Hlavní obsah

Vagnerovci nebojují jen tak. U Bachmutu je láká nerostné bohatství, tvrdí USA

Foto: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency, Profimedia.cz

U Bachmutu se nyní vedou nejintenzivnější boje. Cílem Vagnerovy skupiny, která zde hraje klíčovou roli, jsou podle USA také nerostné suroviny.

Reklama

Šéf Vagnerovy skupiny touží po získání nerostného bohatství v okolí ukrajinského Bachmutu. Zásoby soli a sádrovce z dolů jsou jeho motivací o město bojovat, tvrdí zástupce Bílého domu citovaný agenturou Reuters.

Článek

Východoukrajinské město Bachmut se stalo v posledních týdnech místem nejintenzivnějších střetů, kterých se účastní také nechvalně proslulí vagnerovci. Důvodem jejich přítomnosti je zájem o nerostné suroviny, tvrdí američtí představitelé.

Šéf Vagnerovy skupiny, která hraje podle deníku The Guardian v bojích u Bachmutu klíčovou roli, Jevgenij Prigožin si dělá zálusk konkrétně na zásoby sádrovce a soli. „Existují náznaky, že za Prigožinovou posedlostí Bachmutem jsou finanční motivace,“ uvedl nejmenovaný zástupce Bílého domu, kterého citovala agentura Reuters.

Oblast je na suroviny podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka obzvláště bohatá. „Solný důl Artem u Bachmutu v roce 2021 vyprodukoval 1,9 milionu tun soli,“ vysvětlil na twitteru.

Nešlo by to přitom o jediné místo, kde se vagnerovci snaží z bohatství konfliktem svírané země vytěžit co nejvíce pro sebe. Spojené státy již dříve obvinily Vagnerovu skupinu z těžby přírodních zdrojů ve Středoafrické republice, Mali, Súdánu a dalších zemích. Zisk odsud má sloužit k financování invaze na Ukrajinu. Moskva nařknutí odmítla.

Vagnerovci nicméně v posledních týdnech utrpěli v bojích na východě Ukrajiny těžké ztráty. Prigožin dokonce ostře zkritizoval úřady v okupovaných oblastech kvůli pomalému odbavování těl padlých.„Artěmovsk (název Bachmutu ze sovětské éry, pozn. red.) – to je pevnost v každém domě. Chlapi se přetahují o každý dům, někdy více než jeden den, někdy i týdny,“ popsal v úterý Prigožin.

Tvrdé boje v Bachmutu

O ovládnutí města na východní Ukrajině se vedou urputné střety dlouhé měsíce. Přečtěte si také:

Vagnerova skupina má asi 50 tisíců členů, více než čtyři tisíce z nich zemřely a 10 tisíc je zraněno. Z toho tisíc padlo jen od konce listopadu do začátku prosince u Bachmutu, podotkl podle Reuters americký představitel.

Jevgenij Prigožin se do blízkých kruhů ruského prezidenta Vladimira Putina dostal v 90. letech. Podnikatel díky známosti zbohatl na státních zakázkách v gastronomii, na základě toho je mu někdy přezdíváno Putinův šéfkuchař.

Spojené státy v prosinci upozornily, že Moskva v konfliktu na Ukrajině stále více spoléhá na vagnerovce. Minulý měsíc skupina převzala dodávku zbraní ze Severní Koreje, kterými podpořila ruské jednotky na Ukrajině, tvrdí Bílý dům.

Vagnerovci mají spory se separatisty

Jednotky takzvané Vagnerovy skupiny a Doněcké lidové republiky (DNR) se dostaly do sporu. Rozpory se objevily mezi tvrzeními a prohlášeními lídrů sil na obou stranách, zejména ohledně bojů o východoukrajinské město Bachmut.

Vagnerova skupina se poprvé na bojišti objevila v roce 2014 během anexe Krymu. Kreml konstantně odmítá, že by měl na organizaci jakékoliv vazby. Mnohá vyšetřování ovšem tvrdí opak.

OSN žoldnéřskou skupinu obvinila z násilí páchaného na civilistech v Mali. Německá tajná služba rovněž podezírá členy z vražd civilistů ve městě Buča během ruské invaze na Ukrajinu.

Ruskou armádu posílili vagnerovci také náborem vězňů, který zahájil Prigožin podle záběrů již v září. Přitom ruská duma přijala zákon o mobilizaci osob se zápisem v rejstříku za závažné trestné činy teprve až na konci října. Vagnerovci tak přivedli na frontu nelegálně mimo jiné vrahy nebo sexuální násilníky.

Reklama

Doporučované