Hlavní obsah

V Rusku soudí umělkyně kvůli hře o islámu, kterou ocenily i úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Divadelní hru podpořilo ruské ministerstvo kultury i státní vězeňská služba. Ilustrační fotografie.

Obžalobě ze schvalování terorismu čelí v Rusku režisérka a dramaturgyně hry Finist, jasný sokol, která byla oceněna nejprestižnější divadelní cenou v Rusku. Obě umělkyně vinu odmítají a případ považují za absurdní.

Článek

Ruský vojenský soud začal projednávat případ režisérky Jevgenije Berkovičové a dramaturgyně Světlany Petrijčukové, které čelí obžalobě ze schvalování terorismu kvůli své hře Finist, jasný sokol. Dílo pojednává o ženách, které se rozhodnou provdat za islámské bojovníky a vydat se za nimi do Sýrie. Umělkyně před soudem označily za absurdní obžalobu za hru, která byla oceněna nejprestižnější divadelní cenou v Rusku, Zlatou maskou. Informovaly o tom agentura AP či web Meduza. Prokurátorka Jekatěrina Děnisovová prohlásila, že hra vytváří u diváků „přitažlivý obraz terorismu“. Oběma ženám hrozí až sedm let vězení.

„Nechápu, v čem je problém, nechápu obvinění. Chápu je jen ve smyslu, že umím číst, ale je pro mne naprosto nepochopitelné, jak se tento soubor slov vztahuje ke mně,“ prohlásila Berkovičová o tvrzeních obžaloby, že se dopustila schvalování terorismu, sdílí krajně agresivní podoby islámu a vyznává uplatňování násilí proti státní moci. „Nikdy jsem necítila spolupatřičnost s teroristy, nikdy jsem nesdílela náboženské přesvědčení spojené se schvalováním terorismu. Nikdy jsem nevěřila v islám v žádné podobě, ani radikální, ani žádné jiné. Cítím respekt k umírněným představitelům této víry, stejně jako k jiným představitelům jiných náboženských či národnostních skupin. K teroristům, ať se maskují jakýmikoliv ideály, necítím nic jiné než odsouzení a odpor,“ prohlásila.

Berkovičová čtyřikrát vypovídala před vyšetřovateli, ale ti se vůbec nezajímají o její náboženské či ideologické přesvědčení. Zdůraznila, že spolu s kolegyní je už rok ve vyšetřovací vazbě, ale po celou tu dobu nebyli vyšetřovatelé schopni pochopit, co je divadelní hra, jak vzniká, co obsahuje a jak se dostává na scénu. „Udělala jsem divadelní hru s cílem prevence terorismu,“ zdůraznila a obvinění odmítla.

Petrijčuková před soudem zapochybovala, že by muslimští radikálové použili k propagaci svých myšlenek soudobé divadlo. Dodala, že se nemůže zbavit dojmu, že vyšetřovatelé pro obvinění použili cizí šablonu, zvláště když ve hře žádné schvalování terorismu není a nemůže být. Cílem hry podle ní nebylo schvalovat organizaci, která je v Rusku zakázána, ale problém vysvětlit a varovat. Vinnou se necítí, uvedla.

Obhajoba ještě před procesem argumentovala, že divadelní hru podpořilo ruské ministerstvo kultury. Hru v roce 2019 – po předvedení v ženské věznici na Sibiři – státní vězeňská služba ocenila na svých webových stránkách. Případ vyvolal v Rusku pobouření. Otevřený dopis na podporu obou umělkyň, který zveřejnil nezávislý list Novaja gazeta, podepsalo od jejich zatčení více než 16 000 lidí. Hra nese naprosto jasné protiteroristické poselství, zdůraznil list. Desítky ruských herců, režisérů a novinářů také podepsaly prohlášení vyzývající soud k propuštění obou žen z vazby.

Doporučované