: Jonah Elkowitz, Shutterstock.com

Donald Trump.

Reklama

Spojené státy v případě vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách zůstanou členem Severoatlantické aliance připraveným bránit spojence, pokud budou ostatní země platit svůj férový podíl na financování společné obrany.

Článek

Trump setrvání v Alianci slíbil v úterním rozhovoru s britským euroskeptickým politikem Nigelem Faragem. Exprezident zvolil mírnější tón než na předvolebním mítinku před měsícem, kdy pohrozil, že USA nechají evropské spojence napospas Rusku, pokud nebudou dávat dost na obranu.

„Ano, stoprocentně,“ odpověděl Trump na dotaz ideově spřízněného politika, který s ním dělal rozhovor pro britskou stanici GB News. Farage se ptal, zda USA budou jako člen NATO bránit své spojence v případě, že evropské státy zvýší investice do armády.

„Ano. Ale USA by prostě měly platit svůj férový podíl, ne férový podíl všech ostatních,“ prohlásil Trump. Spojené státy financují zdaleka největší část společné obrany Aliance. Už během svého mandátu v letech 2017 až 2021 Trump spojencům vyčítal, že nedávají na obranu dost peněz.

V debatě o tématu NATO tentokrát nesáhl k podobně silným formulacím jako při předvolebním mítinku v polovině února v Jižní Karolíně. Tehdy mimo jiné řekl, že pokud evropské země nezačnou platit více, povzbudí Rusko, ať si dělá, co chce.

Jeho slova vyvolala vlnu kritiky od současného prezidenta Joea Bidena i některých evropských politiků. Řada z nich však na druhé straně prohlašovala, že vzhledem k ruské hrozbě i k reálné možnosti Trumpova zvolení do Bílého domu by si evropské země měly se zvýšením investic do obrany pospíšit.

Trump v dnešním rozhovoru prohlásil, že od zmíněného výroku na předvolebním mítinku již spojenci začali vojenské rozpočty výrazně navyšovat.

Reklama

Doporučované