Hlavní obsah

V Británii mají pacienta s podezřením na ebolu

Foto: jaddingt, Shutterstock.com

Mikroskopický pohled na virus Ebola.

Reklama

Ve Velké Británii se možná objevila ebola. U pacienta, který se vrátil z Afriky, se objevily příznaky. Ebola se šíří zejména v Ugandě, kde od září na tuto krvácivou horečku zemřelo nejméně 77 lidí.

Článek

Od středečního odpoledne do čtvrtečního rána byla část nemocnice v Colchesteru na východě Anglie uzavřena pro nové pacienty. Lékaři zachytili u pacienta, který nedávno cestoval po Africe, první příznaky eboly, smrtelné horečky.

Podle informací deníku The Telegraph příslušníci britské Agentury pro zdravotní bezpečnost pacienta testují na celou řadu nemocí v rámci rutinního protokolu kontroly infekcí, který se zavádí v případě, že se u cestovatelů objeví podezření na vzácné onemocnění.

Už začátkem října požádala britská vláda lékaře o zvýšenou pohotovost. Vyzvala nemocnice, aby se zásobily ochrannými pomůckami pro případ, že by se ebola do Británie skutečně dostala. Vláda ale tehdy také uvedla, že riziko pro veřejnost je „velmi nízké“.

Pokud se nákaza potvrdí, půjde o první případ eboly v Británii od roku 2014, kdy se v západní Africe před cestou do Spojeného království nakazili dva lidé. Oba případy ale dopadly dobře a nakažení se z nemoci vyléčili.

„Děkujeme všem našim pacientům a zaměstnancům za jejich podporu. Včera odpoledne jsme pro nové pacienty museli dočasně uzavřít část Colchester Hospital, konkrétně centrum urgentní léčby. Nyní je centrum plně otevřeno,“ uvedla nemocnice v prohlášení.

Ebola

  • Krvácivá horečka ebola je virové onemocnění, které představuje vysoce nebezpečnou smrtelnou nákazu.
  • Lidé nakažení ebolou se stávají nakažlivými až poté, co se objeví příznaky. K tomu zpravidla dochází po inkubační době v rozmezí dvou až 21 dnů.
  • Virus je méně nakažlivý než covid-19. Šíří se kontaktem s krví a tělními tekutinami.
  • Hlavními příznaky jsou horečka, zvracení, krvácení a průjem. Následná stádia mohou v některých případech zahrnovat i krvácení vnitřní.
  • WHO odhaduje, že úmrtnost se pohybuje mezi 41 a 100 procenty, u různých kmenů viru se může letalita značně lišit.

„Osoby, které v nedávné době cestovaly a hlásí onemocnění, jsou běžně vyšetřovány lékaři NHS na různé infekční nemoci,“ dodala Meera Chandová, ředitelka oddělení klinických a nově se objevujících infekcí britské agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA).

Předpokládá se, že vedle eboly lékaři pacienta testovali na několik dalších hemoragických horeček - včetně krymžsko-konžské hemoragické horečky (CCHF), kterou britští lékaři u jednoho pacienta zaznamenali v březnu.

Podle informací deníku The Telegraph se na výsledky testů bude čekat několik dní.

V Ugandě epidemie propukla v září

Ebolu v Ugandě v rámci současné epidemie poprvé zaznamenali koncem září. Od té doby bylo v devíti regionech zjištěno 163 potvrzených a podezřelých případů. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) na ebolu zemřelo nejméně 77 lidí - včetně šesti zdravotníků.

Mezi počty úmrtí uváděnými ugandskou vládou a údaji WHO je rozpor, protože WHO započítává i úmrtí pravděpodobná, zatímco Kampala započítává pouze úmrtí, u kterých byla ebola potvrzena.

O víkendu ugandský prezident Yoweri Museveni prohlásil, že míra nákazy se zpomaluje - ačkoli v regionu vzdáleném 250 kilometrů od epicentra se objevily tři případy, které úřady nedokázaly propojit s již známými pacienty. To naznačuje, že se virus může šířit nepozorovaně.

Epidemii způsobil poměrně vzácný typ ebolaviru, známý jako súdánský kmen, který nebyl zaznamenán od roku 2012.

Fotky: Ebola na vzestupu. V Ugandě se nakazila stovka lidí, desítky zemřely

+7

Virus se od září šíří ve venkovských částech Ugandy. Propuknutí nákazy je ale podle BBC mnohem náročnější řešit v městských oblastech, jako je například hlavní město Kampala.

Nynější vlna nákaz je v Ugandě již čtvrtá, v roce 2000 na tuto krvácivou horečku v zemi zemřely stovky lidí.

WHO a další humanitární organizace poskytují Ugandě při zvládání epidemie pomoc. Spojené státy uvedly, že prostřednictvím místních partnerů uvolnily 22 milionů dolarů.

Přesto se Uganda stále potýká se značným nedostatkem finančních prostředků - jeden z představitelů WHO uvedl, že počátečních 20 milionů dolarů, které vláda vyčlenila, bylo vyčerpáno během prvního měsíce, kdy počet případů prudce vzrostl.

Nedostatek doktorů

V Ugandě navíc chybějí lékaři, napsala agentura Reuters a poukázala na případ z regionální referenční nemocnice Fort Portal, kde se okamžitě po vypuknutí epidemie přihlásilo do práce 10 lékařů, ale nyní už zbývají jen tři.

„Na začátku byl počet zdravotníků ochotných pracovat na tomto oddělení dobrý, ale nyní je nás málo. Když dostaneme pět případů, práce, kterou odvedeme, je zdrcující. Ale když utečeme všichni, onemocníme všichni,“ řekl jeden z lékařů, který tam stále pracuje.

Uganda má jeden z nejnižších poměrů lékařů na pacienty na světě, jeden lékař tam připadá na každých 25 tisíc lidí, zatímco WHO doporučuje poměr jeden lékař na 1000 lidí.

Proti súdánskému kmenu eboly neexistuje vakcína

Pokud se ebola u pacienta v Británii potvrdí, s vysokou pravděpodobnosti půjde o súdánský kmen viru, proti kterému neexistuje schválená vakcína.

V současné době sice existují vakcíny proti běžnějšímu zairskému kmenu, které pomohly zastavit několik nedávných ohnisek v Demokratické republice Kongo, ale proti kmenu, který se v současné době šíří v Ugandě, nefungují.

Zdravotnické úřady se nyní předhánějí v zavádění testů tří potenciální vakcín - včetně jedné vyvinuté Oxfordskou univerzitou, která využívá stejnou technologii jako jejich vakcína proti covidu-19.

Ve středu WHO oznámila, že experimentální vakcíny dorazí do Ugandy příští týden.

V posledních několika desetiletích řada laboratoří navrhla vakcíny proti ebole súdánského kmene. Tento druh eboly se objevuje jen zřídka, poslední epidemie propukla v roce 2012. Až dosud tedy nebyla příležitost vakcíny testovat, napsal web The Telegraph.

Další vakcínu vyvíjí nezisková organizace Sabin Vaccine Institute, jakož i Merck a Janssen, divize vakcín společnosti Johnson & Johnson.

Reklama

Související témata:

Doporučované