Hlavní obsah

Čína překvapivě ukázala exprezidenta, o němž se myslelo, že „byl zmizen“

Foto: Profimedia.cz

Zjevně zmateného Chu Ťin-tchaa odvedli z 20. sjezdu Komunistické strany Číny.

Reklama

Vysloužilého čínského politika nechal Si Ťin-pching v říjnu vyvést z klíčového komunistického zasedání. Od té doby se po něm slehla zem a spekulovalo se o jeho stavu. Chu Ťin-tchao se v úterý konečně objevil na veřejnosti.

Článek

Čína si připomněla památku zesnulého bývalého vůdce Ťiang Ce-mina a na smuteční ceremonii nechyběla celá pekingská politická elita. Dokonce ani bývalý prezident Chu Ťin-tchao, který se na veřejnosti objevil poprvé od konce října, kdy ho potupně vyvedli ze zasedání 20. stranického sjezdu.

Devětasedmdesátiletý Chu na zasedání seděl přímo vedle nynějšího čínského vládce Si Ťin-pchinga. Ze záznamů bylo zjevné, že si bývalý politik prohlíží dokumenty v červených deskách, vypadá zmateně a něco říká členovi čínského politbyra Li Čan-šuovi.

Li pak odtáhl desky k sobě, dvojice se zjevně nepohodla. Situaci periferně sledoval i prezident Si.

Následně Chu Ťin-tchaa za přítomnosti kamer odvedli ze sálu dva asistenti. Z videí šířících se na sociálních sítích a v médiích bylo patrné, že je bývalý prezident z nenadálé situace zmatený a sál opustit nechce.

Při cestě ze sálu se Chu snažil ještě mluvit se svým nástupcem, který se na něj podobně jako ostatní politici u hlavního stolu ani neotočil. Při odchodu pak Chu poplácal po rameni premiéra Li Kche-čchianga, zastánce ekonomických reforem, kterého by nyní měl nahradit Li Čchiang, bližší současnému prezidentovi.

Stranické čistky

Nedlouho před stranickým sjezdem si trest smrti či doživotí v Číně vyslechl bývalý ministr i policejní šéfové. Si Ťin-pching na jednu stranu bojuje s korupcí, zároveň se tak ale zbavuje neloajálních kumpánů, kteří by mohli ohrozit jeho pozici.

Státní média tehdy uvedla, že byl Chu Ťin-tchao nemocný a potřeboval si odpočinout. Incident vyvolal řadu spekulací a byl vnímán jako velmi symbolický důkaz politických čistek, které Si Ťin-pching systematicky prováděl už dlouho před klíčovým sjezdem. Během nich se zbavil potenciálních opozičních rivalů, včetně všech členů konkurenční frakce Komunistického svazu mládeže vedené Chu Ťin-tchaem.

„Nevypadal špatně“

Osud Chu Ťin-tchaa tak od října zahraniční média bedlivě sledují. Na veřejnosti se objevil v úterý, kdy se po celé zemi v den státního smutku rozezněly sirény na počest zesnulého Ťiang Ce-mina. Chu se tak přidal k davům, které na bývalého vůdce země vzpomínaly jako na vlastence, jenž „zasvětil svůj život zemi“ a přečkal „politické bouře“.

Podle komentátorů na sociálních sítích Chu „nevypadal psychicky špatně“.

„Všichni to jsou technokrati, kteří celý život pracovali pro stranu. Mohou soutěžit o moc a ochranu zájmů, ale nejsou to osobní křivdy na život a na smrt, jak si je vnější svět představuje,“ komentuje analytik Kung C’ Šen.

V rámci vysoce organizovaných smutečních ceremonií na památku Ťianga se státní média i čínské sociální sítě zbarvily do černé a bílé barvy a bezpečnostní složky si daly práci s vyklízením ulic od demonstrantů, kteří v minulých dnech vystupovali proti přísné politice nulového covidu.

Ťiang zemřel minulý týden ve středu v Šanghaji ve věku 96 let a zanechal po sobě smíšený odkaz. Moci se ujal po potlačení protestů na náměstí Nebeského klidu v roce 1989 a vedl Čínu k tomu, aby se stala velmocí na světové scéně.

Veřejný smuteční obřad za účasti čínské politické elity začal v 10 hodin dopoledne ve Velké síni lidu v Pekingu, kde byl vystaven obří portrét zesnulého vůdce, hesla na jeho počest a obrovská květinová výzdoba. Na jedné straně sálu visel transparent s nápisem „Ťiang Ce-min je nesmrtelný“.

Reklama

Doporučované