Hlavní obsah

V ČR byl zadržen muž podezřelý z explozí bankomatů, uvedla rakouská policie

Foto: Shutterstock.com/LianeM

Ilustrační snímek.

Reklama

APA píše, že v posledních letech se v Evropě zvýšil počet explozí bankomatů. Podle vyšetřovatelů za nimi stojí organizované zločinecké skupiny z Nizozemska, které najímají mladé lidi.

Článek

V Česku byl zadržen muž, který je podezřelý, že na dvou místech v Horních Rakousích vyhodil do povětří bankomaty. Ve čtvrtek o tom podle agentury APA informovali šéfové hornorakouské policie. Jihočeská policie upozornila, že v okolí lipenské přehrady pátrá po dvou mužích a že akce souvisí s majetkovou trestnou činností v Rakousku.

Šéf hornorakouského kriminálního úřadu Gottfried Mitterlehner podle APA uvedl, že členové těchto gangů většinou nebývají ozbrojení a jako zbraně jim slouží auta, která jsou přestavěná tak, aby dokázala jet i rychlostí 280 až 300 kilometrů za hodinu. Členové skupin také převážejí velké množství pohonných hmot, aby nemuseli tankovat, a laserová ukazovátka, jež nasazují proti policistům, kteří je pronásledují. V Německu podle hornorakouské policie při takových honičkách přišli o život nevinní lidé.

V Horních Rakousích od srpna policie zaznamenala pět útoků na bankomaty, v Dolních Rakousích dva.

Podle hornorakouské policie byl jižně od Lipna zadržen 21letý muž z Nizozemska, jeho dva neznámí komplici uprchli. Nizozemec utrpěl zranění. Kolik peněz při explozích bankomatů získali, policie neuvedla. Škody, včetně těch na budovách, v nichž se automaty nacházely, jsou ale podle ní „enormní“.

Reklama

Doporučované