Hlavní obsah

V Mnichově se na závěr mluvilo i o dodávkách střel Taurus na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Josep Borrell, šéf diplomacie Evropské unie.

Reklama

Šéf diplomacie EU na konferenci v Mnichově vzkázal, že pokud chce Unie sehrát v případě konfliktu na Blízkém východě geopolitickou roli, musí být jednotnější. Podle politologa konference odhalila, jak je Izrael izolovaný.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

„Tuto konferenci jsme zahájili nesmírně smutně, smrtí Alexeje Navalného,“ uvedl v neděli na závěr třídenní Mnichovské bezpečnostní konference její šéf Christoph Heusgen.

„Přeci jen jsem na tom ale našel něco pozitivního, v odhodlání v projevu ukrajinského prezidenta Zelenského. Vidím to v síle mnoha Ukrajinců, které tu máme, z občanské společnosti i parlamentu. Sílu nacházím také v odhodlání transatlantického společenství,“ dodal.

Válka na Ukrajině byla pochopitelně jedním z hlavních témat, která letošní setkání státníků, diplomatů a expertů z celého světa provázela. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během sobotního vystoupení vyzval zahraniční spojence, aby se nebáli porážky režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dánská premiérka Mette Frederiksenová v neděli Mnichově prohlásila, že Dánsko se rozhodlo převést na Ukrajinu veškeré své skladové dělostřelectvo (více zde).

Šéfka německého parlamentního výboru pro obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová pak v reakci na úmrtí Navalného řekla, že by dodala Ukrajině vše, co na obranu proti ruské agresi potřebuje. Včetně střel s plochou dráhou letu, o které Kyjev usiluje, ale Německo se na jejich vyslání na Ukrajinu zatím neshodlo.

Co zaznělo na mnichovské konferenci v sobotu

Zelenskyj na bezpečnostní konferenci vzkázal, že pokud americký exprezident Trump přijede na Ukrajinu, vezme ho na frontu, aby viděl, jak vypadá skutečná válka. Západní lídři také slibovali, že vyvodí důsledky z úmrtí Navalného.

„Já bych řekla a mí (liberální) kolegové by nyní ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi řekli, že Ukrajině dodáme vše, co potřebuje, a to včetně střel Taurus. To je můj a náš názor,“ citovala ji agentura ČTK.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba už jen to, že Německo takovou možnost zvažuje, označil za úspěch.

Řešil se i blízkovýchodní konflikt

Debatovalo se také o válce na Blízkém východě, kterou odstartoval teroristický útok palestinského radikálního hnutí Hamás 7. října.

V Mnichově v neděli vystoupil palestinský premiér Muhammad Ištajja a vyzval k uznání nezávislého palestinského státu. „Musíme pokročit v řešení dvou států. Musíme přejít od debat k uznání nezávislého palestinského státu,“ vzkázal s tím, že v zájmu palestinské jednoty je připraven jednat s radikálním hnutím Hamás.

Na pódiu se po Ištajjovi vystřídali jordánský ministr zahraničí Ajmán Safádí a někdejší izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová.

Safádí uvedl, že hlavním palestinským problémem není Hamás, ale izraelská okupace, a dokud Palestinci nebudou mít právo na stát, „nemůžeme mít všichni mír“. Livniová oponovala, že v palestinském Pásmu Gazy žádná okupace nebyla, protože se odtud izraelské síly v roce 2005 stáhly a věřily, že Palestinci toho využijí, ale moci se chopil Hamás.

Americký politolog Ian Bremmer z organizace Eurasia Group na platformě X na sklonku konference poznamenal, že jedním z hlavních poznatků, které si z Mnichova odnesl, je, že „Izrael se dostal do mnohem větší mezinárodní izolace - včetně izolace od přátel a spojenců - než si myslí“.

Bitva o Avdijivku

Ruské síly s pomocí počasí, ale i své převahy v lidech a materiálu zahájily v posledních dnech další kolo útoků na město Avdijivka. Situace obránců byla tak složitá, že kyjevské velení vydalo rozkaz k ústupu.

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell, který na konferenci taktéž vystoupil, vzkázal, že pokud chce hrát Evropská unie v případě konfliktu na Blízkém východě geopolitickou roli, musí být jednotnější, tak jako byla v případě války na Ukrajině.

Stejně jako mnozí další státníci, například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, Borrell v Mnichově hovořil také o posílení evropské obranyschopnosti. „Musíme zvážit různé scénáře toho, do jaké míry se budou USA podílet na evropské bezpečnosti,“ varoval.

Bývalý americký prezident, který by mohl znovu uspět v boji o křeslo, naznačil, že by americké vojáky neposlal na obranu členských států NATO, které neinvestují ročně do obrany 2 % hrubého domácího produktu, k čemuž se v rámci Aliance zavázaly.

Německý kancléř Olaf Scholz během sobotního projevu řekl, že Evropané se musí především sami postarat o svou bezpečnost, a slíbil, že Německo splní závazek členů NATO vydávat na obranu ročně dvě procenta HDP.

Reklama

Doporučované