Hlavní obsah

Z Bachmutu nezbylo takřka nic. Poslední domy mají spíše symbolický význam

Foto: Profimedia.cz

Zelenskyj v Hirošimě řekl, že Bachmut už v podstatě neexistuje, protože tam Rusové vše zničili.

Reklama

aktualizováno •

Rusko oznámilo dobytí Bachmutu. Ukrajina to popírá, prezident Zelenskyj ale v neděli řekl, že město je „zničené a zůstává už jen v našich srdcích“. Podle analytiků nemá kontrola nad posledními domy takřka žádný strategický význam.

Článek

O dobytí poslední budovy v jihovýchodní části města Bachmut poblíž památníku s letadlem MiG-17 informoval už v sobotu odpoledne šéf žoldnéřské skupiny vagnerovců Jevgenij Prigožin. Několik hodin poté k vítězství osobně gratuloval i ruský prezident Vladimir Putin.

Kyjev zprávu popřel, ale přiznal, že situace ve městě je „kritická“. Ukrajinci podle prohlášení náměstkyně ministra obrany Hanny Maljarové drží „některé průmyslové, infrastrukturní i rezidenční“ objekty ve čtvrti přezdívané podle zmiňovaného památníku Letadlo.

V neděli dostal dotaz, zda je Bachmut ještě v ukrajinských rukou, i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který je v Japonsku na summitu G7.

Do médií se nejprve dostaly agenturní zprávy z tiskové konference, podle nichž měl na otázku, zda je ještě město pod kontrolou Kyjeva, odpovědět: „Myslím, že ne.“

Nedlouho poté se ale ukázalo, že reagoval spíše na druhou část otázky reportéra, který se sice skutečně ptal, jestli je Bachmut v ukrajinských rukou, ale pak dodal, že „Rusové řekli, že Bachmut dobyli“.

Na nedorozumění později poukázala Zelenského prezidentská kancelář, která tvrzení dementovala s tím, že Zelenskyj „odpovídal na jinou otázku“. Jeho „myslím, že ne“ mělo tedy být odpovědí na dodatek reportéra o ruských zprávách o vítězství.

Následně nicméně Zelenskyj řekl, že město jako takové už v podstatě neexistuje, protože Rusové tam všechno zničili. „Zůstává už jen v našich srdcích.“

Kolem poledne své dřívější prohlášení zopakovala ještě jednou Maljarová. Ukrajinským jednotkám se podle ní podařilo město částečně obklíčit, udržet několik vyvýšených pozic v okolí i objekty na jihozápadě města. Podle ČTK to napsala na Telegram.

Dosud se nicméně neobjevily geolokalizované záběry nebo jiné důkazy, které by situaci definitivně objasnily. Není tak jasné, jestli se Ukrajincům z města podařilo stáhnout koordinovaně.

Podle posledního hlášení amerického Institutu pro studium války (ISW) nicméně to, kdo má kontrolu nad několika posledními domy, nemá v podstatě žádný strategický význam.

Symbolický význam dobytí města, o které se bojovalo už od října, nicméně analytici z institutu přiznávají.

O město se bojuje dál

Již zmíněný Jevgenij Prigožin oznámil, že po zajištění nových obranných pozic se jeho žoldnéři z města stáhnou do 25. května a předají ho ruským konvenčním silám. Vagnerovce má podle něj čekat operační pauza, odpočinek a doplnění bojové síly ve výcvikových střediscích.

Něco takového nicméně podle ISW není pravděpodobné. Boj o město totiž ještě neskončil.

Jak už Seznam Zprávy psaly v posledním vydání zpráv z bojiště, Ukrajinci v posledních týdnech podnikli několik úspěšných protiútoků severně a jižně od Bachmutu. Podle britského ministerstva Rusko do města a jeho okolí po ukrajinských ziscích velmi pravděpodobně přesunulo několik batalionů posil.

„Ukrajinské síly jsou stále ve vesnicích Chromov a Ivanivske a napadají ty ruské. Ukrajinská artilerie pořád dostřelí na ruské síly v Bachmutu a poblíž něj. Stažení v kontaktu s nepřítelem je mimořádně náročný úkol a není pravděpodobné, že by ho vagnerovci mohli splnit během Prigožinem oznámeného časového rámce pěti dní,“ napsal ISW.

Obsazení několika bloků domů v Bachmutu podle ISW vagnerovcům ani ruské armádě nikterak nepomůže ke spuštění dalších ofenzivních operací.

AKTUALIZACE: Zprávu jsme upravili podle nových informací.

Reklama

Doporučované