Hlavní obsah

V Kyjevě se bojí, že budou zahlceni penězi

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Zničené středisko pro olympioniky u Černihivu. Kyjev rekonstrukci země vnímá také jako příležitost efektivněji rozmístit instituce po celé zemi.

Reklama

Evropská unie, Spojené státy nebo Velká Británie přislíbily na obnovu Ukrajiny desítky miliard dolarů. Šéf úřadu, který má rekonstrukci země na starosti, se obává, že Kyjev nemá na zpracování tolika peněz kapacity.

Článek

Ukrajina v těchto dnech sbírá v Londýně přísliby peněz na podporu poválečné obnovy země. Účastníci konference, mezi něž patří přední světoví státníci i představitelé byznysu, se baví i o tom, jak bude rekonstrukce Ruskem napadané země vypadat a kdo za ni ponese odpovědnost.

Jen Evropská unie plánuje na obnovu Ukrajiny poskytnout 54 miliard dolarů. Podle odhadů Světové banky Ukrajina celkově obdrží na pomoc s obnovou okolo 430 miliard dolarů. Obrovská suma ale vyvolává skepsi u člověka, který by měl poválečnou obnovu řídit.

Mustafa Nayyem je šéfem Ukrajinské státní agentury pro obnovu a rozvoj infrastruktury. Podle něj bude mít Ukrajina problémy se správou takového množství peněz. Důvodem podle něj není korupce, ale chybějící kapacity pro nakládání s tolika penězi a zkušenosti.

„Schopnost a kapacita pracovat s podobnými částkami je velmi důležitá,“ řekl Nayyem v Londýně.

Vedle EU přislíbila pomoc také Velká Británie. Londýn plánuje poskytnout v dalších třech letech Světové bance úvěrové záruky ve výši necelých tří miliard dolarů. Americký ministr zahraničí Antony Blinken oznámil, že USA na poválečnou nápravu Ukrajiny přispějí dalších 1,3 miliardy dolarů.

Jak ovlivní válku prezidentské volby v USA

Srovnávat americko-ruské vztahy během Bidenova a Trumpova období je obtížné už jen kvůli jiným okolnostem, které je provázejí. Přesto se zdá, že by se Putinovi mohlo vyplatit, pokud Bílý dům převezme obžalovaný exprezident.

„Zaséváme semínka ukrajinské budoucnosti,“ řekl britský premiér Rishi Sunak během projevu na konferenci. Hlavním cílem setkání téměř tisícovky delegátů není deklarace spojenecké pomoci, ale podpora soukromého sektoru, aby na Ukrajině po válce investoval.

„Ukrajina není jenom korupce“

Mustafa Nayyem se stal šéfem agentury v lednu 2023. Do veřejného dění se významně zapojil už v roce 2014, kdy byl jedním z facebookových organizátorů tzv. Majdanu, tedy revoluce, která sesadila tehdejšího proruského prezidenta Viktora Janukovyče a jeho vlády. Nyní byl pověřen dohledem nad poválečnou obnovou.

Historicky podle něj Ukrajina pracovala s největším množstvím peněz v roce 2014, kdy se jednalo o šest miliard dolarů.

Nayyem se domnívá, že zpracování stovek miliard dolarů bude obtížné pro vládní i soukromé instituce a zároveň i pro ukrajinský stavební průmysl. „Není to tím, že jsou lidé zkorumpovaní. Ukažte mi zemi, která by do zvládla,“ prohlásil. Zároveň vyzval dárce, aby nesoudili celou zemi podle několika zkorumpovaných jedinců.

Šance přeměnit Ukrajinu

Agentura a její šéf už na budoucí obnově podle jeho slov nepřetržitě pracují. V regionech by měly operovat dva tisíce agenturních pracovníků.

Úskalí vidí Nayyem v tom, že by se problémy řešily jen lokálně. Je podle něj potřeba, aby se na obnovu hledělo v celostátním měřítku. Už teď se totiž stává, že méně zničená města na západě země žádají o větší pomoc než zbořená města na východě, kde probíhají nejtěžší boje. „Po analýze situace to vypadalo tak, že se válčí na západě, a ne na východě,“ řekl.

Více o pokračující ukrajinské protiofenzivě

V obnově vidí naději na efektivnější rozložení státních institucí. Během sovětské éry bylo po regionech postaveno mnoho škol či nemocnic, které jsou nyní zničené. Nayyem vidí rekonstrukci jako skvělou příležitost počet institucí snížit a upravit jejich rozložení.

Přiznal ale, že přesvědčit ukrajinskou veřejnost, že takový proces je nutný, bylo složité. Většina Ukrajinců chtěla všechno obnovit, což je podle jeho slov „absurdní“.

Omyl přinesl další peníze pro Ukrajinu

Ukrajina neustále získává ze zahraničí další peníze také na vojenské vybavení. Tento týden se objevily další miliardy dolarů díky účetní chybě americké administrativy.

Úředníci Pentagonu zaměnili skutečnou hodnotu poskytovaných zbraní za hodnotu nově pořizovaných zbraní, vysvětlila CNN mluvčí amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová. Spojené státy proto nadhodnocovaly hodnoty vojenských balíčků.

Kongres tak schválil vojenskou pomoc ve výši 40 miliard dolarů, reálně se ale využilo necelých 34 miliard. Ještě v květnu se počítalo s rozdílem ve výši asi tří miliard, ale tento týden v úterý úředníci odhalili další nesrovnalosti.

Administrativě Joea Bidena by to mohlo ušetřit náročná jednání s Kongresem, jehož dolní komoru ovládají opoziční republikáni, o navýšení pomoci.

Další pomoc Ukrajině

Západní spojenci jsou nadále ochotní Ukrajině poskytovat vojenskou pomoc. Ta je stěžejní pro ukrajinský úspěch na frontě.

Bílý dům uvedl, že do konce tohoto fiskálního roku, který končí letos v září, neplánuje Kongres požádat o schválení další vojenské pomoci Ukrajině. To ale pobouřilo část zákonodárců, kteří se obávají, že peníze mohou dojít dřív.

Po prvním odhalení účetních chyb republikánští poslanci kritizovali, že peníze mohly být použité na posilnění ukrajinské armády před nedávným spuštěním dlouho plánované protiofenzivy.

Z Kongresu se ozývají také hlasy, které volají po větší kontrole poskytované pomoci. Na americké ministerstvo obrany je vyvíjen tlak, aby bedlivě sledovalo, kam americké peníze směřují, a aby zajistilo, že nepadnou do špatných rukou. Ministerstvo se hájí tím, že má „robustní program“, v rámci kterého alokaci peněz monitoruje.

Spojené státy poskytly Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 113 miliard dolarů. Prezident Joe Biden opakovaně deklaroval, že USA budou podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude potřeba.

Reklama

Doporučované