Hlavní obsah

Rusové na Kachovské přehradě čekali na rozkaz, odhalili novináři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Astanin, Shutterstock.com

Nova Kachovka na snímku před poškozením.

Reklama

Novinářům se podařilo identifikovat ruské vojáky, kteří se nacházeli na Kachovské hrázi. Z odposlechů telefonických rozhovorů také vyplývá, že existoval určitý rozkaz od ruského vojenského vedení, na který vojáci měli čekat.

Článek

Kolem zničení přehrady Kachovka, které způsobilo masivní záplavy v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny, panují stále mnohé spekulace a dohady. Postupem času se ale začaly objevovat věcné důkazy, podle kterých byla hráz, kterou od začátku invaze na Ukrajinu mají pod kontrolou Rusové, skutečně odpálena.

Západní představitelé dnes navíc jednohlasně tvrdí, že ať už úmyslně, nebo z nedbalosti, za zničení přehrady a zaplavení Chersonské oblasti je zodpovědné Rusko.

Investigativním novinářům z projektu Rádio Svoboda a Slidstvo.info se podařilo identifikovat ruské vojáky a jejich velitele, kteří byli v době výbuchu poblíž Kachovské přehrady. V té době je podle novinářů odposlouchávala ukrajinská armáda, která jim některé nahrávky poskytla. Údajně dokazují, že vojáci se v noci, kdy došlo k odpálení přehrady, chystali udělat něco na „povel“.

Ze zachycené konverzace vyplývá, že další povel, který zazněl po zničení hráze, byl, aby se „přesunuli a všechno vzali s sebou“ na „místa odjezdu“. Ne všichni se mohli na určené místo dostat, protože „všude bylo plno vody“.

O možném plánu hovoří i očití svědci

Rádio Svoboda také připomíná, že 30. května, tedy týden před výbuchem, vydala ruská vláda samostatný dokument, který fakticky zakazoval vyšetřování havárií vodních staveb. Jednoduše se v něm uvádí, že taková vyšetřování se nebudou provádět až do roku 2028.

Podle informací kanceláře prezidenta republiky a ukrajinských zpravodajských služeb pozice poblíž vodní elektrárny Kachovka měli na starost vojáci 205. motostřelecké „kozácké“ brigády. To potvrdili i samotní ruští vojáci, kteří na videoportálu RuTube umístili video, kde se chlubí vybaveností svých palebných pozic u elektrárny. Právě toto video výrazně pomohlo novinářů v identifikaci vojáků, kteří měli hráz přímo pod kontrolou.

Změny ve vedení

Jeden z vojáků, kterého se povedlo určit, je 35letý Arsen Pitskhelauri. Ten podle fotek na sociální síti Vkontakte hrál aktivní roli v okupaci Chersonské oblasti. Z dalších fotografií je zřejmé, že působil i na Kachovské přehradě. Po jejím odpálení měl být povolán zpět do Ruska pro odměnu, píší novináři Radia Svoboda.

Novináři také identifikovali Ruslana Magomedova, seržanta ženijního praporu 205. brigády, který byl v prosinci 2022 vyznamenán ruským Řádem odvahy. Magomedov byl v 205. brigádě zástupcem velitele.

To, že vodní elektrárnu Kachovka vyhodili do povětří právě bojovníci 205. motostřelecké „kozácké“ brigády, je hlavní verzí, která zaznívá z úst ukrajinských představitelů i médií. Jako důkaz používají jak jejich zkušenosti z čečenské války, tak jejich heslo „vrátíme se i z pekla“.

Novináři ale zjistili, že složení samotné brigády včetně jejího vedení se v poslední době změnilo. Novináři získali aktualizovaný seznam bojovníků 205. brigády od zdrojů v jedné z ukrajinských státních speciálních jednotek. Zahrnuje téměř čtyři stovky osob, které slouží v motorizovaných pěších praporech, raketovém dělostřeleckém praporu, protitankovém dělostřeleckém praporu, protiletadlovém raketovém praporu, ženijním praporu a dalších jednotkách 205. brigády.

Jak se žije v Chersonské oblasti po odpálení přehrady:

Podle dokumentu se pak i změnil velitel brigády. Ukrajinská média za něj označovala Eduarda Šandura. Nezávislí novináři ale zjistili, že brigádě má nyní velet plukovník Roman Titov. Krom seznamu členů brigády tomu nasvědčuje i děkovný dopis škole v obci Kuzminskoje. Ten byl odeslán v listopadu 2022 s Titovovým podpisem, jakožto velitele brigády. Podle ukrajinské rozvědky není Titov žádný nováček a je „přímo zapojen do trestné činnosti na Ukrajině“ od března 2015.

V rámci 205. samostatné mechanizované brigády Titov velel jednotkám, které se „účastnily bojových akcí na dočasně okupovaných územích východní Ukrajiny v okolí osad Luhansk a Krasnodon“. Podle ukrajinské rozvědky a investigace novinářů má Roman Titov záznam v trestním rejstříku za zneužití pravomoci s použitím násilí a zbraní. Zatím se nepodařilo zjistit a prokázat, jestli měl Titov při zničení vodní elektrárny nějakou zásadnější roli.

Vojáci v krytu

Novinářům se také podařilo vyhledat jednoho z inženýrů, který v elektrárně nuceně pracoval až do září minulého roku. Podle pracovníka od začátku okupace žijí v elektrárně ruští vojáci, kteří mají přístup do všech prostor zařízení. Naopak zaměstnanci elektrárny nesměli do řady místností vstoupit. Mezi nimi byly i podzemní prostory elektrárny.

„V protiatomovém krytě pod velínem bydlela skupina ženistů se psy. Měli tak totiž šatny, sprchy, ledničky a všechno, co je potřeba. Dalo by se říct, že s takovými podmínkami to byla ‚elitní jednotka‘,“ řekl novinářům pracovník vodní elektrárny, jehož jméno nebylo z bezpečnostních důvodů uvedeno.

Samotnou zkázu vodní elektrárny pak podle odborníků způsobil výbuch v tunelu betonového základu. Tuhle verze potvrdila novinářům i společnost Ukrhydroprojekt, což je nástupnická firma institutu, který projektoval vodní elektrárnu Kachovka. Podle ní je vyloučeno, že by škody způsobil úder zvenčí.

Společnost také uvedla, že se obrátila na odborníky z Hlavního střediska speciální kontroly Ukrajiny, kteří „zaznamenali impulsní událost s lokalizací v oblasti Kachovské vodní elektrárny“, což svědčí o explozích. Stejné impulsy údajně zaznamenaly i seismické stanice norské společnosti Norsar umístěné v Rumunsku.

Reklama

Doporučované