Hlavní obsah

V Uruguayi vítají migranty z Kuby a Venezuely. Na zemi mají pozitivní dopad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Uruguayská státní vlajka. Ilustrační foto.

Reklama

Zvýšený počet migrantů přicházejících do země Uruguayi pomáhá vyrovnat se s dlouhodobě nízkou porodností, která brzdí rozvoj země. Vláda se k migraci staví pozitivně a pomáhá nově příchozím se v novém domově rychle usadit.

Článek

Poprvé za více než 100 let zaznamenala Uruguay nárůst počtu cizinců žijících v zemi. Naposledy k němu došlo na začátku minulého století, když byla na vrcholu emigrace z Evropy, od té doby počty nových cizinců v zemi konstantně klesaly. Současný nárůst je způsoben přílivem emigrantů z Venezuely a Kuby, informovala agentura Reuters.

Populace Uruguaye činí 3,4 milionu lidí, z toho lidé narození v zahraničí podle posledního sčítání lidu tvoří tři procenta obyvatel. Před 10 lety to byla jen dvě procenta. V případě jihoamerické země jde o první nárůst emigrantů od roku 1908.

Hlavní příčinou, proč lidé přicházejí právě z Venezuely a Kuby, je politická a ekonomická nestabilita v těchto zemích. Venezuelané a Kubánci se rozprchli po celé Jižní Americe a Spojených státech. Uruguay je láká relativní ekonomickou stabilitou, vyšší mzdou, širokou nabídkou práce a kvalitní školským systémem.

Oproti ostatním jihoamerickým zemím, které čelí nárůstů migrace, Uruguay nové příchozí vítá. Zemi pomáhají vyrovnat se s dlouhotrvajícím problémem s nízkou porodností zpomalující rozvoj země. Pozitivní přístup vlády je vidět na fungujícím imigračním systému. Získat všechny potřebné dokumenty pro život v Uruguayi a získat práci trvá pouze několik málo měsíců. Nově příchozí lidé zároveň rovnou získávají stejná práva jako Uruguayci.

„Nárůst počtu migrantů se projevuje i na přípravách každoročních oslav Vánoc venezuelskou komunitou v hlavním městě Uruguaye Montevideu,“ uvedla pro Reuters jedna z dobrovolnic pomáhající při přípravách Vanessa Sarmiento. „Když jsme oslavy pořádali poprvé, přišlo jen několik rodin,“ říká Sarmiento. Letos se jich sešlo na čtyři tisíce. Během posledních pěti let vzrostla venezuelská komunita na 33 tisíc lidí. Za stejnou dobu do země přišlo kolem 30 tisíc Kubánců, ti ji však ve většině případů používají jako přestupní stanici do Spojených států nebo do Evropy.

Reklama

Doporučované