Hlavní obsah

V Záporožské elektrárně je i munice. Ohroženo může být okolí do 200 km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Připomeňte si záběry z vnitřku Záporožské jaderné elektrárny, které vznikly loni v září během inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Inspektoři našli v zařízení vojenská vozidla a další vojenskou techniku.Video: Telegram/Izvestia

 

Reklama

Reaktory Záporožské jaderné elektrárny dosud obsazené ruskými okupačními vojsky jsou podle expertů v bezpečí, jisté riziko ale představuje chladicí nádrž a suchý sklad vyhořelého jaderného paliva.

Článek

Rusové podle aktuálních zpráv ukrajinské strany opouštějí Záporožskou jadernou elektrárnu. Kyjev má obavu, že Moskva chystá sabotáž zařízení, ta to odmítá.

Jisté je, že po prvních dnech ruské agrese, během kterých se loni v únoru podařilo okupačním jednotkám jadernou elektrárnu obsadit, ji proměnily ve vojenskou základnu.

Do turbínových hal navezly těžkou vojenskou techniku včetně obrněných vozidel a munice, jak dokládá například úvodní video.

Právě z elektrárny pak ruská armáda bombardovala ukrajinská města přes nádrž Dněpr. Ta po zničení Kachovské přehrady (více zde), z něhož viní Kyjev ruskou armádu, vyschla.

Bývalí pracovníci elektrárny deníku The Guardian řekli, že zničit reaktory by bylo složité, protože jsou chráněny silnou vrstvou oceli a betonu. Existuje ale jiné nebezpečí – zranitelná je chladicí nádrž a také suchý sklad pro vyhořelé jaderné palivo.

„Exploze v chladicím jezírku by mohla vést k částečnému jadernému zhroucení podobně jako při nehodě na elektrárně Three Mile Island v roce 1979 v americkém státě Pensylvánie,“ domnívá se Oleksij Kovyněv, bývalý vedoucí inženýr. V tomto scénáři by se radiace nešířila.

Pro připomenutí: V jaderné elektrárně Three Mile Island došlo v březnu 1979 k částečnému roztavení jádra reaktoru a úniku radioaktivity do okolí. Příčinou byla závada na pojistném ventilu primárního okruhu. Podle několika studií nepředstavoval únik radioaktivních plynů a páry zvýšené riziko pro obyvatele.

Jaký význam má Záporožská elektrárna?

Jde o vůbec největší jadernou elektrárnu na Ukrajině a v Evropě a devátou největší na světě (podle čistého elektrického výkonu je pátá). Stavěla se v letech 1984 až 1995.

Obrovský areál má šest reaktorů, každý o přibližném maximálním výkonu 1000 MW, tedy celkem třikrát větším než Temelín. Jaderná elektrárna v Záporoží vyrábí pětinu elektřiny na Ukrajině a dodávky z ní stačí na proud pro zhruba čtyři miliony domácností.

„Samozřejmě, pokud jste absolutní maniak a otevřete ventilační kanály, došlo by k záření,“ řekl Kovyněv s tím, že suchý sklad v továrně obsahoval 24 použitých „palivových souborů“ ve 120 hermeticky uzavřených ocelových sudech.

„V normální situaci jsou absolutně v bezpečí. Kdybyste chtěli, mohli byste je ale zničit,“ myslí si.

Při opakovaném zasažení tak jadernou katastrofu s únikem radiace nevyloučil, zůstává ale optimistou a věří, že se to nestane.

Ke klidu vyzývá i česká jaderná expertka Dana Drábová: „Hlídáme. Kdyby cokoliv, dáme hned vědět,“ napsala na twitter.

Pokud by podle ní opravdu došlo k jaderné katastrofě, ohroženo by bylo okolí elektrárny do vzdálenosti asi dvou set kilometrů po větru.

Před ruskou invazí Záporožská elektrárna zaměstnávala 11 500 lidí. Na místě jich zbývá odhadem 2500. Někteří, včetně ukrajinského ředitele závodu, podepsali smlouvy s Rosatomem. Jiní odmítli a bylo jim odebráno bezpečnostní povolení. Zaměstnanci v současné době dostávají platy z Ruska i Ukrajiny.

Ukrajinská rozvědka GUR v pátek uvedla, že personál, který zůstal v podniku, byl instruován, aby „obvinil Ukrajinu v případě jakýchkoli mimořádných událostí“. Rusko naopak tvrdí, že Kyjev ohrozil stanici ostřelováním.

Kyjev vyzývá mezinárodní společenství, aby situaci v elektrárně věnovalo pozornost a vyvinulo tlak na Moskvu. Ukrajinci navíc poukazují i na tvrzení prezidenta Volodymyra Zelenského, který před rokem varoval před odstřelením Kachovské přehrady. To se pak opravdu stalo. Nyní je podle nich ve hře osud jaderné elektrárny.

Původní zpráva

Kyjev má za to, že jde o jasný signál, že se blíží sabotáž Záporožské jaderné elektrárny. Tu už podle poznatků špionů jako první opustili úředníci dosazení ruskou státní jadernou společností Rosatom. Moskva to označila za lži.

Reklama

Doporučované